Falköpings lokala ambassadörer - lyckad satsning som fortsätter

Falköping arbetar aktivt mot dopning. Nu söker kommunen nya lokala ambassadörer som kan fortsätta vara förebilder i antidopningsarbetet.
- Att få vara med och bidra något bra i samhället känns fantastiskt. Jag tycker att jag absolut har gjort skillnad, säger Alfred Walthersson, som varit en av ambassadörerna det senaste året.

På många håll runtom i landet arbetas det föredömligt med 100% Ren Hårdträning. Att ha utbildad gympersonal, samordnare och ett fungerande samarbete mellan gym och polis är fundamentala delar i metoden. Likaså att de diplomerade gymmen har handlingsplan, policy och - framförallt - en vilja att arbeta preventivt.

Därutöver finns såklart utrymme att göra mer för de gym eller samordnare som så önskar. Exempel på detta är föreläsningar, extra nätverksträffar eller att en kommun eller region använder sig av lokala ambassadörer.

Lokala ambassadörer har funnits på några ställen, bland annat Vänersborg och Örnsköldsvik. Vi tänkte här ta tillfället i akt att lyfta fram Falköping som ett exempel där arbetet varit lyckat - och där kommunen nu söker nya ambassadörer.

Falköping arbetar sedan 2020 för att minska användning av och tillgång till dopningsmedel på träningsanläggningar. Ifjol tog kommunen ett steg till och startade ett ambassadörsprogram med syfte att positivt påverka unga. Genom förebilder vill man visa att det går att träna effektivt och leva hälsosamt utan dopning och tvivelaktiga kosttillskott.

- Vi ville engagera unga i Falköping att ta avstånd från dopning. Hitta unga som är föredömen för andra unga och som vill påverka och prata om friska värderingar kring träning och livsstil, berättar Pelle Källström, utvecklingsledare i kommunen och samordnare för metoden 100% Ren Hårdträning.

2023 års ambassadörer: Alfred Walthersson, Floby VK, och Fanny Köhler, Falköpings AIK friidrott/tyngdlyftning.

Under 2023 har två idrottare varit ansiktena utåt för ambassadörprogrammet: Alfred Walthersson från Floby VK och Fanny Köhler från Falköpings AIK friidrott/tyngdlyftning. De valdes noggrant ut av en arbetsgrupp bestående av personer från kommunen, Falköpings tidning, Polisen och RF/Sisu. Gruppen har också till uppgift att förse ambassadörerna med uppdrag.

Engagemanget som ambassadör är på ett år och Falköping söker nu nya namn som ska ta vid i mars 2024. Alfred Walthersson ser tillbaka på ett lyckat år.

-Det har varit ett jätteroligt, spännande och lärorikt år! Att få vara först ambassadör i Falköpings projekt har varit en stor ära och något jag kommer att bära med mig genom hela livet. Att få vara med och bidra något bra i samhället känns fantastiskt. 

Har du gjort någon skillnad, tycker du? 
- Jag tycker att jag absolut har gjort skillnad. Att synas med 100% Ren Hårdträning-loggan och prata om antidopingarbetet och få folk att verkligen tänka till tror jag har gjort en del skillnad. Iallafall har jag varit med och  lagt grunden för det viktiga arbetet Falköpings kommun gör som förhoppningsvis kan hålla på i många år framöver! Mitt arbete slutar ju inte bara för att nya ambassadörer kommer utan jag kommer ju fortsätta att jobba för att få bort dopningen i samhället.

Varför är det viktigt med antidopnings-ambassadörer?
-Jag tycker det är viktigt eftersom det då finns ett "ansikte" för arbetet, speciellt för de unga killar och tjejer som riskerar att dras in i dopingen. Att det finns personer att se upp till och följa, som kan prata och förespråka att doping inte är bra. Att visa att det finns personer som är rena idrottare men ändå kan komma långt i sin idrott eller ha en bra fysik utan massa preparat. Ju mer antidopningsarbetet syns desto bättre är det och där tycker jag ambassadörerna är en viktigt del av arbetet, säger Walthersson.

Även Fanny Köhler är nöjd över att hon hoppade på uppdraget.

- Året som ambassadör har varit väldigt roligt och lärorikt. Utbildningarna har varit intressanta och det har vart kul att få representera en så viktig fråga och visa att det går att lyckas - även på elitnivå - enbart med ren hårdträning.

Fanny är framgångsrik i tyngdlyftning och hon tror att det är en fördel när hon kommunicerar antidopning.

- Att koppla frågan till en person som är aktiv i en idrottskarriär ger budskapet tyngd och förtroende, säger Fanny som samlat medaljer i både svenska och internationella juniormästerskap.

Nya ambassadörer ska utses
Rekryteringen av nya ambassadörer är i full gång och två nya namn, en tjej och en kille, ska vara redo att ta vid i mars. I rekryteringsgruppen ingår numer även en representant för gymmen i kommunen. Uppdragets innehåll och omfattning beskrivs i en annons på kommunens hemsida:

Som ambassadör i detta unika program får du en möjlighet att göra en verklig skillnad. Ditt uppdrag kommer att inkludera:

  • Deltagande i en kostnadsfri, kort utbildning för att förbereda dig för din roll

  • Engagemang i olika aktiviteter, som att närvara vid cuper, tävlingar och nationaldagsfiranden.

  • Spela en central roll i våra kampanjer genom att delta i foto- och filmprojekt riktade mot dopning.

  • Beräknad insats på runt 20 timmar under året, med ersättning i form av traktamente.

Hela texten finns att läsa här. Kanske kan den inspirera till att göra något liknande på andra platser? Givetvis går det även bra att tipsa om någon som man tror passar - eller anmäla sitt eget intresse. Men det förutsätter såklart att man bor i Falköping med omnejd.

Pelle Källström på Falköpings kommun är aktiv i antidopningsfrågan.

Pelle Källström, utvecklingsledare i Falköping, ser fram emot ett fortsatt starkt engagemang och nya kontaktytor mot unga, tack vare ambassadörerna.

- De två ambassadörer vi haft nu har gjort ett jättejobb och fått ut vårt budskap mot dopning på bred front i Falköping. Media, skolor och företag har använt dem. En annan positiv effekt är arbetsgruppen. En grupp med personer som har olika arbetsfunktioner och som jobbar aktivt med dopningsfrågan utifrån sina perspektiv.

Ni har haft två idrottare - kan ni tänka er ambassadörer även utanför idrotten?
- Vi söker unga personer som tränar. Man behöver inte vara ansluten till idrott. Vi har fått in några namn som inte har idrottsanknytning, som finns på olika träningsanläggningar i Falköping. Vi får se hur arbetsgruppen tar ut de nya ambassadörerna.
Det som gör det lättare att ta en som idrottare är att de har referenser från sin klubb och sina klubbkompisar. På gym har man inte samma referensram, inga ledare som ser en, avslutar Pelle Källström.

av: Jonas Karlsson

Föregående
Föregående

Nyhetssvepet februari: Grovt dopingbrott i Skåne och uppmärksammade idrottsdomar

Nästa
Nästa

Polisen fortsatt aktiv i antidopningsarbetet