Ett axplock av sommarens dopningsnyheter

Stärkt antidopnings-arbete i Småland

Länsstyrelsen i Kalmar har tillsammans med Kronoberg och Jönköping gått ihop och ska börja satsa på metoden 100 procent ren hårdträning. Arbetsmetoden bygger på utbildning och samverkan mellan gym, polis idrott och kommun. En stor del av det förebyggande arbetet handlar också om att gymmen visar att man aktivt tar ställning, och kommunicerar anti-doping.
Länsstyrelsernas satsning kommer att pågå under tre års tid. Kalmar och Kronobergs län har tidigare jobbat med den här metoden omkring 10 år och har lyckats med att omkring hälften av träningsanläggningarna diplomerade. SVT var först med att rapportera om detta.

***

Wada ger grönt ljus åt Karolinska

Antidopningsorganisationen Wada lyfter sin delvisa avstängning mot Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 
Wada meddelade i november förra året att antidopningslaboratoriet inte längre tilläts göra en viss typ av test, sedan ett blindtest som Wada skickar ut hanterats fel. 
Det rörde sig om en specifik form av test, enligt den så kallade GC/C/ IRMS-metoden där man skiljer konstgjort testosteron från kroppens eget. Under avstängningen fick proverna skickas med en särskild transport till en annan godkänd anläggning. Wada meddelar nu att problemet är löst. (TT)
Under avstängningen har dock antidopningslaboratoriet kunnat utföra andra dopningsanalyser som vanligt. 

 ***

Kinesiske simstjärnan Sun Yang - en av sommarens mest omdiskuterade idrottsutövare..

Kinesiske simstjärnan Sun Yang - en av sommarens mest omdiskuterade idrottsutövare..

Nya dopningsfall inom elitidrotten

Dopningsfallen inom elitidrotten fortsätter dugga tätt. Under sommarmånaderna har vi bland annat noterat att:

 • Den peruanske simmaren Mauricio Fiol testats positivt för dopning två gånger inför spelen. Det är för övrigt inte första gången han åker fat för dopning. Redan vid de förra Panamerikanska spelen (2015) åkte han fast med anabola steroider i kroppen. En lång avstängning är nu att vänta.

 • Seattles fotbollsspelare Roman Torres (lagkapten i Panama) stängs av i tio matcher och måste betala en femtedel av sin årslön, sedan han åkt fast i en dopningskontroll. På Twitter hävdar han att han aldrig dopat sig medvetet och skyller det positiva testet på kosttillskott.

 • Det har stormat kring den dopningsmisstänkte simstjärnan Sun Yang. Kinesen vann två guld på VM i Gwangju, Sydkorea, men möttes av burop och efteråt vägrade Duncan Scott (England) och Mack Horton (Australien) att dela prispall med 27-åringen.
  100% Ren hårdtränings ambassadör Sarah Sjöström stöttar protesterna:
  ”Jag tycker det är ett bra statement, jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med dopning. Jag förstår inte varför han är med på mästerskapet över huvud taget”, säger Sjöström till SVT.
  Sun Yang, som tidigare åkt fast för dopning, anklagas för att ha saboterat ett dopningstest förra året och riskerar livstids avstängning.

 • Inför samma sim-VM tvingades den australiska simstjärnan Shayna Jack lämna Australiens VM-trupp. Först angavs personliga skäl, sedan bekräftades ett positivt dopningstest. JAck skyller på kosttillskott. ¨

 • Domen för svenska löparstjärnan Meraf Bahta har fastställts till 1 år. Bahta missad tre testtillfällen i följd, vilket är ett brott mot dopningsreglerna. Hon friades först, men domen överklagades och fastställdes till ett år. Bahta är fri att tävla i september.

 • Österrikes antidopningskommission stänger av skidåkarna Dominik Baldauf och Max Hauke i fyra år för bloddopning, fram till 28 februari 2023. Det var under skid-VM i Seefeld i februari i år som polisen slog till och grep nio personer för misstänkta för dopningsbrott, däribland de båda österrikiska åkarna. Hauke blev ertappad med nålen i armen mitt under en pågående blodtransfusion. Hauke och Baldfauf kom sexa i sprintstafetten, innan de avslöjades

 • Den brittiska stjärncyklisten Chris Froome har nu officiellt utsetts till segrare i 2011 års Spanien runt, Vuelta a España, rapporterar BBC. För åtta år sedan vanns Vueltan av spanske Juan José Cobo och Froome cyklade in på andra plats. Men spanjoren testade positivt för dopning och har nu fråntagits segern.

 • Slutligen: en australisk triatlet, som tävlar utanför elitdivisionerna, stängs av i fyra år då han har testat positivt för epo. Då han ledsagat en synskadat triatlet diskas även denne från ett lopp som de har genomfört tillsammans. Stephen Thompson tog silver i åldersgruppen 35-39 år i sprintdistansen för amatörer när världsmästerskapet i triathlon avgjordes i Australien i september i fjol, men har nu blivit av med det silvret och stängts av i fyra år. Ett par dagar efter silverloppet agerade han ledsagare åt den synskadade triatleten Gerrard Gosens. Även Gosens diskas från loppet som de genomförde tillsammans, även om Thompson testade negativt efter paratriathlonloppet.
  Thompson hävdar att han inte tagit några otilllåtna preparat, men säger att han inte har energi att bestrida avstängningsbeslutet.

***

Hunden Molly jagade fuskande friidrottare i Borås

Bild: Borås Tidning. En länk till artikeln finns i texten.

Bild: Borås Tidning. En länk till artikeln finns i texten.

Jakten på fuskarna tar ständigt nya vägar. Under sommarens U20-EM i Borås nosade Molly, världens första sökhund specialiserad på dopning, dopade friidrottsjuniorer.
Vi saxar följande ur Borås Tidning:
”Molly är bara ett av många vapen mot fuskarna. Vårt arbete har utvecklats på många olika plan”, säger antidopningsveteranen Jan Engström.
Den vita springer spanieln jobbar för RF och kan nosa sig till dopningsklassade preparat och markera vid till exempel en misstänkt väska eller i ett omklädningsrum. Om hon gör det rapporterar hundförarna Michael och Joanna Sjöö vidare och eventuellt leder det till en dopningskontroll.
Men Molly är också ett sätt att skapa dialog.
- Unga idrottsutövare kommer fram, börjar klappa henne och sen blir det frågor om dopning. Molly hjälper oss med informationsdelen också. Det är bra att fler vågar komma fram och prata, säger Joanna Sjöö.

Det är en hundinstruktör på svenska tullen som har tränat upp Molly. Om hunden satte dit några fuskare vid tävlingarna i Borås återstår att se.