Hur tänkte OS-mästarinnan Hanna Öberg här?

KRÖNIKA AV JOHAN ÖHMAN

OS-segraren i skidskytte Hanna Öberg väljer att tacka nej till att vara frontfigur för spelbolag.
”För mig skaver det för mycket att ta emot pengar från ett företag som tjänar på människor som sitter fast i ett missbruk”, säger Öberg till Expressen (17/11-18).
Men att bli frontfigur för kosttillskottet Vitaepro har hon inga problem med.

Det är givetvis upp till Hanna Öberg att bestämma vilka sponsorer hon vill jobba och associeras med. Men att hon av etiska skäl tackar nej till spelbolag, men ja till kosttillskott, kan tyckas förvånande.

Nu frontar hon alltså Vitaepro och bolaget Vitaelab. Samma bolag som Konsumentombudsmannen (KO) tidigare dragit till domstol för att få stopp på företagets marknadsföring.
I mars 2016 kom domen: Marknadsdomstolen gick på KO:s linje och förbjöd bolaget använda en lång rad av Vitaepros hälsopåståenden.

I tillägg till marknadsföringskritiken vet vi att en kraftig överdosering av vitaminer kan vara skadlig, och när det gäller Vitaepro har Livsmedelsverket fått en rad biverkningsrapporter om preparatet.
Därutöver vet vi att Riksidrottsförbundet direkt avråder från kosttillskott, om inte väldigt särskilda skäl föreligger.

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Så varför väljer då en folkkär idrottare som Hanna Öberg, som uppenbart har en hög svansföring i etiska frågor kring spelbolag, att bli ansiktet utåt för landets bäst säljande  kosttillskott (Vitaepro och tillverkaren Vitaelab står för 7,1% av kosttillskott-försäljningen i Sverige enligt statistik från Svensk Egenvård).

När en annan kändis, Nicklas Wahlgren, fick frågan hymlade han inte med anledningen: ”Jag fick snuskigt bra betalt”, sa Wahlgren (Expressen 26/12 -15).

Pratar vi tillräckligt mycket om det här?
Har kändisar ett ansvar? Och var går i så fall gränsen?

Andelen människor med normalt kostintag som har behov av kosttillskott är mycket litet. Den som har en konstaterad brist på något bör givetvis se till att kompensera med detta ämne, men är knappast betjänt av att äta multipreparat som innehåller mycket annat. Det kostar bara onödiga pengar, i synnerhet när det gäller de kosttillskott som säljs i abonnemangs-form. Det vi däremot vet är att kosttillskott, även tillsynes harmlösa piller och pulver, kan leda vidare till bruk av farligare preparat.

Summa summarum: De som har störst behållning av ett preparat som Vitaepro är de kändisar som frontas i medier, samt aktieägarna i bolaget bakom produkten.

Å andra sidan har vi vant oss vid att idrotten tar ekonomiskt spjärn med hjälp av högst tvivelaktiga sponsor-samarbeten. Spelbolagen är som hökar på idrottare och idrottsevenemang och Svenska landslaget i längdskidor sponsras, vid sidan av miljöbovarna Vattenfall och McDonalds, även av hälsokost-kedjan Life.
Det är en värld vi lärt oss leva med. Men det är också en värld, och beslut, som mår bra av att luftas och ifrågasättas.


Johan Öhman
Projektledare 100% ren Hårdträning
 Du kan hitta fler krönikor av Johan Öhman här:
Misstagsdopning med kosttillskott existerar inte
Diplomering kan bygga gymmens varumärken