Kampanjveckans utmaning: Klarar du av att matcha Moa?

Moa Hjelmer:Europamästare på 400m och ambassadör för 100% Ren Hårdträning utmanar DIG under Kampanjveckan mot Dopning.

Moa Hjelmer:Europamästare på 400m och ambassadör för 100% Ren Hårdträning utmanar DIG under Kampanjveckan mot Dopning.

Hennes gren är tuffast tänkbara.
Inför årets Kampanjvecka testade vi hårdheten hos Moa Hjelmer och pratade om hur hon hanterar smärta. Tips som kan vara värdefulla för den som vill försöka ”Matcha Moa”.

Moa Hjelmer har precis avslutat säsongen, men någon längre semester var det aldrig tal om. Grundträningen inför EM och OS-året 2020 har redan börjat.
Säsongen hon har bakom sig beskriver Moa som ”okej”. Hon nådde inte de tider hon hoppats på, men sprang å andra sidan hem segrar i SM och Finnkampen samt nådde en finalplats i Lag-EM.

”Jag är ju inte där jag var 2012. Då hade jag ett team runt om mig. Det har jag inte idag. Men det går åt rätt håll och jag börjar komma ner på bra tider trots att jag inte alls är i samma fysiska form som 2012”, säger Moa.

2012 var året då hon sensationellt vann Europamästerskapen på 400 meter, slog svenskt rekord och tog Friidrottssverige med storm. Moa Hjelmer var den nya superstjärnan som skulle ta vid efter den ”gyllene generationen” med Holm, Klüft, Bergqvist & Co.

Men Moa hade andra prioriteringar vid sidan av elitidrotten och valde att bilda familj.
I dag tränar hon på heltid och målet är fortfarande att springa snabbare än någonsin, men satsningen får numer samsas med två barn och familjeliv.
”Som idrottare är man ju lite utlämnad i detta med att vara gravid, vara mamma och så. Det finns ju inte så mycket forskning på hur man bäst ska träna i min situation. Jag har testat lite olika varianter och allt har ju inte gått bra. Då får man backa bandet och testa något nytt”, berättar Moa när vi träffar henne hemma i Farsta i södra Stockholm.

Hennes huvudgren är fortfarande 400 meter; den tuffaste av friidrottens alla grenar – i alla fall sett till mängden mjölksyra som produceras. Träning och tävling handlar mycket om smärta.
Och just vanan att hantera smärta borde gynna Moa, när vi föreslår att hon ska bli årets utmaning under 100% Ren Hårdtränings Kampanjvecka.

Kriterierna för utmaningen är enkla: det ska vara en övning som inte kräver redskap, som de flesta kan göra och som är mätbar.
Våra förslag är ”Jägarvila” eller ”plankan”.
Moa är inte odelat entusiastisk, men antar utmaningen.
”Haha. Okej, Jag gör ett försök med jägarvilan, men statiska övningar är egentligen inte min grej. Vi tränar sällan på sånt, utan gör nästan alltid dynamiska styrkeövningar.”

Skärmavbild 2019-09-22 kl. 14.53.45.png

Övningen är lika enkel som brutal och går ut på att man sätter sig mot en vägg med 90 graders vinkel i knäna. Sedan gäller det att ”vila” så länge en orkar.
”Shit alltså. Det här kommer bli jobbigt,” grimaserar Moa.   
Klockan har bara hunnit ticka tiotalet sekunder, men hon känner redan den brännande känslan komma smygande i låren; tecknet som signalerar att härifrån finns bara en väg – mot smärtan.

En halvtimme senare sitter vi och dricker kaffe och pratar om just smärta; och om att hon satsar på den gren inom friidrotten som producerar mest mjölksyra.
Ett 400 meterslopp är en avvägning mellan snabbhet och uthållighet, mellan att starta offensivt och hushålla med krafter.
Hur bra form du än är i är sista fjärdedelen alltid en plåga.
”Men det är väldigt mycket mentalt. Smärtan sitter inte i musklerna utan i huvudet. Det gäller att lära sig blockera ut signalerna som säger att du vill sluta”, säger Moa.

Moa Hjelmer är en av 100% Ren Hårdtränings ambassadörer. Frågor som rör kroppsfixering och skeva ideal engagerar och intresserar henne, vilket hon bland annat pratar om    i Dopningspodden.

Moa Hjelmer är en av 100% Ren Hårdtränings ambassadörer. Frågor som rör kroppsfixering och skeva ideal engagerar och intresserar henne, vilket hon bland annat pratar om i Dopningspodden.

Många tycker ju att dom tränar hårt och tar i. Men i din värld – vad är smärta?
Smärta är vardagsmat för mig. Men det finns olika typer av smärta. Jag pratar om den som du bara uppnår när du pushar dig själv så långt det går, och bortom det.
Hur hanterar du den?
Jag försöker stänga av hjärnan och inte lyssna på kroppen när jag har de tuffaste passen. Det handlar om att övervinna tillståndet. Det går att öva upp. Men det tar många år att lära sig lyssna på smärtan, för all smärta ska inte förträngas. En del signaler är tecken på att kroppen mår dåligt och dem måste man lyssna på.
Men om jag kör biceps curls och får sjuk syra i armarna och bara vill lägga av – då fixar du två till. Vad är knepet?
Det sitter i huvudet, inte i muskeln. För det är muskeln som skickar signalen till hjärnan att nu orkar jag inte mer. Det är då du måste vara tränad till att svara ”jo, det gör du”.
Det låter enkelt.
Ja, men det handlar ju om så lite. Det mesta är ju gjort. Det handlar om de sista 20–30 meterna eller sista två repsen. Det går att övervinna det med fokusering och vilja. Fem reps till går inte, men två kan gå.

Exakt vilka signaler som skickas mellan Moa Hjelmers lår och hjärna under tiden i ”jägarvilan” vet vi inte. Men det vi ser är en fighter som försöker ignorera benen och fötterna som skakar allt intensivare. Käken pressas samman, blicken flackar.
Till slut orkar hon inte länge.
”Jäklar alltså. Det var värre än jag trodde. Det här var inte min grej. Vad blev det för tid?” Moa rynkar på näsan.
Resultatet är helt okej; garanterat en bra bit över medel. Men för en tävlingsmänniska är bra inte gott nog och innan vi ens hunnit säga vad tiden blev glimmar något till i ögonen på Moa. ”Vi kör plankan också”

Skärmavbild 2019-09-22 kl. 14.51.15.png

Fast besluten om att få en bättre tid än i jägarvilan testar vi ”plankan”. Den här gången ser vi inte hur plågad hon är. Blicken är fast nedborrad i marken och när hon så småningom ger upp har hon lyckats med sitt mål.
Hur var det att köra utmaningarna?
Haha. Nä. Statiska övningar är inte min starkaste sida. Jag tror många kommer slå mig.
Om du fick välja själv då – vad skulle du vilja bli utmanad i?
400 meter, haha.
Got it. Men om vi håller oss i gymmet?
Brutalbänken. Den är jag rätt vass på. Alltså – hänga uppochner-situps, typ.
Okej. Hur många reps gör du där då?
Nu var det ett tag sedan jag körde den, men jag tror jag har en hel del reps i mig. I alla fall en bit över 30 stycken. Perset är 34 eller 35.
Varför är du så bra på det?
Jag vet inte. Jag har inte tränat specifikt på den, men jag tror att det hänger ihop med 400 meters-löpningen. För att orka hålla ett bra steg måste du vara stark i höftbörjarna. Brutalbänken handlar om liknande styrka.
Kanske nästa år då…
Det ser jag fram emot.

Skärmavbild 2019-09-22 kl. 14.57.03.png

MATCHAR DU MOA?

Här är resultaten Moa Hjelmer hade i de två övningarna: Jägarvila: 1 min 47 sek
Plankan: 1 min 53 sek

(För den som vill mäta sig mot hennes svenska rekord på 400 meter så är tiden att slå 51,13 sek.)

LYCKA TILL!

Följ Moa på Instagram: @moahjelmer

Utmaningen ”Matcha Moa” är en del av Kampanjveckan mot dopning, som traditionellt anordnas vecka 41 på anslutna gym runt om i landet. Poängen är att uppmärksamma antidopnings-arbetet. Självklart går det lika bra att utmana sig själv som att försöka slå Moas resultat.
Tävlingen kan anordnas lokalt på gymmen.