Nyhetssvepet mars: Om tillslag i Umeå och Uddevalla och om en Antidopningsdag som gav medial uppmärksamhet

Vi har den senaste tiden noterat ett ökat intresse för dopning hos media. Om det är resultatet av långt och enträget arbete från de som arbetar förebyggande eller om det helt enkelt handlar om spektakulära rubriker i kombination med ett intresse hos allmänheten, som genererar klick och tittare/lyssnare ska vi låga vara osagt, men klart är att flera tidningar det senaste året gjort artikelserier om dopning, kroppshets och/eller kosttillskott och att även radio och tv har gjort en hel del inslag.

Den 19 mars inföll “Antidopningsdagen”. Temadagen är tänkt som ett komplement till Uppmärksamhetsveckan (v 41) och innebär en möjlighet för gym och samordnare att på ett naturligt sätt lyfta dopningsfrågan gentmot kunder eller media.
Flera tog den chansen och även om Antidopningsdagen är en ny (premiär 2023) företeelse som ännu inte satt sig helt så kunde vi ändå se, både traditionella och sociala medier, att dagen och ämnet lyftes. Kul. Och viktigt!

Inlägg på Friskis & Svettis sociala medier i samband med Antidopningsdagen den 19 mars.

Störst genomslag fick ett inslag som gjordes av SVT Öst och som handlade om den före detta kroppsbyggaren Mats Kardell, vars kropp blivit mycket sargad av många års intag av dopning och andra droger. Inslaget var faktiskt ett av de mest sedda nyhetsklippen på hela SVT:s nyhetssida den veckan det publicerades.
Missade du det kan du se det här:

SVT publicerade också ett inslag med anledning av just Antidopningsdagen, med fokus på biverkningar, där Folkhälsomyndighetens Joakim Strandberg uttalade sig om biverkningar.

Från centralt håll anordnades på Antidopningsdagen ett webbinarium med rubriken “Vad vi behöver förstå för att förstå doparen” där Peter Rung och Jonas Karlsson samtalade kring muskler, machoideal, manlighet med mera. Webbinariet hade över 200 anmälningar och var mycket uppskattat hos åhörarna.

Texter ur tidningar med anledning av Antidopningsdagen. Faksimilerna är hämtade från Ystad Allehanda (överst), TTELA (nere till vänster) , SVT Nyheter (mitten nere) och Bohusläningen (nere till höger)

***

Vidare noterar vi att polisen fortsätter att vara aktiv i antidopningsarbetet. Den senaste större insatsen har gjorts under de senaste veckorna i Umeå, där ett tiotal unga män nu misstänks för brott mot dopinglagen.
Insatsledaren Mattias Henriksson berättar för Västerbottens-Kuriren att polisen intresserat sig för ett antal individer, bland annat på grund av deras utseende. För tidningen beskriver han vilken typ av karaktäristika de tittar efter när de letar fysiska tecken på steroiddopning.

Det finns många tydliga tecken att gå på. Det kan vara ökat testosterontryck, att du får ett onaturligt pump i muskulaturen. Andra tecken kan vara rödsprängd och knottrig hud. De sakerna var för sig kanske inte sticker ut, men kombinerat med varandra väcker det misstankar.




Mattias Henriksson, Polisen,
till Västerbottens- Kuriren



I samband med insatserna på gymmen genomfördes även en husrannsakan i en av de misstänktes bostad, där tabletter, ampuller och vätskor beslagtogs. Totalt rör det sig om mellan 5 000 och 10 000 enheter.

Enligt Henriksson har syftet med insatsen inte bara varit att få fast dopade, utan även att informera om baksidorna med dopning. Kunskapsspridningen tycks ha haft effekt. Enligt polisen har ett antal personer i efterhand sökt upp representanter för gymmen för att söka hjälp för sitt missbruk.

“Det är ser jag som en fin synergieffekt, att personerna faktiskt vill ha vård. Det är den absolut största vinsten, om folk slutar med doping- preparaten och får hjälp”, säger Mattias Henriksson till tidningen.

Även SVT har gjort ett inslag om tillslaget i Umeå. Detta finns att se här.


***

Tidningen Bohusläningen berättar (26 mars) att Uddevalla kommun och polisen gör en nystart när det gäller arbetet mot dopning, vilket markerades med flera oanmälda besök på gym i Uddevalla nyligen. Totalt var polisen på åtta gym under samma kväll med resultatet att tre personer misstänks för dopningsbrott.

Anledningar, enligt tidningen, till att arbetet i Uddevalla legat på is ett antal år var varit att ingen på kommunen arbetat med antidopningsfrågan samtidigt som det inte varit prioriterat hos polisen.
Men nu ska det alltså bli ändring på det. Sedan ett och ett halvt år är Unni Norén Drogförebyggande samordnare och hon är pepp på att arbetet intensifieras.
Även polisen är inne på att det ska bli bättre framöver och kommunpolis Tony Bengtsson utlovar fler besök på gym:

Information från Uddevalla kommun och polisen i samband med Antidopningsdagen 2024.

Meddelande till gymmedlemmar som delades ut av polisen i Uddevalla i samband med besök på gymmen.

Unni Norén (t h), drogförebyggande samordnare i Uddevalla kommun, tillsammans med polisen på ett gym.

”Vi har just nu 15 poliser som utbildar sig i att se tecken och symtom kring dopningspreparat. Det är lite specialkunskaper som behövs”, säger Bengtsson som också berättar för tidningen att fler kommer att testas för dopning framöver:

“När vi tar in en person som misstänks för narkotikabrott, där vi skickar urin för analys till Rättsmedicinalverket ska vi också göra kontroll för dopningspreparat. Det är en kostnadsfråga och tidigare har varit försiktiga vad vi belastar Rättsmedicinalverket med.”

Precis som i Umeå (ovan) handlar det inte endast som att lagföra personer för brott mot dopningslagen.

”Själva tanken är att uppmärksamma problematiken och aktivt arbeta med antidopning, inte främst att få fast personerna. Fast det är ju självfallet bra att de också hittar personerna”, säger Unni Norén till Bohusläningen. Och avslutar

“Det är fantastiskt bra att vi har kommit igång med det här nu. Att polisen är med på tillsynen är ytterst viktigt.”

Föregående
Föregående

Antidopningskonferens: International Doping and Public Health Conference

Nästa
Nästa

Studie: kriminalitet, aggressivitet och självmord vanligare hos AAS-användare med diagnoser