Emma Linblom inspirerade nätverket

Förra veckan höll Emma Lindblom en inspirationsföreläsning på PRODIS nationella nätverksträff.
Emma är före detta elitlöpare på medel och långdistans och jobbar numera som nutritionist hos Riksidrottsförbundet.
Föreläsningen var mycket uppskattad och innebar en intressant avslutning på en bra dag med några av de representanter som arbetar med att sprida metoden 100% Ren Hårdträning.

Vi passade också på att ställa några frågor till Emma, som inspiration, nu när vårsolen lockar till träning.

Ditt bästa träningstips?
Träna ute med kompisar; har man bestämt träff med någon vet man att det blir av och att vara utomhus både stärker immunförsvaret och ger energi.

Ditt bästa mellanmål?
Smoothie bowl toppad med färsk frukt/bär och hemmagjord granola.

Ditt bästa argument för att träna hårt och rent?
Jag förespråkar att man ska göra bra val utefter sina egna förutsättningar både när det gäller träning, mat och sömn. Att träna rent är det bästa och det enda bra valet.

IMG_6538.jpeg

Tips på intressant radiodokumentär

”Jag kommer ihåg när dom tog steroiderna ifrån mig, hur jag grät. Det gjorde ont, det gjorde jävligt ont.”


Orden tillhör Andreas Svensson, som ville bli stor och stark. Han bestämde sig för att bygga muskler med hjälp av anabola steroider.
Andreas blev stor som ett hus men också aggressiv och kall. Hans missbruk blev allt jobbigare att hantera, både för honom själv och omgivningen.
Till slut tvingades han till ett val.
Vilket var viktigast? Kärleken till familjen eller steroiderna?

I denna P4-dokumentär beskrivs hurt ett liv med steroider kan se ut. Programmet sänds på söndag 21 april, men kan höras på länken ovan redan nu.

Foto: via Sveriges Radio

Foto: via Sveriges Radio

"Det finns dopningspreparat som inte går att spåra"

Nu finns ett nytt avsnitt av Dopningspodden ute. Denna gång träffar Jonas Karlsson Mikael Lehtihet, hormonläkaren och specialist i endokrinologi och kanske den läkare i landet som möter flest personer med dopningsrelaterade problem. Hans patienter är allt från hobbybyggare till etablerade elitidrottare.

Det blir ett samtal om preparat, bieffekter, bieffekter och antal missbrukare.  Men också om varför statistiken visar att relativt få söker sig till öppenvården; samt om idrottsdopning som är omöjlig att spåra.

Podden finns givetvis här på vår hemsida samt där poddar finns.
Trevlig lyssning! Och har du tankar om vilka som borde intervjuas i podden framöver, eller vad podden borde ta upp eller diskutera - tveka inte att höra av dig. Skriv ett mail

I senaste avsnittet av dopningspodden möter ni endokrinologen Mikael Lehtihet; här på sitt rum på medicinmottagningen på St. Görans Sjukhus.

I senaste avsnittet av dopningspodden möter ni endokrinologen Mikael Lehtihet; här på sitt rum på medicinmottagningen på St. Görans Sjukhus.

2,8 miljoner till fortsatt antidopnings-arbete

Regeringen har beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fortsätta stödja STAD:s (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) arbete mot dopning.
I detta ingår att samordna nätverket PRODIS (prevention av dopning i Sverige) samt vidareutveckla och sprida arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning.

“Det dopningsförebyggande arbete som bedrivs över hela landet inom nätverket PRODIS bidrar aktivt till att motverka bruket. Det leder också till ökad kunskap om dopningens skadeverkningar i samhället”, säger socialminister Lena Hallengren.

Johanna Gripenberg, chef på STAD, som är den organisation som leder arbetet med 100% Ren Hårdträning.

Johanna Gripenberg, chef på STAD, som är den organisation som leder arbetet med 100% Ren Hårdträning.

Totalt ska 2,8 miljoner kronor fördelas till STAD under 2019.

“Vi på STAD är glada över att regeringen fortsätter att finansiera vårt viktiga dopningsförebyggande arbete. Det visar att regeringen förstår omfattningen och problemen kopplade till dopning i samhället. Vi ser fram emot att få vidareutveckla vårt arbete med 100% Ren Hårdträning och PRODIS”, säger Johanna Gripenberg, chef på STAD.

“Pengarna är välkomna och gör att vi kan jobba vidare med våra långsiktiga mål. Vi ser ju att problemet med dopning ökar och att det kryper längre ner i åldrarna. Regeringen vet det, och vi är tacksamma att de nu möjliggjort så att vi kan lägga in en växel till i det preventiva arbetet”, säger Johan Öhman, projektledare på PRODIS.

Hela pressmeddelandet från regeringen finns att läsa här.

PRODIS anordnar nationell utbildning för Polisen

För första gången genomför nu PRODIS en nationell polisutbildning för att öka kunskapen och stärka samverkan med gymmen.
Johan Öhman, projektledare på 100% Ren Hårdträning, kommer tillsammans med Johan Ekström, polis i Göteborg, att hålla i utbildningen, som genomförs på tre olika platser i Sverige under 2019 med start i Växjö den 27 maj.

”Det är en utbildning om Anabola Androgena Steroider och hur polisens arbetar med frågan. De som går utbildningen kommer bland annat att få lära sig mer om tecken och symptom; om drivkrafterna bakom dopning samt om hur polisen kan arbeta både aktivt och proaktivt. De kommer också att få se exempel på dopningsfall”, berättar Öhman och tillägger att det även blir tid för frågor och diskussion.

Varför är utbildningen viktig?
”Polisen är en viktig aktör i det förebyggande arbetet mot dopning. Att träningsanläggningarna samarbetar med Polisen är ett krav för att få vara med i 100% Ren Hårdträning och den här utbildningen tar upp hur det samarbetet kan se ut. Utbildningen är också viktig för att den är kunskapshöjande, både i fråga om vad som händer när man dopar sig, men också hur polisen kan arbeta med frågan”.

Är någon del i utbildningen extra viktig?
”Jag skulle säga att båda delarna är viktiga men av olika anledningar. Tanken är att man ska ha nytta av båda delarna även om man inte arbetar som polis”, säger Johan Öhman.

19-adderall-workout.w700.h700.jpg

Dopning med AAS är kriminaliserat i Sverige sedan länge. Men Polisen har inte bara en funktion när det gäller det rent operativa arbetet, som att ingripa vid brott – myndigheten är också viktigt när det kommer till det förebyggande arbetet.
”Vår uppfattning är att det har god effekt när Polisen hittar ett bra samarbete med gymmen. Till exempel ser vi gärna att Polisen då och då syns i träningslokalerna. Det kan ju ibland vara så enkelt som att en patrull tar sin kopp kaffe på ett gym, istället för på ett fik på stan. Det skapar närvaro och ger även möjlighet för direkt dialog mellan gym och polis”, menar Öhman.

Borde inte polisen anordna egna sådana här utbildningar?
”Polisen anordnar interna utbildningar lokalt runt om i landet. Den här utbildningen kommer dock att genomföras på tre ställen i Sverige för att så många poliser som möjligt ska få chansen att få samma information. Sen är den här utbildningen heltäckande vilket polisens egna sällan är.”

Vad är viktigast inför framtiden när det kommer till Polisens arbete med antidopning? 
”Att polisen får en förståelse för hur enkelt de kan bidra i det förebyggande arbetet mot dopning och hur mycket de kan få tillbaka genom att samverka med gymmen”, avslutar Johan Öhman.


Utbildningarna kommer genomföras på tre platser i landet under 2019. Den första hålls alltså i Växjö den 27 maj. Övriga två kommer att fördelas på Svealand och Norrland, men orter och datum är ännu inte helt klara. Håll utkik här, på våra sociala medier eller kontakta 100% Ren Hårdträning för mer information..

 

 

Mycket medial uppmärksamhet kring dopningsfrågan

Den senaste tiden har media fokuserat en hel del på problemet med dopning.
I vanlig ordning handlar den “dagliga” rapporteringen mest om problematiken kopplad till idrotten. Ett pågående Skid-VM i Österrike med en tidigare dopningsavstängd VM-drottning (Therese Johaug) är förstås en bidragande orsak, liksom värdlandets egen historik med dopade åkare (Christian Hoffman, Johannes Dürr, Harald Wurm m fl).

Men även på hemmaplan i Sverige har idrotten uppmärksammats med positiva fall. En volleyboll-spelare i Örkelljungas elitlag (högsta serien) har stängts av i fyra år efter att ha ertappats med Metandienon (dvs en klassisk “ryssfemma”).
Visste ni förresten att alla nu pågående avstängningar och fällande domar när det gäller brott mot dopningsreglerna går att se här.

Men intressant att notera är också att dopningen får allt större utrymme även utanför idrotten. Detta tack vare att vi som jobbar med frågan blivit bättre på att sätta problemet på kartan och ta för oss mer i debatten. Förra veckan var till exempel 100% Ren Hårdtränings Johan Öhman med i Aktuellt, när SVT gjorde en riktigt bra satsning för att belysa problemet.
Expressen följde upp några dagar senare med att göra en egen intervju med den fd kroppsbyggare som också medverkade i Aktuellt (låst artikel).

Men även på andra håll har dopningen uppmärksammats mer lokalt. Bland annat i Nya Lidköpings Tidning, som rapporterar om en pågående utredning kring ett av Sveriges största dopningsbeslag. Artikeln är låst, men det står bland annat att läsa:

- Vi talar om ett av de allra största beslagen av dopningspreparat som gjorts i landet, säger Peter Sundblad, gruppchef för Skaraborgspolisens spaningsverksamhet, och beskriver flyttlådor som var fulla av förpackningar. 


Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.44.28.png

Och i Blekinge Läns Tidning har vi den senaste veckan kunnat läsa om ett unikt fall i samband med ett dopningstillslag (låst artikel).

Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.37.01.png

Precis som tidningen är inne på är dopningen idag i första hand inte ett problem för idrotten, utan den största delen som använder Anabola steroider i Sverige är motionärer på vanliga gym.
Detta har uppmärksammats av såväl “P1 Morgon” (26 feb) i en intervju med Susanne Broström, specialistsjuksköterska påDopingjouren och av en insändare i Östersunds-Posten, som bland annat är skriven av 100% Ren Hårdträning lokalt i Jämtland, som har tagit fasta på den uppskattade totalen AAS-användare (minst 30 000) i landet och överfört det till en lokal mängd.

Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.33.08.png

Vi som jobbar med antidopningsfrågan tycker det är bra att problemet uppmärksammas. Vi jobbar hårt för att det ska fortsätta på detta vis och vi är mycket tacksamma över alla er som hjälper till att upplysa och informera journalister och makthavare om problemen med dopning i Sverige.

SVT:s "Aktuellt" uppmärksammar problemen med dopning

På tisdagkvällen var vår projektledare Johan Öhman inbjuden att medverka i "Aktuellt" i SVT med anledning av att problemet med dopning i Sverige uppmärksammades.
Förutom en intervju med Johan fick tittarna en inblick i dopningens vardag genom intervjuer med ungdomar som tränar på gym och en kille som dopade sig under många år och som var nära att mista livet när hjärtat stannade.

"Inslaget som föregick intervjun var bra. Det handlade om hur en vanlig svensk kille börjar med anabola steroider och vilka allvarliga konsekvenser det fick för honom. Även Dopingjouren medverkade i inslaget och berättade att många hör av sig till dem med frågor om biverkningar av anabola", berättar Johan, som kvällen till ära var iklädd finslips och kavaj. Han fortsätter:

Projektledare och programledare i samspråk om dopningsproblematiken i Sverige. Johan Öhman representerar Prodis och 100% ren hårdträning, en av få aktörer som  arbetar hårt för att stävja bruket och missbruket av steroider.

Projektledare och programledare i samspråk om dopningsproblematiken i Sverige. Johan Öhman representerar Prodis och 100% ren hårdträning, en av få aktörer som arbetar hårt för att stävja bruket och missbruket av steroider.

"Den här typen av inslag är mycket viktiga för att sätta frågan på agendan och på så sätt få allmänheten att förstå att dopning är ett stort och växande samhällsproblem. Folk måste förstå att det är helt vanliga killar som dopar sig och att de gör det av estetiska skäl. Rådande kroppsideal i kombination med en enorm tillgänglighet, snabb bekräftelse och en Quick-fix mentalitet gör att väldigt många använder anabola steroider.”

Länken till hela inslaget i Aktuellt, inklusive intervjun med Johan Öhman, hittar ni här.

Hon sätter dopningen på den politiska kartan

 ”Det pratas alldeles för lite dopning i Riksdagens korridorer”, säger Pia Steensland, KD, som tror att anledningen bottnar i en kombination av prioritering, okunskap och ointresse.
Pia Steensland vill ändra på detta. Hon har en gedigen forskarbakgrund och har bland annat doktorerat på aggression kopplat till Anabola Androgena Steroider (AAS).

Steensland är väl insatt i problematiken med AAS och har, tillsammans med sitt parti, skrivit en motion som spänner över en stor del av dopningsområdet och tar upp allt ifrån kosttillskott via till nätspaning och frågan om ett fristående svenskt NADO.
Det är dags att agera – både för idrottens och samhällets skull – tycker Steensland, som bland annat sneglat på hur det ser i Danmark.

Dopningspodden har träffat Riksdagskvinnan som vill sätta dopningen på den politiska kartan.

Podden finns där poddar finns - och givetvis här.

Pia Steensland, kristdemokratisk Riksdagskvinna, håller i den kommitémotion hon tagit initiativet till. Motionen, som spänner brett över dopningsproblematiken, ska upp i Riksdagen senare i vår.

Pia Steensland, kristdemokratisk Riksdagskvinna, håller i den kommitémotion hon tagit initiativet till. Motionen, som spänner brett över dopningsproblematiken, ska upp i Riksdagen senare i vår.Antalet dopningsbeslag ökar enligt Tullens senaste statistik

För den som vill kika på Tullens senaste statistik när det gäller beslag av dopningspreparat, så finns det rykande färska siffror här (kommunicerades av Tullen den 12 feb 2019).

Beslagen ökar, men mängden minskar. Fler, men mindre, försändelser är en rimlig anledning, eftersom bruket i samhället inte ser ut att minska.
Någon uppskattning av icke beslagtagen införsel finns inte, men trenden har en tid varit den att införsel av beståndsdelar ökar på bekostnad av färdiga preparat.

Så här ser den officiella statistiken för 2018 ut:

Skärmavbild 2019-02-12 kl. 08.59.15.png

Hur tänkte OS-mästarinnan Hanna Öberg här?

KRÖNIKA AV JOHAN ÖHMAN

OS-segraren i skidskytte Hanna Öberg väljer att tacka nej till att vara frontfigur för spelbolag.
”För mig skaver det för mycket att ta emot pengar från ett företag som tjänar på människor som sitter fast i ett missbruk”, säger Öberg till Expressen (17/11-18).
Men att bli frontfigur för kosttillskottet Vitaepro har hon inga problem med.

Det är givetvis upp till Hanna Öberg att bestämma vilka sponsorer hon vill jobba och associeras med. Men att hon av etiska skäl tackar nej till spelbolag, men ja till kosttillskott, kan tyckas förvånande.

Nu frontar hon alltså Vitaepro och bolaget Vitaelab. Samma bolag som Konsumentombudsmannen (KO) tidigare dragit till domstol för att få stopp på företagets marknadsföring.
I mars 2016 kom domen: Marknadsdomstolen gick på KO:s linje och förbjöd bolaget använda en lång rad av Vitaepros hälsopåståenden.

I tillägg till marknadsföringskritiken vet vi att en kraftig överdosering av vitaminer kan vara skadlig, och när det gäller Vitaepro har Livsmedelsverket fått en rad biverkningsrapporter om preparatet.
Därutöver vet vi att Riksidrottsförbundet direkt avråder från kosttillskott, om inte väldigt särskilda skäl föreligger.

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Så varför väljer då en folkkär idrottare som Hanna Öberg, som uppenbart har en hög svansföring i etiska frågor kring spelbolag, att bli ansiktet utåt för landets bäst säljande  kosttillskott (Vitaepro och tillverkaren Vitaelab står för 7,1% av kosttillskott-försäljningen i Sverige enligt statistik från Svensk Egenvård).

När en annan kändis, Nicklas Wahlgren, fick frågan hymlade han inte med anledningen: ”Jag fick snuskigt bra betalt”, sa Wahlgren (Expressen 26/12 -15).

Pratar vi tillräckligt mycket om det här?
Har kändisar ett ansvar? Och var går i så fall gränsen?

Andelen människor med normalt kostintag som har behov av kosttillskott är mycket litet. Den som har en konstaterad brist på något bör givetvis se till att kompensera med detta ämne, men är knappast betjänt av att äta multipreparat som innehåller mycket annat. Det kostar bara onödiga pengar, i synnerhet när det gäller de kosttillskott som säljs i abonnemangs-form. Det vi däremot vet är att kosttillskott, även tillsynes harmlösa piller och pulver, kan leda vidare till bruk av farligare preparat.

Summa summarum: De som har störst behållning av ett preparat som Vitaepro är de kändisar som frontas i medier, samt aktieägarna i bolaget bakom produkten.

Å andra sidan har vi vant oss vid att idrotten tar ekonomiskt spjärn med hjälp av högst tvivelaktiga sponsor-samarbeten. Spelbolagen är som hökar på idrottare och idrottsevenemang och Svenska landslaget i längdskidor sponsras, vid sidan av miljöbovarna Vattenfall och McDonalds, även av hälsokost-kedjan Life.
Det är en värld vi lärt oss leva med. Men det är också en värld, och beslut, som mår bra av att luftas och ifrågasättas.


Johan Öhman
Projektledare 100% ren Hårdträning
 Du kan hitta fler krönikor av Johan Öhman här:
Misstagsdopning med kosttillskott existerar inte
Diplomering kan bygga gymmens varumärken