Hon sätter dopningen på den politiska kartan

 ”Det pratas alldeles för lite dopning i Riksdagens korridorer”, säger Pia Steensland, KD, som tror att anledningen bottnar i en kombination av prioritering, okunskap och ointresse.
Pia Steensland vill ändra på detta. Hon har en gedigen forskarbakgrund och har bland annat doktorerat på aggression kopplat till Anabola Androgena Steroider (AAS).

Steensland är väl insatt i problematiken med AAS och har, tillsammans med sitt parti, skrivit en motion som spänner över en stor del av dopningsområdet och tar upp allt ifrån kosttillskott via till nätspaning och frågan om ett fristående svenskt NADO.
Det är dags att agera – både för idrottens och samhällets skull – tycker Steensland, som bland annat sneglat på hur det ser i Danmark.

Dopningspodden har träffat Riksdagskvinnan som vill sätta dopningen på den politiska kartan.

Podden finns där poddar finns - och givetvis här.

Pia Steensland, kristdemokratisk Riksdagskvinna, håller i den kommitémotion hon tagit initiativet till. Motionen, som spänner brett över dopningsproblematiken, ska upp i Riksdagen senare i vår.

Pia Steensland, kristdemokratisk Riksdagskvinna, håller i den kommitémotion hon tagit initiativet till. Motionen, som spänner brett över dopningsproblematiken, ska upp i Riksdagen senare i vår.Antalet dopningsbeslag ökar enligt Tullens senaste statistik

För den som vill kika på Tullens senaste statistik när det gäller beslag av dopningspreparat, så finns det rykande färska siffror här (kommunicerades av Tullen den 12 feb 2019).

Beslagen ökar, men mängden minskar. Fler, men mindre, försändelser är en rimlig anledning, eftersom bruket i samhället inte ser ut att minska.
Någon uppskattning av icke beslagtagen införsel finns inte, men trenden har en tid varit den att införsel av beståndsdelar ökar på bekostnad av färdiga preparat.

Så här ser den officiella statistiken för 2018 ut:

Skärmavbild 2019-02-12 kl. 08.59.15.png

Hur tänkte OS-mästarinnan Hanna Öberg här?

KRÖNIKA AV JOHAN ÖHMAN

OS-segraren i skidskytte Hanna Öberg väljer att tacka nej till att vara frontfigur för spelbolag.
”För mig skaver det för mycket att ta emot pengar från ett företag som tjänar på människor som sitter fast i ett missbruk”, säger Öberg till Expressen (17/11-18).
Men att bli frontfigur för kosttillskottet Vitaepro har hon inga problem med.

Det är givetvis upp till Hanna Öberg att bestämma vilka sponsorer hon vill jobba och associeras med. Men att hon av etiska skäl tackar nej till spelbolag, men ja till kosttillskott, kan tyckas förvånande.

Nu frontar hon alltså Vitaepro och bolaget Vitaelab. Samma bolag som Konsumentombudsmannen (KO) tidigare dragit till domstol för att få stopp på företagets marknadsföring.
I mars 2016 kom domen: Marknadsdomstolen gick på KO:s linje och förbjöd bolaget använda en lång rad av Vitaepros hälsopåståenden.

I tillägg till marknadsföringskritiken vet vi att en kraftig överdosering av vitaminer kan vara skadlig, och när det gäller Vitaepro har Livsmedelsverket fått en rad biverkningsrapporter om preparatet.
Därutöver vet vi att Riksidrottsförbundet direkt avråder från kosttillskott, om inte väldigt särskilda skäl föreligger.

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Så varför väljer då en folkkär idrottare som Hanna Öberg, som uppenbart har en hög svansföring i etiska frågor kring spelbolag, att bli ansiktet utåt för landets bäst säljande  kosttillskott (Vitaepro och tillverkaren Vitaelab står för 7,1% av kosttillskott-försäljningen i Sverige enligt statistik från Svensk Egenvård).

När en annan kändis, Nicklas Wahlgren, fick frågan hymlade han inte med anledningen: ”Jag fick snuskigt bra betalt”, sa Wahlgren (Expressen 26/12 -15).

Pratar vi tillräckligt mycket om det här?
Har kändisar ett ansvar? Och var går i så fall gränsen?

Andelen människor med normalt kostintag som har behov av kosttillskott är mycket litet. Den som har en konstaterad brist på något bör givetvis se till att kompensera med detta ämne, men är knappast betjänt av att äta multipreparat som innehåller mycket annat. Det kostar bara onödiga pengar, i synnerhet när det gäller de kosttillskott som säljs i abonnemangs-form. Det vi däremot vet är att kosttillskott, även tillsynes harmlösa piller och pulver, kan leda vidare till bruk av farligare preparat.

Summa summarum: De som har störst behållning av ett preparat som Vitaepro är de kändisar som frontas i medier, samt aktieägarna i bolaget bakom produkten.

Å andra sidan har vi vant oss vid att idrotten tar ekonomiskt spjärn med hjälp av högst tvivelaktiga sponsor-samarbeten. Spelbolagen är som hökar på idrottare och idrottsevenemang och Svenska landslaget i längdskidor sponsras, vid sidan av miljöbovarna Vattenfall och McDonalds, även av hälsokost-kedjan Life.
Det är en värld vi lärt oss leva med. Men det är också en värld, och beslut, som mår bra av att luftas och ifrågasättas.


Johan Öhman
Projektledare 100% ren Hårdträning
 Du kan hitta fler krönikor av Johan Öhman här:
Misstagsdopning med kosttillskott existerar inte
Diplomering kan bygga gymmens varumärken

Podd-paket lagom till jul

Vi på 100% ren hårdträning vill passa på att önska er en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Skulle ni få lite tid över mellan pepparkaksbak, Kalle Anka och nyårsraketer vill vi passa på att puffa för Dopningspodden som släppte ett nytt avsnitt dagarna före jul, där två av våra ambassadörer, Musse Hasselvall och Peter Svensson, samtalar med Jonas Karlsson och Johan Öhman om muskler, manlighet och maskulinitet.

På tal om ambassadörer: nu är även vår ambassadörs-sida uppdaterad med info och tips från regerande olympiska mästaren i slalom, Frida Hansdotter. Spana gärna in!

Under 2019 kommer vi presentera nya ambassadörer, om än kanske inte i samma omfattning som tidigare. Vi hoppas istället kunna göra vissa aktiviteter med de ambassadörer vi har, för att stärka arbetet mot dopning. Den senaste podden är ett exempel på detta.

Vi tar nya tag på andra sidan nyår och tills dess önskar vi er en härlig vinter.

Gänghet som medverkade vid den senaste podden: Jonas Karlsson, Peter Svensson, Musse Hasselvall och Johan Öhman. Ni hittar podden på vår podd-sida, eller där poddar finns.

Gänghet som medverkade vid den senaste podden: Jonas Karlsson, Peter Svensson, Musse Hasselvall och Johan Öhman. Ni hittar podden på vår podd-sida, eller där poddar finns.


Arne Ljungqvist: Oviljan att reformera svensk antidopning kan stå idrotten dyrt

Dopningspodden är ju numer ett samarbete mellan 100% ren hårdträning och Pure For Sure.
Det senare projektet sorterar under Professor Arne Ljungqvists Anti Doping-stiftelse, och gäst i podden denna gång är Professor Ljungqvist själv.

Med Jonas Karlsson har Arne ett samtal om bristerna i det svenska antidopnings-arbetet, och om vad som borde göras framåt.
Ljungqvist är inte nådig i sin kritik, och menar bland annat att drömmen om ett vinter-OS i Stockholm falla på svensk idrotts ovilja till förändring i antidopnings-frågan.
Han är också mycket kritisk till svenska myndigheters ovilja att ta tag i problematiken med kosttillskott.

Hör hela avsnittet här, eller där poddar finns.

Skärmavbild 2018-12-07 kl. 13.03.25.png

Frida Hansdotter tar ställning för 100% Ren Hårdträning

Ännu en olympisk mästare tar ställning! Vi är glada att kunna presentera alpinstjärnan Frida Handdotter som ny ambassadör.  Frida är regerande olympisk mästare i slalom och är mitt inne i en fantastisk karriär, där hon stått på världscuppallen hela 33 gånger!

För Frida är det en självklarhet med dopningsfri träning och hennes resultat är beviset för hur långt det går att nå utan genvägar. Vi på 100% ren hårdträning är stolta att ha Frida med oss i kampen för ett dopningsfritt Sverige.

frida_hansdotter.jpeg

Ny diplomering i Gävleborgs län - och mer lär komma

100% ren hårdträning fortsätter växa och bli starkare.
Idag säger vi grattis till Faxe Atletklubb, som blivit nydiplomerat 100%-gym.
Enligt texten i Söderhamns-Kuriren firades det med bubbel och smörgåstårta. Det tycker vi att ni är värda!
Välkomna - och tack för att ni tar ställning!!

Hela artikeln finns att läsa på länken ovan, men här ett litet utdrag:

I länet (Gävleborg) är det framför allt i Sandviken och Bollnäs som kommit igång med arbetet, och i de kommunerna är det ett flertal gym som har blivit diplomerade. Och nu är alltså också Söderhamn igång med arbetet, där Faxe AK är det första gymmet att bli diplomerat. 
- Men även Gävle och Hudiksvall har visat intresse för att dra igång, berättar Hans Bergman, Gävleborgs Idrottsförbund. 
- För oss har detta varit ett jättebra stöd i vårt arbete. Vi har under våren och hösten suttit med representanter från Söderhamns kommun, polisen och Gävleborgs Idrottsförbund för att processa runt detta, säger Marcus Arvidsson, antidopingansvarig hos Faxe AK. 

Skärmavbild 2018-11-26 kl. 09.08.01.png

Nya "Dopningspodden" skapar rubriker.

100% ren podd har expanderat, så till vida att vi inlett ett samarbete med Pure For Sure*.
Däremed har podden också bytt namn - från “100#% ren podd” till “Dopningspodden”.
Du hittar den fortsatt här och där poddar finns.

I premiären av denna nygamla podd möter Jonas Karlsson skidskytten Sebastian Samuelsson.
Sebastian är djupt engagerad i anti dopnings-debatten och pratade bland annat om hur många han tror dopar sig i eliten, samt om hur hans ställningstagande för ren idrott lett till mordhot från Ryssland.

Avsnittet gjorde avtryck i annan media, och uppmärksammades av såväl SVT som av Aftonbladet. och TT.
Ett nytt podd-avsnitt spelas in under kommande vecka. Så håll utkik på denna sidan, och där poddar finns.

Skärmavbild 2018-11-23 kl. 09.08.49.png

* Pure For Sure är ett projekt som arbetar brett, mot såväl skolor som näringsliv, för en dopningsfri miljö och en sund inställning till kropp och liv. Det sorterar under Professor Arne Ljungqvists anti dopnings-stiftelse. Mer info på www.pureforsure.com

"Mår illa av att Ryssland ska tillbaka"

Nytt avsnitt av “100"% ren podd” är nu ute. det tionde i ordningen!
Den här gången sitter Johan Öhman och Jonas Karlsson i en kylslagen bil i Valdemarsvik och samtalar om turbulensen i Wada.
”Sverige sitter på lite väl höga hästar”, menar Johan Öhman.

För mer fördjupning i diskussionerna kring Wada rekommenderas den krönika i ämnet som Jonas Karlsson skrivit.

Podden hittar ni som vanligt på vår podd-sida eller där poddar finns.

100% ren hårdtränings arbete gör avtryck

Det är kul att se att Prodis och 100% ren hårdträning fortsätter att få mycket uppmärksamhet, även efter det att Kampanjveckan avslutats.
När tre nya gym certifierades i Västernorrland förra veckan skrev lokalpressen en längre artikel.
Och det är viktigt
Viktigt, så att fler får upp ögonen för problemet med dopning.

Skärmavbild 2018-11-11 kl. 11.43.58.png

I Falköping uppmärksammas arbetet mot dopning också. Näste vecka (de 21 november) kommer 100% ren hårdtränings Jonas Karlsson och Johan Öhman föreläsa inför storpublik om dopning inom inom idrotten och som samhällsproblem.
Falköping har slagit på stort och fått en helsida i länets tidningar, samt annonserat längs vägarna.
Vi hoppas på stor uppslutning, och framför allt på att åhörarna får med sig några tankeställare om till exempel kosttillskott, att diskutera vidare. 

Skärmavbild 2018-11-12 kl. 09.52.45.png
Upphöjda föreläsare.    Johan Öhman (tv) och Jonas Karlsson har fått fin exponering inför besöket i Falköping.       På Jonas Karlssons Instagram (@_jonaskarlsson): "Falköping verkar på tårna inför vår stundande föreläsning. Härligt! Vi ser fram emot att komma. På bilderna: En tysk sektledare och en bitter präst.”

Upphöjda föreläsare. Johan Öhman (tv) och Jonas Karlsson har fått fin exponering inför besöket i Falköping. På Jonas Karlssons Instagram (@_jonaskarlsson): "Falköping verkar på tårna inför vår stundande föreläsning. Härligt! Vi ser fram emot att komma. På bilderna: En tysk sektledare och en bitter präst.”