En inblick i dopningens vardag

Snubblar över artiklar i Alingsås Tidning och Borås Tidning och tänker att det kan vara intressant läsning.
Inte för att dessa egentligen innehåller något nytt, utan mer för att den ger en inblick i en värld som kanske är främmande för många, men som är vanligare än man kan tro.

Bakgrund:
Dopningen strömmar in i landet. Tullens beslag har ökat lavinartat sedan början av 2000-talet. Men det handlar inte enbart om färdigproducerade läkemedelsprodukter, som tabletter eller ampuller. Tvärtom.
På senare år har det blivit vanligare med råmaterial, med slutadress hemliga dopingfabriker i Sverige. Försändelserna kommer bland annat från Kina och forna öststaterna. Beståndsdelarna importeras, deklarerade som till exempel hälsokost, hårvårdsprodukter eller badsalter, men innehållet är alltså ibland något helt annat.
I “fabrikerna” blandas sedan slutprodukten till, innan den paketeras och säljs vidare, framför allt via nätet.

I Sverige finns en lång historik av underground-tillverkning, och hemliga “laboratorium” påträffas då och då. Marginalerna är goda, kunderna många och straffen ofta relativt lindriga.

Att handla med anabola steroider är mer lönsamt än att handla med kokain”, säger polisens insatsledare Jonas Berg efter ett tillslag i Skåne.

Den senaste underjordiska tillverkningen som avslöjades fanns i Herrljunga. Inte på något sätt något av de största beslagen, snarare symptomatiskt för hur det kan se ut i dopningens Sverige.

Skärmavbild 2018-11-06 kl. 11.15.31.png

Artiklarna som nämns är låsta, och återges inte i sin helhet i text här. Men här kommer en sammanfattning och några utdrag:

I början av året beslagtog tullen på Arlanda en försändelse adresserad till en man i Herrljunga. I paketet fanns 540 gram av ett dopningsklassat preparat, varvid det beslutades om en så kallad kontrollerad leverans, där paketet skickades vidare till mottagaren, vilken sattes under bevakning.

Mottagaren hämtade ut försändelsen i en butik utan att veta att han var satt under bevakning. Tullen ingrep senare och genomförde husrannsakan, vid vilken man hittade stora mängder dopningspreparat, kanyler och sprutor. Där fanns även utrustning för att tillverka, förpacka och distribuera dopningsmedel. Lägenheten beskrevs av tullen som “en tillverkningslokal för dopningspreparat".

Ur artikeln i Alingsås Tidning:

I de förhör som hållits erkänner mannen brott och medger att det är han som står bakom hanteringen av materialet i bostaden, och den tillverkning av dopningspreparat som skett där. 
- Ja, det är riktigt, jag visste att fabriken fanns där. Jag tillverkar doping där, säger han i ett av förhören där han också berättar att han har läst sig till kunskaperna om tillverkning på nätet. 
- Jag sköter allt från början till slut, kokar ihop, fyller flaskor, etiketterar och så vidare, säger han. 
Vad mannens syfte med tillverkningen var ger han sig egen förklaring till. 
- Till en början var det för eget bruk, sedan började jag sälja på internet, säger den misstänkte mannen, som själv påstår sig ha sålt dopningspreparat vid 30-40 tillfällen med början från fjolårshösten.


Enligt åklagaren motsvarar 540 gram insmugglat dopningspreparat drygt 100 000 dopningsenheter. I samband med husrannsakan hos mannen hittade Tullen substanser i en mängd motsvarande drygt 550 000 dopningsenheter.
Mannen har erkänt brott och åtalas nu för grovt dopningsbrott och grov smuggling.

Saken är den att detta inte är så ovanligt. 2006 avslöjade polisen den första underjordiska dopningsfabriken i Sverige. Polisen påträffade då även automatvapen och andra skjutvapen, vilket inte är förvånande. Kopplingen mellan anabola steroider och grov brottslighet är känd sedan länge.

Sedan dess har många tillslag gjorts, fabriker har sprängts och domar har fallit, men inget tyder på att produktionen (eller konsumtionen) minskar. Snarare tvärtom, då man i Sverige på senare år även kunnat se ett flöde av dopning ut ur landet.

“Fabrikerna” är oftast allt annat än kliniskt rena. Även om tillverkarna gärna marknadsför sig som i stort sett toppmoderna laboratorium, så är verkligheten ofta långt därifrån. Här tas sällan hänsyn till hygien och några garantier för substanser eller deras beståndsdelar kan knappast ges.

I en kommentar till TT (i Göteborgs-Posten) säger polisens insatsledare vid ett tillslag i Göteborg:

Det som mötte oss var en fullt fungerande fabrik för anabola steroider, mer eller mindre enligt löpandebandprincipen. Med spis, vätskor, etikettmaskiner, tablettmaskiner och allsköns utrustning.

Det var allt annat än ett laboratorium, vilket man antytt i sin reklam på internet. Det var väldigt skitigt och ohygieniskt på alla sätt och vis.

En bild av en hemlig och olaglig dopningsfabrik i Sverige och hur det såg ut vid myndigheternas tillslag (ej samma tillfälle som i texten ovan). Ibland betonas det i en säljande text hur steril och medicinskt baserad tillverkningen är. Men i själva verket ser det oftast ut ungefär såhär. (Bilder ur polisens förundersökning)

En bild av en hemlig och olaglig dopningsfabrik i Sverige och hur det såg ut vid myndigheternas tillslag (ej samma tillfälle som i texten ovan). Ibland betonas det i en säljande text hur steril och medicinskt baserad tillverkningen är. Men i själva verket ser det oftast ut ungefär såhär. (Bilder ur polisens förundersökning)


Som beskrivs i artikeln i GP har preparaten sålts via internet, vilket åklagaren menar är både farligt och hänsynslöst, då männen saknat kontroll över om till exempel minderåriga funnits bland köparna.

Den som söker lite på internet hittar ganska många beskrivningar av liknande tillslag. Ofta ser mönstret ungefär likadant ut: substanser är inköpta från något land i öster; i Sverige blandas substanserna i ampuller eller vialer; de paketeras och etiketteras innan det sker en ganska öppen försäljning via internet.

Anabola steroider kan ha allvarliga biverkningar och skadeverkningar, såväl fysiska som psykiska, om de tas som preparat som verkligen är framtagna i rena och ändamålsenliga lokaler.
Det säger sig självt att bieffekterna kan bli långt värre, eller oförutsägbara, om preparaten tillverkas i icke-sterila miljöer, av hobbykemister som importerat billiga substanser från fjärran länder.

Det är därför viktigt att känna till hur tillkomsten av anabola steroider i Sverige kan se ut. Det finns inga “hederliga tillverkare”. Det handlar om kriminell verksamhet, där tillverkaren/importören givetvis eftersträvar så stora marginaler som möjligt. Kvaliteten - och riskerna - blir därför ofta därefter, tvärtemot vad som saluförs på säljarnas hemsidor eller i diverse forum på nätet.