“Jag tror dom haft otur när dom tänkt”

Det har på senare tid skrivits mycket om “Enhanced Games”, mästerskapet som populärt kallas “Dopnings-OS”.
Projektet lanserades sommaren 2023 av den australiske affärsmannen Aron D'Souza och hans vision är tävlingar i ett antal utvalda idrotter helt utan dopningstester. Med andra ord - dopning är tillåtet. Det har lanserats som tävlingar där de existerande världsrekorden ska slås.

Under helgen skrev Expressen en artikel i ärendet och hade då bland annat intervjuat Jonas Karlsson, sportjournalist och programledare som sedan länge är engagerad i PRODIS och 100% Ren Hårdträning som bland annat utbildare inom antidopning.

Vi ställde några fler frågor till Jonas för att få en bild av vad “Enhanced Games” är och vad han tycker och tänker om “Dopnings-OS”, som sägs kunna bli verklighet någon gång under 2025.

Vad tycker du om “Enhanced Games”? 
- Eftersom jag förespråkar en ren och dopningsfri idrott och miljö så tycker jag “Enhanced Games” är en riktigt dålig idé. Tanken tilltalar mig faktiskt inte alls. 

Jonas Karlssson, journalist och sakkunnig inom dopning, som sedan flera år arbetar med bland annat utbildning åt PRODIS.

Varför inte? 
- Hälsoaspekten behöver vi inte ens diskutera, det är uppenbart att det finns stora risker kopplade till dopning, oavsett om den övervakas av medicinsk expertis. I synnerhet om man tänker ett steg längre och inkluderar ringarna på vattnet. Men för min del faller hela grejen redan på sin egen selling point - den här fixeringen på att världsrekorden ska slås. Vad är grejen liksom? Någon trycker kroppen full med EPO och springer snabbare eller dopar sig med allsköns steroider i flera år och sedan stöter 25 meter i kula? Okej ..? Självklart kan chansen öka att slå ett världsrekord för någon som är rådopad , det vore ju närmast märkligt om det inte var så. Men var finns tjusningen i det konstaterandet?

Men tror du inte folk kan tycka det är spännande att se vad som är möjligt att prestera? 
- Säkert . Och vi har ju en sysselsättning för det. Det kallas idrott. Är vi däremot intresserade av att se vad manipulerade människor kan prestera kan vi ju lika gärna laborera med befjädrade skor i höjdhopp eller raketmotorer i simdräkterna. Självklart kommer man då att hoppa högre och simma fortare. Men blir det roligare? Säger det mer om vad en människa kan prestera? Skillnaden mellan “Enhanced Games” och höjdhopp med fjäderskor är att dopning både är skadligt och ofta olagligt. 

Men tanken är ju att dopningen ska ske under läkarövervakan och därmed inte vara skadlig?
- Det låter ju fint att påstå att dopningen ska ske under "medicinsk övervakning" - vad nu det innebär?- för att hålla nere riskerna, men så enkelt är det ju givetvis inte. Dels är biverkningar något högst individuellt, dels synnerligen dosberoende. Vi vet också att det är mycket svårt att förutsäga bieffekter över tid. Och även i en värld av tillåten dopning kommer ju människor vilja vara bäst. Risken för upptrappade doser och medicinska chanstagningar är uppenbar för att få ut största möjliga effekt och nå resultat. 

- En annan aspekt: om vi leker med tanken att ett “Enhanced Games” någon gång blir verklighet och att det verkligen kommer att finnas massor av pengar att tjäna, så kommer det sannolikt finnas många barn och unga som vill vara en del av detta. Kan vi bortse från risken att alla möjliga människor i jakt på ära, berömmelse och ett bättre liv börjar dopa sig för att snabbt bli så bra att de får chansen att tävla i “Enhanced Games”? Eller finns möjligen en medicinsk övervakningsplan för dessa personer också?  Så någon riskfri dopning existerar inte. Dopning är i sig ett riskbeteende. Jag tror dom haft otur när dom tänkt.

Varför är “Enhanced Games” ens aktuellt? 
- Jag förstår att en del fascineras av tanken. På pappret är det spektakulärt och spektakulära saker säljer, så har det alltid varit. Och jag blir inte förvånad om detta någon gång, i någon form, realiseras. Men det måste generera pengar, annars dör det nog snart.

Kanske blir det hela mer en slasktratt för idrottare som redan åkt fast för dopning eller som känner att de inte räcker till på ärlig väg?.
— Jonas Karlsson om "Enhanced Games"

Om det blir verklighet - vad innebär det för idrotten?
- Jag tror inte det måste innebära så mycket. Många som förkastar idén om ett “Dopnings-OS” gör det med utgångspunkt i de värderingar idrottsrörelsen står för. Men detta ska nog inte ses som en del av idrotten utan snarare som en variant på underhållningsindustrin, som inte är beroende av traditionell idrott. Det finns redan idag mycket sport som inte är en del av den traditionella idrotten; som skapat sina egna regler och som till exempel inte följer internationella antidopningsregler. Men om detta blir av och växer så måste idrotten såklart förhålla sig till det. Men hela grejen med “Enhanced Games” bygger på att det genererar en ekonomi. Finns det investerare som tror på idén så kommer det finnas pengar. Och finns det pengar så finns det möjligheter att det också blir verklighet.  

Nu har det startat ett dokumentärprojekt kopplat till “Enhanced Games” där Hollywood-eliten ska följa ett antal personers resa mot tävlingarna. Stora summor pengar erbjuds de som ställer upp. Vad tycker du om detta?
- Det ligger i linje med att detta är ett underhållningsexperiment snarare än ett idrottsprojekt. Redan idag finns gott om människor som dopar sig i jakten på ära, berömmelse, snyggare kroppar eller ett bättre liv. Om vi dessutom slänger in massor med pengar i ekvationen lär antalet intresserade knappast bli färre. Och finns det moraliska eller andra tvivel så ökar nog risken att dessa försvinner ju fetare sedelbuntarna blir. Vi lär väl få en indikation på intresset nu när man faktiskt erbjuder pengar för att ingå i ett dokumentärprojekt. Jag tror inte det kommer saknas sökande, men jag tror heller inte att det kommer stå så många etablerade idrottare i kö. Kanske blir det hela mer en slasktratt för idrottare som redan åkt fast för dopning eller som känner att de inte räcker till på ärlig väg?

Förstasidan på “Enhanced Games” hemsida. Här annonserar man efter personer som ska följas i en dokumentär, producerad av några av Hollywoods största namn.

Det låter inte så säljbart?
- Vi får väl se vad det blir av det. Min gissning är lika god som din. Det blir spännande att följa utvecklingen. Men de får nog steppa upp om de vill bli tagna på allvar. Den första filmen som skickades ut när projektet lanserades var ju skrattretande. Men oavsett kvaliteten på en dokumentär så har jag svårt att se att detta verkligen kommer flyga. I alla fall inte utifrån det vi vet idag.

Blir Dopningsspelen av?
- Det finns fler argument att rota fram som jag tycker talar mot ett “Enhanced Games”. I synnerhet många praktiska frågetecken kring lagstiftning och annat. Men visst, jag tror säkert att det går att hitta några deltagare; säkert även något skurkland som kan tänka sig att arrangera och jag betvivlar inte på att det finns några tvivelaktiga läkare som räcker upp handen samt någon ultraliberal excentrisk miljardär som vill finansiera skiten. Därmed inte sagt att det blir av, i alla fall inte i någon omfattning att tala om. Det finns många, många frågetecken kring detta och jag tillhör inte dem som oroar sig för att detta skulle vara ett omedelbart förestående hot mot idrotten. Detta är i så fall något annat. Min gissning, om man nu verkligen ska arrangera detta år 2025, är att det blir av i väldigt liten skala och att resultatnivån inte alls kommer leva upp till det man utger sig för.

Skulle folk titta på “Enhanced Games”?
- Säkert. Om någon nu tar på sig att producera det. Klart folk skulle vara nyfikna. Men för mig är “Enhanced Games” mest intressant som en filosofisk fråga. Skulle underhållningen bli bättre med övermänskliga prestationer, slagna rekord och bättre resultat? Jag tror inte det. Jag tycker idrotten snarare borde gå åt andra hållet, och fokusera mer på rivalitet och kamp, snarare än faktiska resultat och världsrekord. Då tror jag underhållningsvärdet skulle öka.

Något annat du vill lägga till?
- Ja, för att knyta an till detta med resultatnivån. Det finns inga som hest garantier för att dopning omedelbart skulle medföra nya världsrekord. Viss dopning kan medföra en väldigt direkt effekt, men överlag är det viktigt att förstå att mediciner inte är allt. Det krävs extremt talangfulla idrottare, rätt coachning, kontinuitet och långsiktighet. Dessutom ska man hålla sig frisk och skadefri samt att man måste lära sig tävla och hantera press. Det är faktorer som i alla fall i många idrotter väger väldigt tungt och som du knappast kan dopa dig till. Jag tror att det finns en väldigt stark övertro på vad dopning ensamt kan göra med prestationer. Dopning kan göra riktigt bra idrottare bättre, men det förvandlar inte medelmåttor till superhjältar över en natt.

Föregående
Föregående

Två misstänkta efter insats i södra Stockholm

Nästa
Nästa

Regionala och lokala initiativ skapar ökad medvetenhet