Spännande talare på Dopningskonferensen 8 oktober

Tisdagen den 8 oktober 2019 är det Nationell Konferens om Dopning.
Platsen är Industrisalen, Näringslivets hus i Stockholm och talarlistan är gedigen och täcker in många infallsvinklar på problemet med dopning inom idrotten såväl som inom samhället.

 • Hur ser fusket inom idrotten ut idag? Hur lätt är det att komma undan?

 • Hur många dopar sig i Sverige idag? Hur ser statistiken ut när det gäller införsel och beslag.
  Nya data och ny, spännande, forskning presenteras under dagen.

 • Vad är det som driver tiotusentals svenska motionärer att ta anabola steroider? Hur går snacket hos de som dopar sig? Bryr man sig ens om riskerna? Hur farligt är det?

 • Hur är det att tävla mot fuskare? Hur orättvis upplever de aktiva själva att idrotten är idag?

 • Vilka är riskerna med kosttillskott? Vad bör man se upp med och vilka är behoven?

Detta är några av frågorna som konferensen söker svaret på. Nedan följer en lista över konferensens huvudtalare.

Anmälan och kontakt:

Intresserad? Välkommen med din anmälan här.
Media välkomnas, men behöver föranmäla sig här.
Har du frågor om konferensen är du välkommen att ställa de här.


Johanna Gripenberg, chef STAD

Johanna Gripenberg, chef STAD

VÄLKOMMEN!

Vi på STAD är stolta att stå som huvudarrangör av en konferens med så mycket kompetens i talarlistan. Utbildning och forskning är grunden i vår verksamhet och även basen i vårt dopningsförebyggande arbete genom PRODIS och metoden 100% Ren Hårdträning.

Vi är glada att både Riksidrottsförbundet och Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation hakade på vårt initiativ och är medarrangörer, det garanterar att konferensen blir både bred, spetsig och spännande.


HUVUDTALARE UNDER KONFERENSEN:


Dopning - från idrottsproblem till samhällsproblem

Professor Arne Ljungqvist

Professor Arne Ljungqvist

Arne Ljungqvist
Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation

Arne Ljungqvist är en av Sverige största idrottsledare genom tiderna och tillika en pionjär inom såväl det svenska som internationella antidopnings-arbetet. Han har varit ordförande i IOK:s medicinska kommission och Internationella Friidrottsförbundets medicinska kommitté och var en av grundarna till den världsomspännande antidopnings-organisationen WADA

Arne Ljungqvist är internationellt känd som “dopningens fiende nummer ett”, och har en kunskap och ett historiskt perspektiv på området som ingen kan matcha.

I dag förestår Arne Ljungqvist sin egen stiftelse Arne Ljungqvist Anti Doping Foundation och rörelsen Pure For Sure, som arbetar med informationsspridning och utbildning.

Hör Arne om hur dopningen svängt från att i första hand vara ett idrottsproblem till att idag främst vara ett problem inom gym- och gängkulturen.


Kosttillskott - Effekter och fallgropar

Christine Helle, chef Svensk Antidoping.

Christine Helle, chef Svensk Antidoping.

Christine Helle
Chef Svensk Antidoping

Norska Christine Helle är utbildad näringsfysiolog och har arbetet såväl på Olympiatoppen som på Norsk Antidoping. Sedan ett år tillbaka är hon högsta chef för det svenska antidopningsarbetet inom RF, Svensk Antidoping.

Christine Helle är expert på dopning kopplat till kosttillskott och är bland annat medförfattare till en nyligen publicerad norsk studie om förbjudna och skadliga preparat i vissa muskelbyggande och fettförbrännande kosttillskott.
På konferensen kommer hon belysa riskerna med vissa tillskott.


Sebastian Samuelsson: Med sikte på en ren idrott

Sebastian Samuelsson, olympisk mästare i skidskytte.

Sebastian Samuelsson, olympisk mästare i skidskytte.

Sebastian Samuelsson
Olympisk mästare i skidskytte

Sebastian Samuelsson är olympisk mästare i skidskytte och en av de starkaste rösterna inom antidopning.
Sebastian har upprepade gånger kritiserat det internationella antidopnings-arbetet och bland annat varit i Vita Huset för att diskutera dopning och idrottens trovärdighet.

Samuelsson representerar en sport som haft flera uppmärksammade dopningsfall. Hur ser han på dopningen inom idrotten? Vilka är de största hindren för ett effektivare antidopningsarbete? Hur är det att tävla mot dopade åkare? Hur säker kan man vara på att någon är ren?


Nästan död av dopning. En kroppsbyggares berättelse.

Thomas Eriksson var sekunder från döden. Nu vill han hjälpa andra att inse riskerna med dopning.

Thomas Eriksson var sekunder från döden. Nu vill han hjälpa andra att inse riskerna med dopning.

Thomas Eriksson
fd dopningsmissbrukare

33-årige Thomas Eriksson ser ut som hälsan själv. Men hans historia är en annan. Lyfter han på tröjan syns ett nästan tre decimeter långt ärr över bröstkorgen. En påminnelse om när hans hjärta stannade efter tio års missbruk av anabola steroider. 

Den Thomas som kom var sekunder från döden var ett 120 kilo tungt muskelberg, fullproppat med anabola steroider, insulin, tillväxthormon. Hjärtstoppet blev en vändpunkt och sedan den dagen är han ren.

Hur vanligt är det med dopning på gymmen? Hur tänker en person som dopar sig? Vilka drivkrafter finns?


Kroppen – vår viktigaste statussymbol

Johan Öhman, PRODIS

Johan Öhman, PRODIS

Johan Öhman
Debattör och medgrundare PRODIS

Norrlänningen och sjubarnspappan Johan Öhman har arbetat med dopningsförebyggande på PRODIS under flera år, inte minst med metoden 100% Ren Hårdträning, som nu tillämpas på över 600 gym i Sverige.

Johan är en flitig anlitad föreläsare och utbildare inom dopningsprevention och fokuserar här på hur vi påverkas av vår tids kroppsideal.

Vad är det som gör att kroppen idag är så viktig för oss att vi är beredda att använda den som laboratorium för att se bra ut? Vilket tryck lever vi under från till traditionella och sociala medier? Johan Öhman pratar om behovet att vara snygg och om dopningens drivkrafter.


Så ser fusket inom idrotten ut idag. Hur lätt är det att komma undan?

Åke Andrén-Sandberg,
Ordförande Dopingkommissionen

”Det är jättesvårt att sätta munkavle på mig”. Orden tillhör Dopningskommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg, som är han känd, inte bra för att vara mycket insatt i dopningsfrågan, utan också för att då och då ta ut svängarna.

Som ordförande i Dopingkommissionen på RF har Åke full insyn i hur fusket inom idrotten ser ser ut idag och under sitt anförande kommer han att fokusera just på det.
Vilken typ av fusk är vanligast idag? Hur har det förändrats över tid? Hur enkelt eller svårt är det att komma undan med sitt fusk idag? Hur gör en för att undvika att testa positivt, eller ens bli testad överhuvudtaget?

Åke Andrén-Sandberg, ordförande RF:s Dopingkommission

Åke Andrén-Sandberg, ordförande RF:s Dopingkommission


Dopning: Attityder och användning av prestationshöjande substanser bland unga individer i Sverige

Göran Svedsäter, Lektor vid Högskolan i Gävle

Göran Svedsäter, Lektor vid Högskolan i Gävle

Göran Svedsäter
Ämnesansvarig, idrottsvetenskap HIG

Under flera år var Göran Svedsäter en dopningsjägare, fruktad av fuskarna. Han har jagat idrottare över hela världen i jakten på en ren idrott, inte minst i öststaterna.

Idag är Göran ämnesansvarig vid Högskolan i Gävle. Den senaste tiden har han tillsammans med en forskargrupp arbetat med en studie om hur dopningen i samhället ser ut i Sverige idag.

Hur många användare finns det? Hur ser attityder och inkörsportar ut? Under konferensen kommer Göran Svedsäter presentera nya data som sätter dopningsproblematiken i Sverige i nytt ljus.


Skillnaden mellan idrottens regelverk och svensk lag

Tommy Forsgren, Svensk Antidoping.

Tommy Forsgren, Svensk Antidoping.

Tommy Forsgren
Senior rådgivare, Svensk Antidoping

Tommy Forsgren har arbetat inom Riksidrottsförbundets antidopingverksamhet sedan 1987. Det gör honom till en av de mest erfarna inom området i landet. Sedan 2002 har han varit ansvarig för reglernas tillämpning och ärendehantering och det är också detta som står i fokus här.

Hur ser lagstiftningen ut kring dopning i Sverige? Hur skiljer sig lagen från idrottens regelverk?
Och varför döms inte idrottare som tar till exempel anabola steroider också för dopningsbrott i domstolar?


Gym- och fitnessdopning.
Kropp, genus och en föränderlig dopningsdemografi.

Jesper Andreasson
PhD i sociologi, docent i idrottsvetenskap

Jesper Andreassons är verksam vid Linnéuniversitetet. Hans forskning rör sig främst inom området gym-/fitnesskultur, kropp, genus och dopning. Han har i flera olika studier analyserat dagens moderna fitnesskultur och dess konsekvenser för vårt sätt att se på och förhålla oss till kropp och utseende.
Bland annat har han under flera år samtalat med och följt dopningsanvändare i deras vardagsliv och på så sätt tagit del av deras tankar om dopning, kropp och hälsa.

Tillsammans med Thomas Johansson vid Göteborgs universitet har nyligen publicerat boken ”Fitness Doping. Trajectories, Gender, Health and Bodies” (2020, Palgrave Macmillan). 

Jesper Andreasson, LInneuniversitetet

Jesper Andreasson, LInneuniversitetet


Under konferensen kommer ni även att kunna höra kortare intervjuer eller anföranden med:

 • Åsa Säfström, Dopningsmottagningen i Örebro

 • Johanna Gripenberg, chef STAD och PRODIS

 • Christina Lidén, Professor Arne Ljungqvist Anti Doping Foundation

 • Karin Skogholm, Tullverket

 • Folkhälsomyndigheten

jonas-karlsson-kommer-till.jpeg

JONAS KARLSSON

Moderator för dagen är Jonas Karlsson.
Med 20 års erfarenhet av tv-världen är Jonas en av landets mest erfarna sportjournalister. Han arbetar även som moderator, konferencier och är en av landets mest anlitade föreläsare inom antidopning.