Angående synpunkter på budskap under Uppmärksamhetsveckan

Vi i PRODIS-nätverket (Prevention av dopning i Sverige) strävar alltid efter att lyfta dopningsfrågan och skapa engagemang i det förebyggande arbetet. Dopningen i Sverige är olaglig och potentiellt mycket skadlig för individ och samhälle. Trots det är det många gånger svårt att slå igenom i mediebruset.

Uppmärksamhetsveckan är en viktig vecka i vårt arbete. Då anstränger vi oss, tillsammans med våra anslutna träningsanläggningar, lite extra för att lyfta problemen med dopning i samhället. Traditionellt har fokus ofta legat på biverkningar av olika slag eller kopplingen till exempelvis kosttillskott. I år var temat dopningens koppling till våld och kriminalitet. Ämnet är aktuellt, både mot bakgrund av den utveckling vi ser i samhället och mot den verklighet Polisen beskriver, där man ser en koppling mellan dopning och olika typer av våld, grova våldsbrott samt till bruk av narkotika.

Som ett led i ambitionen att belysa denna koppling togs bland annat ett antal budskap fram, i såväl digital form som klistermärken. Dessa budskap har mottagits med blandade reaktioner.

Budskapen för Uppmärksamhetsveckan har tagits fram i samarbete med representanter från gymbranschen och andra kunniga inom dopningspreventivt arbete. Syftet har varit att skapa intresse, provocera fram en diskussion och väcka nyfikenhet. På budskapen finns en QR-kod som leder till en sida som legat uppe under Uppmärksamhetsveckan där budskapen förklaras och nyanseras. Tanken har varit att den som ser budskapen och reagerar ska kunna läsa vidare för att lära sig mer.

Läser man dessa förklarande texter framgår att budskapen på intet sätt pekar på ett allmängiltigt samband mellan träning och dopning och/eller våld. Gör man inte det kan vi förstå att budskapen framstår som skeva. Vi är djupt ledsna om budskapen uppfattats som generaliserande och provokativa. Vi vet att våra anslutna gym har sunda värderingar och bedriver ett ambitiöst förebyggande arbete för att motverka dopningen. Avsikten med de tillspetsade budskapen har varit att väcka en bredare samhällsdebatt för att uppmärksamma att dopning inte bara påverkar den enskilde individen som använder otillåtna preparat.

Precis som för våra anslutna gym, som vecka ut och vecka in bedriver ett bra förebyggande arbete, är vår strävan alltid att göra vårt yttersta för att motverka dopningen och vi gör, tillsammans med branschen, vad vi kan för att underlätta det preventiva arbetet. Vi tar till oss av den feedback och synpunkter vi har fått gällande årets budskap så att vårt dopningsförebyggande arbete kan förbättras.

Som vanligt kunde träningsanläggningarna utforma Uppmärksamhetsveckan efter de lokala förutsättningarna och det var givetvis helt frivilligt för de anslutna träningsanläggningarna att använda sig av materialet som tagits fram. Tyckte man inte att budskapen passade i sin verksamhet fanns det gott om annat material i webbutiken och på hemsidan. Arbetsgruppen för Uppmärksamhetsveckan hade även tagit fram ett nytt ”Quiz”, samt en nationell utmaning (”samarbetsövningar”) som fokuserade på kreativitet och glädje.

Slutligen vill vi rikta ett stort tack till alla er som dagligen arbetar med det dopningspreventiva arbetet och jobbar tillsammans med oss för att sätta dopningsproblematiken på kartan. 

Föregående
Föregående

Och vinnarna i årets utmaning är .......