Regionala och lokala initiativ skapar ökad medvetenhet

I samverkan med polis, idrotten och samordnare på regional och kommunal nivå, arbetar hundratals träningsanläggningar runt om i landet föredömligt med metoden 100% Ren Hårdträning.

På en del ställen märker vi att engagemanget och drivet är extra stort och sådana insatser lyfter vi gärna.
Här nedan visar vi exempel från Länsstyrelsen i Västernorrland och Falköping kommun.

Säkert gör det mycket annat på andra håll i landet också, och vi vill uppmuntra till att höra av er till oss så vi kan sprida goda exempel vidare som inspiration till andra. Vi vet att resurserna ser väldigt olika ut på olika håll, så inget initiativ är för litet eller stort för att dela med sig av.


Västernorrland producerade en film för att öka medvetandet

Lagom till Antidopningsdagen (19 mars 2024) publicerade Länsstyrelsen i Västernorrland en film för att uppmärksamma problemet med dopning samt skapa medvetenhet om metoden 100% Ren Hårdträning.

“Det har varit en önskan från det regionala nätverket. Vi behöver sälja in metoden bättre i länet”, säger Patrik Gunnarsson, utvecklingsledare på enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Filmen är framtagen genom antidopningsnätverket Krafttag i Västernorrland, som är det nätverk som regionalt förvaltar metoden 100% Ren Hårdträning. Där ingår representanter från länets kommuner, polisen, tullverket, RF-SISU, Region Västernorrland, Mittuniversitetet samt kommunförbundet Västernorrland.

Filmen är kort, rak och enkel och ett lysande exempel på hur man med relativt små medel kan förmedla ett tydligt budskap.
Se den här:

Nya ambassadörer utsedda i Falköping
Falköping lägger ner mycket engagemang i det förebyggande arbetet. Kommunen tycker antidopningsfrågan är viktig och är en aktiv del i det lokala nätverket.

Jonathan Lundin och Elin Löfgren är nya lokala ambassadörer. I bakgrunden medlemmar i arbetsgruppen som jobbar mot dopning i Falköping: Mona Eklund, STC, Lena Fredén RF-SISU, Karin Strängsåker, Puls gym, Pelle Källström, utvecklingsledare, Anton Andersson, högstadiet Centrum, Torbjörn Lindgren, fritidschef, Karola Svensson, kommunalråd.

Tidningen Skaraborgsbygden skrev nyligen (11/4) om antidopningsarbetet i Falköping och uppmärksammade då de nya ambassadörerna Elin Löfgren (dans) och Jonathan Lundin (brottning).

Det var för två år som kommunens utvecklingsledare Pelle Källström presenterade idén om lokala ambassadörer för kommunlarådet Karola Svensson. Hon nappade, en arbetsgrupp startades och snart fanns de två första ambassadörerna på plats.

“Uppdraget handlar om att, under totalt 20 avlönade timmar under året, inspirera andra ungdomar till att träna utan anabola androgena steroider”, berättar Källström för Skaraborgsbygden.

De första ambassadörerna, Alfred Walthersson och Fanny Köhler, är nu avtackade och ersatta. Kommunen är nöjd med utfallet.

“De var i skolor, på tävlingar och hade hand om prisutdelningar. De var lite överallt”, säger Pelle Källström.

“Det föll väl ut, det var roligt och positivt att jobba med unga ambassadörer, säger Karola Svensson till tidningen.

Ovanstående är som sagt två exempel på viktiga och kreativa idéer för att uppmärksamma metoden och bidra till det preventiva arbetet mot dopning.

Vi vill gärna ha fler exempel och uppmuntrar er att höra av er till oss och berätta vad ni gör för att lyfta fram och utveckla antidopningsarbetet hos er.

Föregående
Föregående

“Jag tror dom haft otur när dom tänkt”

Nästa
Nästa

Antidopningskonferens: International Doping and Public Health Conference