Nyhetssvepet februari: Grovt dopingbrott i Skåne och uppmärksammade idrottsdomar

Dopningsnyheter i media handlar fortsatt mest om idrotten, inte om samhällsdopningen – fastän vi vet att det stora flertalet som håller på med dopning finns utanför sportens värld.
Brott mot dopinglagen hos icke kända personer blir oftast notiser (om ens det) och för den ouppmärksamme passerar säkerligen det mesta under radarn. Men ibland skrivs det och från årets inledning noterar vi bland annat följande:

Faksimil ur Sydsvenskan 4 februari.

Två män i Svedala har dömts för grovt dopningsbrott, rapporterar Sydsvenskan.
Männen hävdade att de tränade mycket och att samtliga beslagtagna preparat var för eget bruk, men Ystads tingsrätt trodde inte på männen. Nu döms båda för grovt dopningsbrott.

Redan 2021 uppmärksammade Tullverket de bägge kroppsbyggarna efter uppgifter om att de skulle handla med förbjudna dopningspreparat. Beslut togs om husrannsakan och där fick man träff direkt.
I den ene mannens bostad hittades lådor med olika tabletter och injektionspreparat. Även kontanter och etiketter, avsedda för att klistras på de små behållarna med injektionsvätskor beslagtogs.
I den andre mannens källare fann Tullverket lådor med förbjudna preparat.

De bägge männen hade tagit ett lån på drygt 160 000 kronor för ett gemensamt inköp. De hävdar i förhör att de under lång tid har missbrukat dopningsmedel av olika sorter i samband med sin träning och att alla preparat var avsedda för dem själva och menar att motivet till det stora inköpet skulle ha varit att priset blev mer fördelaktigt om de köpta mycket samtidigt.

I förhör säger de också att dopning är vanligt. "Det är ju så öppet på många gym", säger en av dem i förhör, som också säger att han tar preparaten för att ”stärka sin självbild”.

Bevisningen talar dock för en systematisk försäljning av preparaten, vilket bevisas av konversationer i männens mobiler och ett stort antal swishöverföringar. I mobilchattar skriver bland annat en person till en av männen:
"Jag hade behövt 4 testo. Har du det?". Det korta svaret tillbaka var "Ja", varefter de kommer överens om ett pris på 500 kronor styck.
Den nu dömde mannen menar att han bara förmedlade kontakt mellan två personer vars identiteter han inte vill uppge.

Båda männen döms av Ystads tingsrätt för grovt dopningsbrott till ett år och sex månader i fängelse. En av männen döms också för ringa narkotikabrott.

***

Faksimil ur Corren / M&V Tidning

Motala & Vadstena Tidning skriver (16/1) om det lokala samarbetet mellan Polis och gym i Mjölby. Tidningen rapporterar om hur Polisen gjort en husrannsakan hos en man i 25-årsåldern på en adress i en ort i kommunen där dopningsmedel påträffats. Samma vecka genomförde polisen en dopningskontroll på ett gym i Boxholms simhall, med resultatet att en person misstänks för ringa dopningsbrott.

”Vi tycker det är bra att polisen gör den här typen av kontroller. Polisen har en egen tagg och kan komma in även när receptionen är stängd”, berättar Ingela Fridlund, föreståndare i simhallen i Boxholm, som är med i 100% Ren Hårdträning.
För tidningen berättar hon vidare:

“Vi har även en kontaktpolis som vi kan höra av oss till om vi har frågor eller misstänker någon.”

***

Valieva under OS 2022.

I media har det skrivits en del om den unga ryska konståkaren Kamila Valieva, som i december 2021 lämnade ett positivt dopningsprov innehållande den förbjudna substansen Trimetazidine (en medicin mot kärlkramp hon hävdar hon fått i sig då hon delat dricksglas med sin morfar).
Vi har tidigare skrivit en del om fallet med den då blott 15-åriga Valieva, som några veckor efter testtillfället var med och vann guld i lagtävlingen i OS 2022. Efter guldet, under OS, bekräftades det positiva provet och Valieva stängdes av.
Nu har, efter lång utredning, dom fallit i ärendet.

"Efter att ha övervägt alla bevis kan domstolen (CAS, idrottens skiljedomstol, reds anm.) inte slå fast att Valieva är oskyldig", säger CAS i ett uttalande.

Avstängningen gäller i fyra år och innebär att Kamila Valieva är fri att tävla igen några veckor före OS i Milano/Cortina 2026.

***

Kumari Rachna och Indien kämpar på.

Slutligen: Indien är ett av de länder där bruket med anabola steroider inom idrotten är som störst Landet han mängder med positiva fall. Bristande utbildning, kultur samt tillgång på preparat är de främsta orsakerna till landets problem. Olika typer av steroidpreparat säljs receptfritt på apotek.

I höstas blev det stor internationell nyhet när dopningspolisen dök upp vid stadsmästerskapen i Delhi, varvid stora delar av startfältet plötsligt försvann. På 100 meter för herrar strök sig sju deltagare av åtta deltagare i finalen och en lätt förvånad Lalit Kumar var plötsligt den ende som stod på startlinjen.

Nu har ännu en landslagsfriidrottare ertappats och denna gång rejält. Det handlar om släggkasterskan Kumari Rachna som nu stängs av i 12 år efter att hon avslöjats med inte mindre än fyra olika steroidpreparat i kroppen. Dopningslabbet i Lausanne, som analyserade hennes urin, hittade Dianabol, Stanozolol, Oral Turinabol och Clenbuterol. Samtliga väl bekanta anabola androgena steroider.

Rachnas karriär torde därmed vara över. Hennes främsta meriter var ganska blygsamma på internationell nivå.
Avstängningen är en av de längsta som delats ut och motiveras bland annat av att hon sedan tidigare hade en avstängninhg på fyra år.

Föregående
Föregående

Så påverkar AAS mäns fertilitet

Nästa
Nästa

Falköpings lokala ambassadörer - lyckad satsning som fortsätter