Johan gör 50 000 burpees för ren träning

Halvvägs in i året, midsommar för dörren och långledigt.
För många innebär det lugna, lata dagar.
Andra har ett löfte att hålla. Som garanterar en svettig semester.

Johan Olsson, PT och gymägare i Simrishamn, lovade i ett svagt ögonblick i höstas att om han fick en T-shirt ifrån 100% Ren Hårdträning så skulle han i gengäld göra 50 000 burpees under 2018 för att manifestera mot dopning.
Poängen var nu inte tröjan i sig, utan att ta ställning för ren hårdträning. Men självklart skickade vi honom en T-shirt.
På Johans Instagram (@friskisptjohan) kan man följa hans väg mot 50 000.  Men för säkerhets skull kontaktade vi honom, nu när han rimligen borde vara ungefär halvvägs genom sitt löfte. 

Hur går det för dig, Johan?
- Bortsett från en sjukvecka så har det gått bra. Jag har som mål att göra 1000 i veckan och det håller jag.

Det var ett ganska mastigt löfte för en relativt liten sak. Har du ångrat dig någon gång?
- Haha, det är nog det klädesplagg som jag någonsin jobbat hårdast för. Men att uppmärksamma arbetet för ren idrott är ingen liten sak. Jag vill visa att det går att göra hyfsat flippade saker utan att behöva stoppa i sig en massa konstgjorda tillskott och andra kemiska blandningar. Så ångrat mig har jag inte gjort, men vissa pass är vidriga att genomföra.

100%.jpg

Vad säger "folk"? 
- Är du inte frisk?? Haha, nä men jag har fått en del pikar. Några har sagt att jag inte ska tala högt om det för då är risken att jag blir intagen för vård.  Många har ju ett visst agg mot just burpees, men samtidigt är de imponerade av att jag kan hålla fokus. Jag fick en hel del positiva reaktioner under ”Spin of Hope” när jag körde ”burpees of Hope”. På en timme samlade jag in ca 9500 :- till Barncancerfonden med mina 592 burpees.

Du verkar närmast besatt av burpees. På din Instagram kan man till och med se din lille son hemma göra burpees ...  Vad är grejen?
- Det är en suverän helkroppsövning. Sen är den ju fruktansvärt tillgänglig. När vi fick vårt första barn 2015 satte jag som mål att göra 36 500 burpees det året. Jag visste då inte hur mycket tid jag skulle kunna avsätta för träning och tänkte att 100 Burpees om dagen skulle jag väl kunna göra. Sen har jag testat lite olika metoder. 2015 gjorde jag 100 burpees på tid med 30 kg viktväst. Det var ingen bra idé … Ner gick bra men upp var lite småjobbigt kan jag säga, haha.

Du jobbar som PT på Friskis & Svettis i Simrishamn - vad är det framför allt för kunder du tränar?
- Mina kunder är väldigt blandade, jag har allt från folk som jobbar med viktnedgångar och att få in träning på rutin, till rena elitsatsningar.

Vilket är ditt allra bästa träningstips?
- Våga träna utanför din bekvämlighetszon. Det är viktigt att hitta sina svaga sidor och förbättra dem, för att nå längre med träningen

Du har varit i branschen ett tag. Sett över tid - ser du någon trend kring kundernas efterfrågan och behov?
- Nästan alla jag träffar nämner någon form av viktnedgång de vill åstadkomma. Så kroppsideal ligger som en röd tråd genom de flestas önskemål. Sen ökar frågor kring kosttillskott hela tiden. Jag har varit på min nuvarande arbetsplats i ca 1,5 år och i början var det nästan uteslutande frågor kring detta. Nu har de flesta förstått min åsikt om det och frågorna handlar om träning och återhämtning istället.

Vilken är din inställning i frågan? 
- Jag står för en ren idrott utan tillsatser. Jag ser igen mening med kosttillskott om inte en läkare har rekommenderat det. I och med att man vet att det inte hinner testas i takt med att det kommer på marknaden, så finns det med all sannolikhet flera förbjudna preparat öppet på marknaden. Quickfix-tankarna i dagens snabba samhälle är väldigt påtagliga när man pratar med motionärer; man försöker ta varje genväg, istället för att förstå att det enda som gäller 100% Ren Hårdträning!

Hur arbetar du och ditt gym för att stå för 100% Ren Hårdträning?
- Jag jobbar aktivt med att lägga fram allvaret i dopningsfrågan mot de personer som jobbar i kommunen med dessa frågor, men det är en utmaning som vår kommun har att ta tag i. Vi tillhör Riksidrottsförbundet, vilket gör att vi har en tydlig policy och ett ställningstagande mot all doping. Så arbetet fortskrider hela tiden och vi har även oannonserade kontroller.

burpee.jpg

Hur mycket tränar du själv?
- Mellan 3-5 pass i veckan, mestadels burpees, men jag smyger in bålträning och rörlighet ganska ofta. Då man ibland inte sträcker rejält i upphoppen de sista 200-300 burpeesen, är det lätt för att få en höftböjare som inte är till ens fördel.

Hur gör man den perfekta burpeen?
- Ska jag svara på ett lite invecklat sätt så är det när man får med sig accelerationen från bålen och benen i uppgången och kan justera bäckenet i bra läge, så man får bra kraft från både ben och bål i upphoppet. Och sen att man sträcker ut rejält i upphoppet, så man får rejält med syre till muskulaturen och aktiverar höftpartiet. ”Inget hopp – ingen burpee” är regeln jag följer. Annars är det bara att köra.

Till sist: hur långt har du kvar till dina 50 000 och exakt hur mycket ser du fram emot den sista? 
- Efter dagens pass på 451 Burpees har jag nu bara 25 962 kvar! Jag har inte börjat tänka på den sista än. Det finns en risk att det börjar att kännas jobbigt då! Just nu är det sjukt energigivande att bara dra av ett pass på mellan 300-550 stycken, så jag hoppas ju på att det fortsätter så.

Skärmavbild 2018-06-20 kl. 08.34.30.png

FAKTA!

 

 

Namn: Johan Olsson ( @friskisptjohan på Instagram )           

Ålder: 34

Bor: Köpingebro, strax utanför Borrby i hjärtat av Österlen.

Yrke: Träningsansvarig och PT på Friskis & Svettis i Simrishamn.

Så ofta tränar jag: 3-5 pass i veckan

Träningsfilosofi: Kör träning som ger energi, inte tar! 

Vi på 100% Ren Hårdträning önskar Johan trevlig träningssommar och såklart lycka till i det fortsatta burpeesandet. Vi håller tummarna för att han orkar distansen ut.
Imponerande är det, hur som helst!