Ett axplock av sommarens dopningsnyheter

Stärkt antidopnings-arbete i Småland

Länsstyrelsen i Kalmar har tillsammans med Kronoberg och Jönköping gått ihop och ska börja satsa på metoden 100 procent ren hårdträning. Arbetsmetoden bygger på utbildning och samverkan mellan gym, polis idrott och kommun. En stor del av det förebyggande arbetet handlar också om att gymmen visar att man aktivt tar ställning, och kommunicerar anti-doping.
Länsstyrelsernas satsning kommer att pågå under tre års tid. Kalmar och Kronobergs län har tidigare jobbat med den här metoden omkring 10 år och har lyckats med att omkring hälften av träningsanläggningarna diplomerade. SVT var först med att rapportera om detta.

***

Wada ger grönt ljus åt Karolinska

Antidopningsorganisationen Wada lyfter sin delvisa avstängning mot Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 
Wada meddelade i november förra året att antidopningslaboratoriet inte längre tilläts göra en viss typ av test, sedan ett blindtest som Wada skickar ut hanterats fel. 
Det rörde sig om en specifik form av test, enligt den så kallade GC/C/ IRMS-metoden där man skiljer konstgjort testosteron från kroppens eget. Under avstängningen fick proverna skickas med en särskild transport till en annan godkänd anläggning. Wada meddelar nu att problemet är löst. (TT)
Under avstängningen har dock antidopningslaboratoriet kunnat utföra andra dopningsanalyser som vanligt. 

 ***

Kinesiske simstjärnan Sun Yang - en av sommarens mest omdiskuterade idrottsutövare..

Kinesiske simstjärnan Sun Yang - en av sommarens mest omdiskuterade idrottsutövare..

Nya dopningsfall inom elitidrotten

Dopningsfallen inom elitidrotten fortsätter dugga tätt. Under sommarmånaderna har vi bland annat noterat att:

 • Den peruanske simmaren Mauricio Fiol testats positivt för dopning två gånger inför spelen. Det är för övrigt inte första gången han åker fat för dopning. Redan vid de förra Panamerikanska spelen (2015) åkte han fast med anabola steroider i kroppen. En lång avstängning är nu att vänta.

 • Seattles fotbollsspelare Roman Torres (lagkapten i Panama) stängs av i tio matcher och måste betala en femtedel av sin årslön, sedan han åkt fast i en dopningskontroll. På Twitter hävdar han att han aldrig dopat sig medvetet och skyller det positiva testet på kosttillskott.

 • Det har stormat kring den dopningsmisstänkte simstjärnan Sun Yang. Kinesen vann två guld på VM i Gwangju, Sydkorea, men möttes av burop och efteråt vägrade Duncan Scott (England) och Mack Horton (Australien) att dela prispall med 27-åringen.
  100% Ren hårdtränings ambassadör Sarah Sjöström stöttar protesterna:
  ”Jag tycker det är ett bra statement, jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med dopning. Jag förstår inte varför han är med på mästerskapet över huvud taget”, säger Sjöström till SVT.
  Sun Yang, som tidigare åkt fast för dopning, anklagas för att ha saboterat ett dopningstest förra året och riskerar livstids avstängning.

 • Inför samma sim-VM tvingades den australiska simstjärnan Shayna Jack lämna Australiens VM-trupp. Först angavs personliga skäl, sedan bekräftades ett positivt dopningstest. JAck skyller på kosttillskott. ¨

 • Domen för svenska löparstjärnan Meraf Bahta har fastställts till 1 år. Bahta missad tre testtillfällen i följd, vilket är ett brott mot dopningsreglerna. Hon friades först, men domen överklagades och fastställdes till ett år. Bahta är fri att tävla i september.

 • Österrikes antidopningskommission stänger av skidåkarna Dominik Baldauf och Max Hauke i fyra år för bloddopning, fram till 28 februari 2023. Det var under skid-VM i Seefeld i februari i år som polisen slog till och grep nio personer för misstänkta för dopningsbrott, däribland de båda österrikiska åkarna. Hauke blev ertappad med nålen i armen mitt under en pågående blodtransfusion. Hauke och Baldfauf kom sexa i sprintstafetten, innan de avslöjades

 • Den brittiska stjärncyklisten Chris Froome har nu officiellt utsetts till segrare i 2011 års Spanien runt, Vuelta a España, rapporterar BBC. För åtta år sedan vanns Vueltan av spanske Juan José Cobo och Froome cyklade in på andra plats. Men spanjoren testade positivt för dopning och har nu fråntagits segern.

 • Slutligen: en australisk triatlet, som tävlar utanför elitdivisionerna, stängs av i fyra år då han har testat positivt för epo. Då han ledsagat en synskadat triatlet diskas även denne från ett lopp som de har genomfört tillsammans. Stephen Thompson tog silver i åldersgruppen 35-39 år i sprintdistansen för amatörer när världsmästerskapet i triathlon avgjordes i Australien i september i fjol, men har nu blivit av med det silvret och stängts av i fyra år. Ett par dagar efter silverloppet agerade han ledsagare åt den synskadade triatleten Gerrard Gosens. Även Gosens diskas från loppet som de genomförde tillsammans, även om Thompson testade negativt efter paratriathlonloppet.
  Thompson hävdar att han inte tagit några otilllåtna preparat, men säger att han inte har energi att bestrida avstängningsbeslutet.

***

Hunden Molly jagade fuskande friidrottare i Borås

Bild: Borås Tidning. En länk till artikeln finns i texten.

Bild: Borås Tidning. En länk till artikeln finns i texten.

Jakten på fuskarna tar ständigt nya vägar. Under sommarens U20-EM i Borås nosade Molly, världens första sökhund specialiserad på dopning, dopade friidrottsjuniorer.
Vi saxar följande ur Borås Tidning:
”Molly är bara ett av många vapen mot fuskarna. Vårt arbete har utvecklats på många olika plan”, säger antidopningsveteranen Jan Engström.
Den vita springer spanieln jobbar för RF och kan nosa sig till dopningsklassade preparat och markera vid till exempel en misstänkt väska eller i ett omklädningsrum. Om hon gör det rapporterar hundförarna Michael och Joanna Sjöö vidare och eventuellt leder det till en dopningskontroll.
Men Molly är också ett sätt att skapa dialog.
- Unga idrottsutövare kommer fram, börjar klappa henne och sen blir det frågor om dopning. Molly hjälper oss med informationsdelen också. Det är bra att fler vågar komma fram och prata, säger Joanna Sjöö.

Det är en hundinstruktör på svenska tullen som har tränat upp Molly. Om hunden satte dit några fuskare vid tävlingarna i Borås återstår att se.


Krönika: Diplomering bygger gymmets varumärke

100% Ren Hårdträning växer och är idag starkare än någonsin. Det är hög tid att också gymmen själva ser metoden som en affärsidé. I tider då dopningen ökar är det viktigare än någonsin att ta ställning och bygga sin image anser Johan Öhman, före detta projektledare på 100% Ren Hårdträning.

100% Ren Hårdträning är ett bevis för att det går att växa utan dopning.
Genom metodiskt och långsiktigt arbete har vi stadigt blivit starkare, och idag har vi över 600 diplomerade träningsanläggningar i 17 län.

Johan Öhman var i flera år projektledare på PRODIS och en av de som var med och startade arbetet med 100% Ren Hårdträning. Idag arbetar han deltid med projektet på distans.

Johan Öhman var i flera år projektledare på PRODIS och en av de som var med och startade arbetet med 100% Ren Hårdträning. Idag arbetar han deltid med projektet på distans.

Vårt arbetsnamn 100% Ren Hårdträning är egentligen en metod, som bygger på utbildning och samverkan mellan gym, polis, idrott och kommun.
En stor del av det förebyggande arbetet handlar också om att gymmen visar att man aktivt tar ställning, och kommunicerar anti-dopning.

Många gym är bra på detta. När jag reser runt i landet ser jag ofta 100% Ren Hårdtränings diplom i receptionen, och ute i träningslokalerna hänger affischer och annat profilmaterial från oss. Det är verkligen roligt att se!

Gymmen borde dock bli ännu bättre på att använda sin diplomering i marknadsföringssyfte. I tider som dessa, när utseendet är viktigare än någonsin och ”superkroppen” definieras som muskulös och deffad, så ökar användandet av dopning och andra olagliga eller hälsofarliga produkter.
Att då visa att man tar detta problem på allvar genom att vara ett diplomerat 100% gym, är att visa att man är en seriös träningsanläggning. Det sänder en signal att jag som förälder kan skicka mina tonåringar till gymmet med vetskapen om att personalen är välutbildad i dessa frågor och att det finns ett samarbete med polisen.

Ett bra exempel på detta är  100% Ren Hårdtränings ”kampanjvecka”. Den hålls traditionellt vecka 41 och i år är inget undantag.

Syftet med kampanjveckan är varje år att sätta antidopnings-frågan på kartan och skapa en medvetenhet om problemet. Detta gjordes i år med bravur. Gensvaret på förra årets kampanjvecka var fantastiskt. Och det är gymmens förtjänst!


Johan Öhman
Fd Projektledare

Ps. är ditt gym inte är anslutet till 100% Ren Hårdträning, kan du helt enkelt stega ner till gymmet och kräva att de tar ställning mot dopning!

Gym i Halland börjar arbeta med 100% Ren Hårdträning

”Det är lätt att få tag i dopningspreparat och det är inget som vi vill vara delaktiga i. Vi vill syssla med friskvård.”
Orden kommer från Sandra Johansson, platschef på Nordic Wellness.
Gymkedjan arbetar med 100% Ren Hårdträning och nyligen certifierades nya gym i Halland.

Ett nytt antidopning-nätverk har startat upp i Falkenberg. Gymmen Nordic Wellness och Strandhälsan var först ut att bli certifierade inom ramen för ”100 procent Ren Hårdträning”.
Hallands Nyheter har uppmärksammat satsningen och skriver om det här (bakom betalvägg).

– Vi vill vara med och förebygga dopningsfall, säger Sandra Johansson, platschef på Nordic Wellness till Hallands Nyheter. Och fortsätter:
– Vi ska kunna se tecken på våra medlemmar om de är dopade eller inte så att vi ska kunna agera. Vår tanke är att säkra upp gymmen, att det är rent från dopning och att det är seriöst. Föräldrar ska kunna lämna sina ungdomar på gymmen och kunna känna sig säkra med det.

Även Polisen i Falkenberg och Räddningstjänsten Väst har uppmärksammat det nya antidopnings-samarbetet och skrivit om på sina hemsidor.

Ska%CC%88rmavbild+2019-06-25+kl.+09.26.44.jpg


STAD söker nya medarbetare till 100% Ren Hårdträning

STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) söker nu nya medarbetare till 100% Ren hårdträning.
I annonsen går det läsa:

”STAD söker nu två drivna samordnare till vårt spännande dopningsförebyggande arbete som riktar sig mot träningsanläggningar. Ditt arbete sker inom ramen för 100 % ren hårdträning, en metod som STAD utvecklat och nu sprider genom det nationella nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige).”

Mer info om tjänsterna finns här.

Välkommen att söka - eller att tipsa någon du tror skulle passa för jobbet!

Skärmavbild 2019-06-18 kl. 09.59.50.png


Lyckad polisutbildning i Växjö följs av fler tillfällen

I Växjö anordnades i måndags den första av årets tre polisutbildningar. Utbildningen är en halvdag med föreläsningar av PRODIS Johan Öhman och Johan Ekström, utredare på spaningssektionen i Göteborg och en av landets mest kunniga poliser när det gäller dopningsfrågan.

Johan Öhman (PRODIS) och Johan Ekström (spaningssektionen i Göteborg) svarar på åhörarnas frågor under utbildningstillfället i Växjö den 27 maj . Nya utbildningar väntar i höst i Luleå och Stockholm.

Johan Öhman (PRODIS) och Johan Ekström (spaningssektionen i Göteborg) svarar på åhörarnas frågor under utbildningstillfället i Växjö den 27 maj . Nya utbildningar väntar i höst i Luleå och Stockholm.

Totalt kom omkring 45 deltagare och rapporterna skvallrar om en lyckad dag och en frågvis åhörarskara.
Kul med en intresserad publik och framförallt viktigt att polisen håller sig informerad om dopningsproblematiken i samhället och hur poliskåren kan arbeta med frågan.

Två utbildningstillfällen återstår under året:
10:e oktober i Luleå och 3:e december i Stockholm. Inbjudan till respektive tillfälle ser ni här nedan.

Anmälan sker till info@renhardtraning.com Observera att det bara finns ett begränsat antal platser, så först till kvarn är det som gäller! Tipsa gärna kollegor som du tycker borde ta del av utbildningen.
Vid eventuella frågor kring utbildningen var vänlig och kontakta: Vendela Hasselberg, projektsamordnare PRODIS och 100% Ren Hårdträning.

Skärmavbild 2019-05-28 kl. 17.46.42.png
3dec.jpg

Antidopnings-arbetet uppmärksammas återigen

Vi som arbetar med projektet 100% Ren Hårdträning tycker alltid det är bra när problematiken med dopning uppmärksammas i media. Ofta handlar rubriker om att dopningen ökar, vilket givetvis stärker oss i övertygelsen om att mer arbete behövs.

Men då och då är det också skönt att snubbla över artiklar som understryker att det arbete som görs runtom i landet verkligen har effekt.

Såhär skriver Motala och Vadstenas Tidning om vad Korpen i Motala erfarit av arbetet med 100% Ren Hårdträning:

Skärmavbild 2019-05-24 kl. 12.26.27.png

Bland annat säger verksamhetsansvariga Åsa Hjärtstrand:

"För oss är det här jätteviktigt" och “ Nya medlemmar informeras redan från start att dopningsbrott leder till avstängning. De får också veta att man på plats på gymmet kan komma att bli testad, via urinprov, av polisen eller en representant av Riksidrottsförbundet.”

Foto: MVT/Rita Furbring 

Foto: MVT/Rita Furbring 

Korpen i Motala har även tagit avstånd ifrån energidrycker. Det är inte förbjudet att medta dem i lokalerna, men någon försäljning sker inte. 

Från början, förklarar Åsa, handlade det mycket om att det krävdes kunskap om olika dryckers innehåll för att kunna sälja det. Då valde man istället bort det. 

Tipsa oss gärna när lokalmedia nära dig tar upp dopning eller arbetet mot dopning, Vi sprider gärna bra rapportering och goda exempel vidare: info@prodis.se

Dopningen uppmärksammades i Public Service under Påskveckan.

Media fortsätter att uppmärksamma dopningen i samhället.
Under påskhelgen sändes dokumentären “Kärleken och steroiderna” i P4. Den finns även som podd.
Programmet handlar om Andreas som börjar dopa sig med anabola steroider för att bevisa för sin styvfar att han visst kan bli stor och stark. Med tiden tar steroiderna över Andreas liv och han glider allt längre bort från sin fru och sina barn.
Till slut tvingas han välja vilket liv han vill leva - och det är bråttom, eftersom bieffekterna sliter hårt på hans kropp.

Andreas Svensson tillsammans med hustrun Mia. Dokumentären ger en inblick i en dopares vardag och våndor och rekommenderas av oss på 100% Ren Hårdträning.

Andreas Svensson tillsammans med hustrun Mia. Dokumentären ger en inblick i en dopares vardag och våndor och rekommenderas av oss på 100% Ren Hårdträning.

På påskafton gjorde även SVT Nyheter (Rapport) ett inslag om dopning i kosttillskott. Reportaget är baserat på den studie Christine Helle, chef på Svensk Antidoping, gjort tillsammans med hennes norska kollegor. Hennes studie har vi uppmärksammat tidigare. Men bra att media hakar på.
Ni kan se inslaget här.

Från idrottens värld noterar vi att den förre olympiske och världsmästaren på 1 500 meter, kenyanen Asbel Kiprop, fortsätter att hävda att han är oskyldig till dopning trots att han har stängts av i fyra år.
29-åringen åkte fast i ett test under träning i november 2017 och stängdes av tillfälligt 2018.
Kiprops prov visade spår av bloddopningsmedlet Epo. 

Slutligen noterar vi att hockeylegendaren Börje Salming uttalat sig om dopningen inom ishockey i SVT:s nya dokumentär om ishockeyns historia:

- Det är klart att det har funnits i hockeyn, och säkert finns i dag, Jag tycker det är väldigt viktigt, att vi bygger på ungdomarna så att de vet exakt vad de ger sig in på. Jag har ju en dotter som är friidrottare. Vi pratar om att man måste vara försiktig när man tar någonting, till exempel när man dricker något. Det är likadant med hockey. Det finns många att ha koll på sig själv, och spelarna, säger Salming, som är övertygad om att hans egen sport har problem med dopning.

Skärmavbild 2019-04-23 kl. 22.41.25.png

Emma Linblom inspirerade nätverket

Förra veckan höll Emma Lindblom en inspirationsföreläsning på PRODIS nationella nätverksträff.
Emma är före detta elitlöpare på medel och långdistans och jobbar numera som nutritionist hos Riksidrottsförbundet.
Föreläsningen var mycket uppskattad och innebar en intressant avslutning på en bra dag med några av de representanter som arbetar med att sprida metoden 100% Ren Hårdträning.

Vi passade också på att ställa några frågor till Emma, som inspiration, nu när vårsolen lockar till träning.

Ditt bästa träningstips?
Träna ute med kompisar; har man bestämt träff med någon vet man att det blir av och att vara utomhus både stärker immunförsvaret och ger energi.

Ditt bästa mellanmål?
Smoothie bowl toppad med färsk frukt/bär och hemmagjord granola.

Ditt bästa argument för att träna hårt och rent?
Jag förespråkar att man ska göra bra val utefter sina egna förutsättningar både när det gäller träning, mat och sömn. Att träna rent är det bästa och det enda bra valet.

IMG_6538.jpeg

Tips på intressant radiodokumentär

”Jag kommer ihåg när dom tog steroiderna ifrån mig, hur jag grät. Det gjorde ont, det gjorde jävligt ont.”


Orden tillhör Andreas Svensson, som ville bli stor och stark. Han bestämde sig för att bygga muskler med hjälp av anabola steroider.
Andreas blev stor som ett hus men också aggressiv och kall. Hans missbruk blev allt jobbigare att hantera, både för honom själv och omgivningen.
Till slut tvingades han till ett val.
Vilket var viktigast? Kärleken till familjen eller steroiderna?

I denna P4-dokumentär beskrivs hurt ett liv med steroider kan se ut. Programmet sänds på söndag 21 april, men kan höras på länken ovan redan nu.

Foto: via Sveriges Radio

Foto: via Sveriges Radio

"Det finns dopningspreparat som inte går att spåra"

Nu finns ett nytt avsnitt av Dopningspodden ute. Denna gång träffar Jonas Karlsson Mikael Lehtihet, hormonläkaren och specialist i endokrinologi och kanske den läkare i landet som möter flest personer med dopningsrelaterade problem. Hans patienter är allt från hobbybyggare till etablerade elitidrottare.

Det blir ett samtal om preparat, bieffekter, bieffekter och antal missbrukare.  Men också om varför statistiken visar att relativt få söker sig till öppenvården; samt om idrottsdopning som är omöjlig att spåra.

Podden finns givetvis här på vår hemsida samt där poddar finns.
Trevlig lyssning! Och har du tankar om vilka som borde intervjuas i podden framöver, eller vad podden borde ta upp eller diskutera - tveka inte att höra av dig. Skriv ett mail

I senaste avsnittet av dopningspodden möter ni endokrinologen Mikael Lehtihet; här på sitt rum på medicinmottagningen på St. Görans Sjukhus.

I senaste avsnittet av dopningspodden möter ni endokrinologen Mikael Lehtihet; här på sitt rum på medicinmottagningen på St. Görans Sjukhus.