Nyhetssvepet december: Om ett stort dopingbeslag i Västsverige och när steroiderna var med i julkalendern

Det lackar mot jul. Runtom i landet tänds ljus, paket läggs under granar och barn bänkar sig framför Julkalendern på tv.
Julkalendern har varit en tradition i SVT sedan 1960. I år är det Trolltider.

Anabola steroider är kanske inte det första man tänker på när man tänker på julkalendern, men faktum är att steroiderna varit med.
Året var 1982 och julkalendern var klassiska “Albert och Herbert”. Den 9:e december sändes avsnittet “Lutfisken” där Albert (Tomas von Brömssen) berättar för sin pappa Herbert (Sten-Åke Cederhök) att han tar anabola steroider. Herbert vet inte vad detta är, men inser att de anabola steroiderna (eller anatomiska stencilerna, som han säger) har en enorm effekt. Han ger därför tabletterna till den lutfisk han tillreder, varvid lutfisken växer till enorma proportioner. Även hunden, som får smaka på fisken, växer rejält. I slutändan får även Herbert själv i sig steroiderna och blir hysteriskt stark.

Humor, som kanske inte hade producerats idag, men som tillkom i en annan tid - långt innan steroider var kriminaliserade eller speciellt spridda, i alla fall inte utanför elitidrotten. Och nog är det väl fortfarande lite roligt?
Hela avsnittet finns att se här

Stort beslag av dopningspreparat i Göteborg

Mölndals-Posten skriver (16/12) om ett ovanligt fall kopplat till dopning. Ovanligt såtillvida att det inbegriper en småbarnsmamma som nu åtalas för grov smuggling av dopningspreparat.
Kvinnan åtalas tillsammans med en man. Båda misstänks ha smugglat in stora mängder dopningsmedel, motsvarande en fjärdedel av all dopning som Tullverket tagit om hand i år.

Bakgrunden till gripandet: natten den 12 september undersöktes ett paket från Tyskland på Postnord i Landvetter. Försändelsen, som plockades ut slumpmässigt, visade sig innehålla två kilo dopningsmedel av testosteronderivat, en mängd som skulle ge 393 800 enheter dopning (omräknat till enheter á 5 mg). Mottagare var en småbarnsmamma i 30-årsåldern från Mölndal.

Mölndals-Posten berättar vidare att åklagare fattade beslut om att om att byta ut preparatet mot grovt salt, vakuumförpacka och återförsluta de två påsarna för att sedan genomföra en "kontrollerad leverans". Det vill säga övervaka när paketet lämnades över till kvinnan i Mölndal.

På förmiddagen 26 september var det dags för överlämning, men då hade redan kvinnan fått meddelande om att inte ta emot något paket. "Paketet är försenat enligt Postnord och skulle du få frågan så har du aldrig beställt något eller vet vad det är för något", skrev en person som senare visade sig vara en manlig bekant till kvinnan.

Kvinnan var själv inte hemma när leveransen skedde, men hade span på sig och greps några timmar senare. När hennes mobil omhändertogs kunde Tullverket chatta med en person, en man, som kvinnan haft kontakt med angående leveransen. Mannen föreslog ett möte samma kväll varvid han greps. Det visade sig vara en man i 35-årsåldern hemmahörande i Varberg.

Både mannen och kvinnan har suttit häktade sedan slutet av september. Båda har nekat till brott men åtalas nu för grov smuggling. Mannen åtalas dessutom för dopningsbrott, narkotikabrott och för att ha haft en batong i bilen när han greps.

Enligt Mölndals-Posten har Tullverket i Sverige hittills i år beslagtagit 7,57 kilo dopningsmedel i pulverform vilket är mer än föregående år. Tvåkilospaketet till Mölndalskvinnan utgjorde alltså mer än en fjärdedel av den dopning som omhändertagits under 2023.

- Vi ser att försäljning av dopningspreparat blivit ett led i den kriminella verksamheten jämte försäljning av narkotika och vapen, säger Richard Johansson, gruppchef vid Tullverket till tidningen.

Faksimil ur Borås Tidning

Medelålders man dömd för dopingbrott i Borås

Vi har tidigare skrivit om det antidopningsförebyggande arbetet i Borås. Nu noterar vi en dom i Borås Tingsrätt.
Det gäller en man i 50-årsåldern som testade positivt för testosteron. Av utredningen framgår att hanerbjöds testosteronet av ”en okänd kille” på ett gym i staden. På frågan om vem mannen var säger sig 50-åringen aldrig ha sett honom igen.
Intaget av testosteron förklarar mannen med att han självmedicinerar med små mängder för att bli gladare och må bättre.

Mannen döms för ringa dopingbrott till 30 dagsböter á 270 kronor.

Borås Tidning berättar att på gymmen i Borås diskuteras dopningsfrågan flitigt i den särskilda samverkansgrupp som finns, men att Polisen lokalt sällan gör riktade insatser mot dopning, utan hänvisar till gymmens eget ansvar.
Dopningsbrott är således en ovanlig brottsrubricering i Borås tingsrätts domar. När de upptäcks så är det inte sällan i samband med in- satser gällande andra saker. Så var även fallet med den nyligen dömde mannen i 50-årsåldern.
De fem flaskor med testosteron som togs i beslag upptäcktes i samband med en utförd husrannsakan i ett annat ärende.


Polisinsats gav resultat i Hudiksvall

I början av december gjorde Polisen i Hudiksvall flera kontroller kopplade till ett gym i staden. Insatsen planerades efter underrättelser och tips samt egna iakttagelser. Resultatet: en blev tagen på gymmet, två på andra platser. De misstänks för dopningsbrott i form av eget bruk och (i två fall) innehav.

- Vi har inte arbetat riktat på det här sättet innan, säger Sebastian Frick, gruppchef över områdespoliserna i Hälsingland. Han fortsätter:
- Att vi gjorde det här i Hudiksvall handlar egentligen om att vi skulle börja någonstans. Tanken är att köra hela Hälsingland.


Nya beslag vid färjeläge i syd

Vi har tidigare även skrivit om att Tullen gjort beslag av dopningsmedel i samband med att färjor anlänt från Polen och Tyskland. Nu har det hänt igen. Blekinge Läns Tidning berättar om en personbil som anlände med färjan till i Karlshamn och som stoppades av Polisen. Föraren visade sig ha elchockvapen och anabola steroider i bilen. Han greps dock inte, då det inte var sådana mängder, enligt Malin Andersson på Karlshamnspolisen.

Avslutningsvis vill vi önska alla en God Jul och ett Gott nytt År!!

Föregående
Föregående

Polisen fortsatt aktiv i antidopningsarbetet