Arne Ljungqvist: Oviljan att reformera svensk antidopning kan stå idrotten dyrt

Dopningspodden är ju numer ett samarbete mellan 100% ren hårdträning och Pure For Sure.
Det senare projektet sorterar under Professor Arne Ljungqvists Anti Doping-stiftelse, och gäst i podden denna gång är Professor Ljungqvist själv.

Med Jonas Karlsson har Arne ett samtal om bristerna i det svenska antidopnings-arbetet, och om vad som borde göras framåt.
Ljungqvist är inte nådig i sin kritik, och menar bland annat att drömmen om ett vinter-OS i Stockholm falla på svensk idrotts ovilja till förändring i antidopnings-frågan.
Han är också mycket kritisk till svenska myndigheters ovilja att ta tag i problematiken med kosttillskott.

Hör hela avsnittet här, eller där poddar finns.

Skärmavbild 2018-12-07 kl. 13.03.25.png

Frida Hansdotter tar ställning för 100% Ren Hårdträning

Ännu en olympisk mästare tar ställning! Vi är glada att kunna presentera alpinstjärnan Frida Handdotter som ny ambassadör.  Frida är regerande olympisk mästare i slalom och är mitt inne i en fantastisk karriär, där hon stått på världscuppallen hela 33 gånger!

För Frida är det en självklarhet med dopningsfri träning och hennes resultat är beviset för hur långt det går att nå utan genvägar. Vi på 100% ren hårdträning är stolta att ha Frida med oss i kampen för ett dopningsfritt Sverige.

frida_hansdotter.jpeg

Ny diplomering i Gävleborgs län - och mer lär komma

100% ren hårdträning fortsätter växa och bli starkare.
Idag säger vi grattis till Faxe Atletklubb, som blivit nydiplomerat 100%-gym.
Enligt texten i Söderhamns-Kuriren firades det med bubbel och smörgåstårta. Det tycker vi att ni är värda!
Välkomna - och tack för att ni tar ställning!!

Hela artikeln finns att läsa på länken ovan, men här ett litet utdrag:

I länet (Gävleborg) är det framför allt i Sandviken och Bollnäs som kommit igång med arbetet, och i de kommunerna är det ett flertal gym som har blivit diplomerade. Och nu är alltså också Söderhamn igång med arbetet, där Faxe AK är det första gymmet att bli diplomerat. 
- Men även Gävle och Hudiksvall har visat intresse för att dra igång, berättar Hans Bergman, Gävleborgs Idrottsförbund. 
- För oss har detta varit ett jättebra stöd i vårt arbete. Vi har under våren och hösten suttit med representanter från Söderhamns kommun, polisen och Gävleborgs Idrottsförbund för att processa runt detta, säger Marcus Arvidsson, antidopingansvarig hos Faxe AK. 

Skärmavbild 2018-11-26 kl. 09.08.01.png

Nya "Dopningspodden" skapar rubriker.

100% ren podd har expanderat, så till vida att vi inlett ett samarbete med Pure For Sure*.
Däremed har podden också bytt namn - från “100#% ren podd” till “Dopningspodden”.
Du hittar den fortsatt här och där poddar finns.

I premiären av denna nygamla podd möter Jonas Karlsson skidskytten Sebastian Samuelsson.
Sebastian är djupt engagerad i anti dopnings-debatten och pratade bland annat om hur många han tror dopar sig i eliten, samt om hur hans ställningstagande för ren idrott lett till mordhot från Ryssland.

Avsnittet gjorde avtryck i annan media, och uppmärksammades av såväl SVT som av Aftonbladet. och TT.
Ett nytt podd-avsnitt spelas in under kommande vecka. Så håll utkik på denna sidan, och där poddar finns.

Skärmavbild 2018-11-23 kl. 09.08.49.png

* Pure For Sure är ett projekt som arbetar brett, mot såväl skolor som näringsliv, för en dopningsfri miljö och en sund inställning till kropp och liv. Det sorterar under Professor Arne Ljungqvists anti dopnings-stiftelse. Mer info på www.pureforsure.com

"Mår illa av att Ryssland ska tillbaka"

Nytt avsnitt av “100"% ren podd” är nu ute. det tionde i ordningen!
Den här gången sitter Johan Öhman och Jonas Karlsson i en kylslagen bil i Valdemarsvik och samtalar om turbulensen i Wada.
”Sverige sitter på lite väl höga hästar”, menar Johan Öhman.

För mer fördjupning i diskussionerna kring Wada rekommenderas den krönika i ämnet som Jonas Karlsson skrivit.

Podden hittar ni som vanligt på vår podd-sida eller där poddar finns.

100% ren hårdtränings arbete gör avtryck

Det är kul att se att Prodis och 100% ren hårdträning fortsätter att få mycket uppmärksamhet, även efter det att Kampanjveckan avslutats.
När tre nya gym certifierades i Västernorrland förra veckan skrev lokalpressen en längre artikel.
Och det är viktigt
Viktigt, så att fler får upp ögonen för problemet med dopning.

Skärmavbild 2018-11-11 kl. 11.43.58.png

I Falköping uppmärksammas arbetet mot dopning också. Näste vecka (de 21 november) kommer 100% ren hårdtränings Jonas Karlsson och Johan Öhman föreläsa inför storpublik om dopning inom inom idrotten och som samhällsproblem.
Falköping har slagit på stort och fått en helsida i länets tidningar, samt annonserat längs vägarna.
Vi hoppas på stor uppslutning, och framför allt på att åhörarna får med sig några tankeställare om till exempel kosttillskott, att diskutera vidare. 

Skärmavbild 2018-11-12 kl. 09.52.45.png
   Upphöjda föreläsare.    Johan Öhman (tv) och Jonas Karlsson har fått fin exponering inför besöket i Falköping.       På Jonas Karlssons Instagram (@_jonaskarlsson): "Falköping verkar på tårna inför vår stundande föreläsning. Härligt! Vi ser fram emot att komma. På bilderna: En tysk sektledare och en bitter präst.”

Upphöjda föreläsare. Johan Öhman (tv) och Jonas Karlsson har fått fin exponering inför besöket i Falköping. På Jonas Karlssons Instagram (@_jonaskarlsson): "Falköping verkar på tårna inför vår stundande föreläsning. Härligt! Vi ser fram emot att komma. På bilderna: En tysk sektledare och en bitter präst.”

En inblick i dopningens vardag

Snubblar över artiklar i Alingsås Tidning och Borås Tidning och tänker att det kan vara intressant läsning.
Inte för att dessa egentligen innehåller något nytt, utan mer för att den ger en inblick i en värld som kanske är främmande för många, men som är vanligare än man kan tro.

Bakgrund:
Dopningen strömmar in i landet. Tullens beslag har ökat lavinartat sedan början av 2000-talet. Men det handlar inte enbart om färdigproducerade läkemedelsprodukter, som tabletter eller ampuller. Tvärtom.
På senare år har det blivit vanligare med råmaterial, med slutadress hemliga dopingfabriker i Sverige. Försändelserna kommer bland annat från Kina och forna öststaterna. Beståndsdelarna importeras, deklarerade som till exempel hälsokost, hårvårdsprodukter eller badsalter, men innehållet är alltså ibland något helt annat.
I “fabrikerna” blandas sedan slutprodukten till, innan den paketeras och säljs vidare, framför allt via nätet.

I Sverige finns en lång historik av underground-tillverkning, och hemliga “laboratorium” påträffas då och då. Marginalerna är goda, kunderna många och straffen ofta relativt lindriga.

Att handla med anabola steroider är mer lönsamt än att handla med kokain”, säger polisens insatsledare Jonas Berg efter ett tillslag i Skåne.

Den senaste underjordiska tillverkningen som avslöjades fanns i Herrljunga. Inte på något sätt något av de största beslagen, snarare symptomatiskt för hur det kan se ut i dopningens Sverige.

Skärmavbild 2018-11-06 kl. 11.15.31.png

Artiklarna som nämns är låsta, och återges inte i sin helhet i text här. Men här kommer en sammanfattning och några utdrag:

I början av året beslagtog tullen på Arlanda en försändelse adresserad till en man i Herrljunga. I paketet fanns 540 gram av ett dopningsklassat preparat, varvid det beslutades om en så kallad kontrollerad leverans, där paketet skickades vidare till mottagaren, vilken sattes under bevakning.

Mottagaren hämtade ut försändelsen i en butik utan att veta att han var satt under bevakning. Tullen ingrep senare och genomförde husrannsakan, vid vilken man hittade stora mängder dopningspreparat, kanyler och sprutor. Där fanns även utrustning för att tillverka, förpacka och distribuera dopningsmedel. Lägenheten beskrevs av tullen som “en tillverkningslokal för dopningspreparat".

Ur artikeln i Alingsås Tidning:

I de förhör som hållits erkänner mannen brott och medger att det är han som står bakom hanteringen av materialet i bostaden, och den tillverkning av dopningspreparat som skett där. 
- Ja, det är riktigt, jag visste att fabriken fanns där. Jag tillverkar doping där, säger han i ett av förhören där han också berättar att han har läst sig till kunskaperna om tillverkning på nätet. 
- Jag sköter allt från början till slut, kokar ihop, fyller flaskor, etiketterar och så vidare, säger han. 
Vad mannens syfte med tillverkningen var ger han sig egen förklaring till. 
- Till en början var det för eget bruk, sedan började jag sälja på internet, säger den misstänkte mannen, som själv påstår sig ha sålt dopningspreparat vid 30-40 tillfällen med början från fjolårshösten.


Enligt åklagaren motsvarar 540 gram insmugglat dopningspreparat drygt 100 000 dopningsenheter. I samband med husrannsakan hos mannen hittade Tullen substanser i en mängd motsvarande drygt 550 000 dopningsenheter.
Mannen har erkänt brott och åtalas nu för grovt dopningsbrott och grov smuggling.

Saken är den att detta inte är så ovanligt. 2006 avslöjade polisen den första underjordiska dopningsfabriken i Sverige. Polisen påträffade då även automatvapen och andra skjutvapen, vilket inte är förvånande. Kopplingen mellan anabola steroider och grov brottslighet är känd sedan länge.

Sedan dess har många tillslag gjorts, fabriker har sprängts och domar har fallit, men inget tyder på att produktionen (eller konsumtionen) minskar. Snarare tvärtom, då man i Sverige på senare år även kunnat se ett flöde av dopning ut ur landet.

“Fabrikerna” är oftast allt annat än kliniskt rena. Även om tillverkarna gärna marknadsför sig som i stort sett toppmoderna laboratorium, så är verkligheten ofta långt därifrån. Här tas sällan hänsyn till hygien och några garantier för substanser eller deras beståndsdelar kan knappast ges.

I en kommentar till TT (i Göteborgs-Posten) säger polisens insatsledare vid ett tillslag i Göteborg:

Det som mötte oss var en fullt fungerande fabrik för anabola steroider, mer eller mindre enligt löpandebandprincipen. Med spis, vätskor, etikettmaskiner, tablettmaskiner och allsköns utrustning.

Det var allt annat än ett laboratorium, vilket man antytt i sin reklam på internet. Det var väldigt skitigt och ohygieniskt på alla sätt och vis.

  En bild av en hemlig och olaglig dopningsfabrik i Sverige och hur det såg ut vid myndigheternas tillslag (ej samma tillfälle som i texten ovan). Ibland betonas det i en säljande text hur steril och medicinskt baserad tillverkningen är. Men i själva verket ser det oftast ut ungefär såhär. (Bilder ur polisens förundersökning)

En bild av en hemlig och olaglig dopningsfabrik i Sverige och hur det såg ut vid myndigheternas tillslag (ej samma tillfälle som i texten ovan). Ibland betonas det i en säljande text hur steril och medicinskt baserad tillverkningen är. Men i själva verket ser det oftast ut ungefär såhär. (Bilder ur polisens förundersökning)


Som beskrivs i artikeln i GP har preparaten sålts via internet, vilket åklagaren menar är både farligt och hänsynslöst, då männen saknat kontroll över om till exempel minderåriga funnits bland köparna.

Den som söker lite på internet hittar ganska många beskrivningar av liknande tillslag. Ofta ser mönstret ungefär likadant ut: substanser är inköpta från något land i öster; i Sverige blandas substanserna i ampuller eller vialer; de paketeras och etiketteras innan det sker en ganska öppen försäljning via internet.

Anabola steroider kan ha allvarliga biverkningar och skadeverkningar, såväl fysiska som psykiska, om de tas som preparat som verkligen är framtagna i rena och ändamålsenliga lokaler.
Det säger sig självt att bieffekterna kan bli långt värre, eller oförutsägbara, om preparaten tillverkas i icke-sterila miljöer, av hobbykemister som importerat billiga substanser från fjärran länder.

Det är därför viktigt att känna till hur tillkomsten av anabola steroider i Sverige kan se ut. Det finns inga “hederliga tillverkare”. Det handlar om kriminell verksamhet, där tillverkaren/importören givetvis eftersträvar så stora marginaler som möjligt. Kvaliteten - och riskerna - blir därför ofta därefter, tvärtemot vad som saluförs på säljarnas hemsidor eller i diverse forum på nätet.

100% ren kreativitet i Norrtälje!

Den nationella kampanjveckan må vara över för den här gången men det vore en omöjlighet att låta Trygg i Norrtäljes vecka gå obemärkt förbi. Norrtälje gjorde veckan till sin, och det med bravur!

Veckan inledes med uppmuntran att delta i den lokala tävlingen –sittande knäböj.
Tävlingen gick ut på att utmana alla kommunens invånare att utföra sittande knäböj på olika platser, fota och dela på Instagram under #knabojnorrtalje. Dels för att minska stillasittandet men också för att uppmärksamma kommunens dopningsförebyggande arbete och 100% Ren Hårdtränings kampanjvecka. Akuten på Norrtälje sjukhus drog hem vinsten och tilldelades 100%-mössor.

Inte nog med lokal tävling, Norrtälje bjöd även på lokala ambassadörer* i form utav stjärnskotten Tuva och Jakob som båda valt att ställa upp som förebilder för ren träning. Fantastiskt tycker vi!

En stor applåd till samordnare Sofie, alla medverkande gym, Tuva, Jacob och alla andra som gjorde Norrtäljes vecka till en exemplarisk sådan! Som belöning skickar vi en låda med blandat profilmaterial i form av t-shirts, vattenflaskor och gym-handdukar.

Norrtälje är givetvis inte det enda nätverk som levererade en fantastisk vecka, det var många regioner såväl som gym som gjorde ett helt fantastiskt jobb! Vi har valt att lyfta Norrtälje som ett exempel på hur man kan göra veckan till sin egen på lokal nivå vilket vi hoppas kan inspirera!

*ett koncept Vänersborg under flera året jobbat framgångsrikt med.

 Följ akuten på Norrtälje sjukhus på Instagram @livetpaakuten

Följ akuten på Norrtälje sjukhus på Instagram @livetpaakuten

 Glada och välförtjänta vinnare!

Glada och välförtjänta vinnare!

 Tuva Klar -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

Tuva Klar -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

 Jacob Logård -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

Jacob Logård -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

 Heja Trygg i Norrtälje -följ deras arbete på Instagram @trygginorrtalje

Heja Trygg i Norrtälje -följ deras arbete på Instagram @trygginorrtalje

Kampanjveckans vinnare 2018!

Vi lovade att lotta ut en föreläsning till det gym som anordnade den bästa tävlingen under årets uppmärksamhetsvecka, en tuff uppgift med tanke på alla bra tävlingar och arrangemang vi fått ta del av. 

Stort grattis till Crossfit Karlskoga som inspirerat och inte minst motiverat sina medlemmar att sprida tävlingsbidrag och budskapet om 100% Ren Hårdträning på sociala medier! Fantastiskt bra jobbat! Ni vinner ett föreläsningstillfälle att arrangera under 2019. 

Tusen tack till alla gym som deltagit i årets kampanjvecka och som på alla olika sätt bidragit till en fantastisk kampanjvecka! 

 Kampanjveckan 2018s vinnare - Crossfit Karlskoga

Kampanjveckan 2018s vinnare - Crossfit Karlskoga

"Det är fett dåligt med dopning"

… så löd en rubrik i Öviks Allehanda förra veckan, en av flera medier som uppmärksammade träningsanläggningarnas ställningstagande mot dopning under vår Kampanjvecka.

Radio Örebro och Radio Västerbotten gjorde direktsända intervjuer med Johan Öhman och Jonas Karlsson. Och här kommer ytterligare några länkar till artiklar vi hittat. Bland annat uppmärksammades aktiviteter som gjordes i Östergötland samt i Småland.

Vi vet att även andra tidningar, till exempel Piteå Tidningen, skrivit om Kampanjveckan, men artiklarna är låsta.

Har ni andra länkar till medias bevakning av vår Uppmärksamhetsvecka så meddela oss gärna så sprider vi gärna vidare.

Trevlig helg! Och tack för ett härligt engagemang under förra veckan.

Skärmavbild 2018-10-18 kl. 12.58.50.png