Mycket medial uppmärksamhet kring dopningsfrågan

Den senaste tiden har media fokuserat en hel del på problemet med dopning.
I vanlig ordning handlar den “dagliga” rapporteringen mest om problematiken kopplad till idrotten. Ett pågående Skid-VM i Österrike med en tidigare dopningsavstängd VM-drottning (Therese Johaug) är förstås en bidragande orsak, liksom värdlandets egen historik med dopade åkare (Christian Hoffman, Johannes Dürr, Harald Wurm m fl).

Men även på hemmaplan i Sverige har idrotten uppmärksammats med positiva fall. En volleyboll-spelare i Örkelljungas elitlag (högsta serien) har stängts av i fyra år efter att ha ertappats med Metandienon (dvs en klassisk “ryssfemma”).
Visste ni förresten att alla nu pågående avstängningar och fällande domar när det gäller brott mot dopningsreglerna går att se här.

Men intressant att notera är också att dopningen får allt större utrymme även utanför idrotten. Detta tack vare att vi som jobbar med frågan blivit bättre på att sätta problemet på kartan och ta för oss mer i debatten. Förra veckan var till exempel 100% Ren Hårdtränings Johan Öhman med i Aktuellt, när SVT gjorde en riktigt bra satsning för att belysa problemet.
Expressen följde upp några dagar senare med att göra en egen intervju med den fd kroppsbyggare som också medverkade i Aktuellt (låst artikel).

Men även på andra håll har dopningen uppmärksammats mer lokalt. Bland annat i Nya Lidköpings Tidning, som rapporterar om en pågående utredning kring ett av Sveriges största dopningsbeslag. Artikeln är låst, men det står bland annat att läsa:

- Vi talar om ett av de allra största beslagen av dopningspreparat som gjorts i landet, säger Peter Sundblad, gruppchef för Skaraborgspolisens spaningsverksamhet, och beskriver flyttlådor som var fulla av förpackningar. 


Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.44.28.png

Och i Blekinge Läns Tidning har vi den senaste veckan kunnat läsa om ett unikt fall i samband med ett dopningstillslag (låst artikel).

Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.37.01.png

Precis som tidningen är inne på är dopningen idag i första hand inte ett problem för idrotten, utan den största delen som använder Anabola steroider i Sverige är motionärer på vanliga gym.
Detta har uppmärksammats av såväl “P1 Morgon” (26 feb) i en intervju med Susanne Broström, specialistsjuksköterska påDopingjouren och av en insändare i Östersunds-Posten, som bland annat är skriven av 100% Ren Hårdträning lokalt i Jämtland, som har tagit fasta på den uppskattade totalen AAS-användare (minst 30 000) i landet och överfört det till en lokal mängd.

Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.33.08.png

Vi som jobbar med antidopningsfrågan tycker det är bra att problemet uppmärksammas. Vi jobbar hårt för att det ska fortsätta på detta vis och vi är mycket tacksamma över alla er som hjälper till att upplysa och informera journalister och makthavare om problemen med dopning i Sverige.