Världens bästa Sarah ny ambassadör för 100%

Simstjärnan och regerande olympiska mästaren Sarah Sjöström är ny ambassadör för ”100% Ren Hårdträning”.
- Förmodligen har motionärer inte lika bra koll på att det är ett lagbrott och väldigt farligt att använda preparat som snabbar på muskeltillväxt, säger Sarah Sjöström.

Sarah.jpg

2009 uppskattades antalet steroidanvändare på gymmen runt om i landet till omkring 10 000.
I dag är den samlade expertisen överens om att siffran är minst 40 000 användare per år. Sannolikt fler, då mörkertalet är stort.

Ett kroppsideal med större, mer väldefinierade muskler breder ut sig. Undersökningar visar att 75% av unga svenska män skulle vilja vara mer muskulösa än de är för att vara mer attraktiva.

Mot denna bakgrund arbetar PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) med projektet ”100% Ren Hårdträning”. Målet är att minska användande och spridning av dopning, och verka för en dopningsfri miljö på träningsanläggningar i Sverige.

- Det pratas och skrivs mycket om dopning inom idrotten, men i Sverige är det framför allt ett samhällsproblem. Och tyvärr ett mycket större sådant än vad många tror, säger projektledaren Johan Öhman.

Johan Öhman har jobbat med ”100% Ren Hårdträning” i många år och vet att mörkertalet är stort:
- Det finns inga exakta siffror, men uppskattningar pekar på mellan 40 000 och 100 000 användare av anabola steroider i landet. Oavsett vilken siffra man väljer så är det alldeles för många. Framförallt handlar det om killar som snabbt vill bygga muskler.

Idrotten har sitt eget regelverk, men pratar man om samhällsdopningen så är lagen i Sverige tydlig: all hantering av anabola steroider är förbjuden, oavsett om du köper, säljer, brukar eller innehar (medicinska skäl undantaget). Detta är okänt för många, i synnerhet eftersom preparaten är så enkla att få tag på.

- Men kunskapen ökar. ”100% Ren Hårdträning” bygger på aktiv samverkan mellan kommuner, gym och polis. Metoden används i dag på närmare 700 gym i över 100 kommuner och vi ser att det verkligen går att göra skillnad, säger Johan Öhman.

För Sarah Sjöström har det aldrig funnits något alternativ till ren hårdträning och som elitidrottare testas hon regelbundet.

- För mig som elitidrottare är det en självklarhet att träna och tävla dopningsfritt. Men förmodligen har motionärer inte lika bra koll på att det är ett lagbrott och väldigt farligt att använda preparat som snabbar på muskeltillväxt och liknande. Dopning och träning hör aldrig ihop! Varken för idrottare eller motionärer, säger Sarah Sjöström.

Eriksdalsbadet, där Sarah ofta tränar, är med i ”100% Ren Hårdträning”, vilket innebär att personalen utbildats i att bemöta och hantera personer som misstänks ta dopningspreparat.

Och när det kommer till dopning, oavsett om det handlar om idrott eller kroppsbyggare på gym, så är Sarah Sjöström säker på vad hon vill se:
- Hårdare straff, och fler kontroller avslutar Sarah Sjöström.


För senaste info: följ oss även på sociala medier: 
@renhardtraning (instagram)
 www.facebook.com/renhardtraning (facebook)