Så påverkar AAS mäns fertilitet

Att anabola androgena steroider har många och varierande bieffekter är allmänt känt.
När vi får frågor under föreläsningar och utbildningar upptäcker vi att det även finns många fördomar om steroidpreparaten. Exempel på frågor som ibland dyker upp är huruvida man blir permanent steril av att ta anabola steroider; om könsorganet krymper och vad som händer med sexualdriften.
För att svara på detta lutar vi oss mot forskningen.

Nedanstående är hämtat ur en internationell metastudie med huvudsakligen indiska forskare. Syftet var att bedöma och systematiskt granska effekterna av anabola steroider på olika typer av manliga fertilitetsparametrar. 

Litteratursökning gjordes med flera stora medicinska forskardatabaser. De studier som inkluderades innehöll data om vuxna män som använde suprafysiologiska doser av anabola androgena steroider (AAS) för idrottsprestation eller utseendeförbättring.
Resultaten från dessa jämfördes sedan med data från den allmänna befolkningen eller matchade kontroller om tillgängliga och rapporterade fertilitetsparametrar och sexuell prestation. Totalt inkluderades 35 studier i metastudien och studiopopulationen bestod av 9371 individer, varav 2671 var AAS-användare.


Sammanfattning:
Resultaten återges mer detaljerat nedan, men här är några av de slutsatser man kan dra av metastudien.

Spermakvaliteten påveras vid bruk av AAS så till vida att motiliteten är mindre. Förekomsten av manlig infertilitet hos användare är 11-18%.

  • Sammantaget hade AAS-användarna lägre nivåer av FSH (follikelstimulerande hormon) och LH (Luteiniserande hormon) jämfört med icke-brukare.
    Nivåerna förblev låga i 3-6 månader efter att avslutat bruk av anabola steroider. Ett år efter att ha slutat med AAS hade användarna och kontrollpopulationen dock försumbara skillnader i FSH- och LH-värden.

  • Sammantaget var de totala testosteronnivåerna jämförbara hos användare och icke-användare vid baslinjen,
    3 månader och 6 månader efter avslutad användning. Men efter 1 år var TT-värden lägre hos de som använde anabola steroider.

  • Testikelstorleken var mindre hos AAS-användare. Spermakoncentrationen hos AAS-användare och kontrollpopulationen var liknande, men spermamotiliteten (rörligheten) var lägre hos de som använde anabola steroider.

  • Den erektila funktionen förbättrades med AAS-användning, men vid avslutande av missbruket fanns minskad libido och erektil dysfunktion. De flesta AAS-användare behövde ytterligare mediciner för att mildra skadliga effekter på fertiliteten.

  • Förekomsten av manlig infertilitet hos användare av anabola steroider (AAS) var mellan 11 och 18 procent.

 
Effekter på reproduktionshormoner
Sju studier med totalt 327 deltagare jämförde FSH-nivåerna hos användare av anabola med kontrollpopulationen. FSH eller Follitropin är ett hormon som produceras av hypofysen och som hos män stimulerar produktionen av spermier i testiklarna. Låga nivåer av FSH hos män kan indikera ett lågt spermieantal eller problem med spermiekvaliteten.
Resultatet var att AAS-användare hade signifikant lägre nivåer av FSH (−4.61, 95 % konfidensintervall -6.50 till -2.73).

Effekterna av att sluta med AAS på FSH vid olika intervall utvärderades i flera studier.
Tre månader efter att ha slutat med AAS rapporterades lägre värden av FSH, statistiskt dock insignifikanta från baslinjen vid avslutande av AAS. Vid 6 månader rapporterade tre studier med 216 deltagare fortfarande signifikant lägre värden av FSH hos AAS-användare. Ett år efter att ha slutat med AAS fanns det ingen signifikant skillnad mellan AAS-användare och kontrollpopulation enligt tre studier med 294 deltagare.
Heterogeniteten (variationen mellan resultaten i den individuella studien, bortom förväntad statistisk variation) i dessa studier var dock betydande, men lägst vid 1-års uppföljning.

I en prospektiv observationsstudie rapporterade studiepopulationen signifikant lägre LH-hormoner jämfört med kontrollerna (−5.14, 95 % konfidensintervall -7.25 till −3.04).

Gonadaxeln är en komplex interaktion mellan hypotalamus, hypofysen och gonaderna (könskörtlarna). Här regleras utveckling, reproduktion, åldrande och många andra fysiologiska processer.

Tre månader efter att ha slutat med AAS förelåg fortfarande det lägre värden av LH, dock statistiskt insignifikanta.
Vid 6 månader var LH-värdena fortfarande statistiskt signifikant lägre. Vid 1 år efter att ha slutat med AAS var LH-värdena statistiskt inte skillda vid jämförelse mellan användare och kontrollpopulation. Dock fanns betydande heterogenitet i alla dessa data.


Testosteronnivåer
Sex studier med totalt 303 deltagare jämförde testosteronnivåerna (TT) hos AAS-användare och en kontrollpopulation.
I vissa studier var TT högre hos AAS-användare och i vissa lägre. Den övergripande effekten var inte signifikant, dock med betydande heterogenitet.

Vid 3 månader (2 studier, 137 deltagare) var TT-värdena inte signifikant olika från baslinjen, men också här med betydande heterogenitet. På samma sätt var resultaten nästan desamma vid 6 månader (2 studier, 148 deltagare). Ett år efter att ha slutat med AAS-användning (3 studier, 294 deltagare) hade dock AAS-användare lägre TT-värden jämfört med kontrollerna. Och med försumbar heterogenitet.

Även om de flesta studier rapporterar normalisering av hormonmiljön efter 1 års avstånd från AAS, rapporterades ett fall av hypogonadism (underfunktion av testiklarna och omfattar egentligen både testosteronproduktionen och spermieproduktionen) som kvarstod 3 år efter att ha slutat med AAS.

På liknande sätt rapporterades om en 40-årig man som utvecklade långvarig och irreversibel gonadal svikt och infertilitet efter AAS-användning. Denna patient hade erektil dysfunktion och sekundär gonadal svikt i form av låga nivåer av FSH, LH och TT 2 år efter att ha slutat med AAS.
Vid 30-månaders uppföljning hade han fortfarande drag av sekundär gonadal svikt. Det har också rapporterats dysfunktion av hypothalamo–hypofys–gonadalaxeln (HPG) i form av försvagat svar på gonadotropinfrisättande hormon och humant koriongonadotropin-stimuleringstester trots en AAS-utskiljningsperiod på 7 månader.


Effekter på spermieparametrar, testikelstorlek och erektionsfunktion
Tre studier (n=154) rapporterade spermiekoncentration och tre (n=186) rapporterade spermamotilitet. Spermiekoncentrationen var siffermässigt lägre hos AAS-användare, men effekten av AAS var inte signifikant (-1.27, 95 % konfidensintervall -2.84 till 0.30), men med betydande heterogenitet.
I en studie rapporterade en svag negativ korrelation mellan genomsnittlig daglig AAS-dos och spermiekoncentration. I studier som rapporterade spermamotilitet (rörlighet) var den signifikant lägre hos AAS-användare, men också här med betydande heterogenitet.

Det manliga könsorganets storlek påverkas inte vid bruk av AAS, även om många tycks tro det. En sannolik förklaring till denna myt är hopblandningen med att testiklarnas storlek kan påverkas.
I testiklarna bildas testosteron och spermier. Vid bruk av AAS minskar den kroppsegna produktionen av testosteron, varvid testiklarna krymper i volym.

Testikelstorlek (mätt med orchidometer) hos AAS-användare jämfört med en kontroll-population rapporterades i tre studier med totalt 170 deltagare.

Exempel på testikelatrofi (förminskning) vid bruk av AAS.
Till vänster en normal testikel hos en icke-brukare.

Testikelstorleken var signifikant mindre hos AAS-användare jämfört med obehandlade. Heterogeniteten var dock betydande. Det rapporterades också effekten av fortsatt användning av AAS under 2 år.
Resultaten från höger och vänster sida rapporterades separat. Över 2 år fanns det en signifikant minskning av testikelstorleken jämfört med baslinjevärden, med betydande heterogenitet.

I en fallbeskrivning rapporterade om en AAS-användare som begick självmord på grund av aggressivt beteende och fysisk misshandel av sin fru. Han hade tecken på sekundär hypogonadism (testosteronbrist) med bilateralt (på bägge sidor) förminskade testiklar och avsaknad av spermiebildning.

En annan patient rapporterades ha bilateralt testikelatrofi (förminskning av bägge testiklarna) och azoospermi (omätbara nivåer av spermier) som visade måttlig och långsam återhämtning.

En tvärsnittsundersökning av 231 AAS-missbrukare visade förbättrade egensaper avseende potens och sexuell förmåga med ökande doser av AAS, men vid avslutande av AAS hade dessa försökspersoner minskad libido och erektil dysfunktion. Denna effekt var mer uttalad hos frekventa och långvariga AAS-missbrukare. 

Infertilitet
Granskning visade att förekomsten av manlig infertilitet hos användare av anabola steroider (AAS) var mellan 11 och 18 procent. För att mildra effekterna av AAS på fertiliteten använder de flesta AAS-användare uttagningsperioder och hjälpmedel såsom fosfodiesterashämmare som sexuella förstärkningsmedel och antiöstrogen för att bibehålla fertiliteten. Dessa åtgärder leder till ofullständig undertryckning av HPG-axeln. I en tvärsnittsstudie rapporte-rades 95 procent av användarna konsumerade hjälpmedel såsom fosfodiesterashämmare, dopaminagonister och andra läkemedel. Detta ledde till oväntat höga självrapporterade fertilitetsnivåer på 93 procent i studiepopulationen.

I en fallbeskrivning rapporterades om en 37-årig man som presenterade azoospermi ett år efter att ha slutat med AAS. Mannen behandlades framgångsrikt med hCG och hMG. I en retrospektivt matchad kohortstudie rapporterades en fertilitetsgrad hos AAS-användare över de senaste 10 åren vara 26 procent lägre (relativ risk 0,74; 95 % konfidensintervall 0,60 till 0,90). Efter avtjänad dopningavstängning förbättrades fertiliteten dramatiskt och var endast 7 procent lägre än kontrollkohorten (relativ risk 0,93). Det fanns ingen skillnad i behovet av assisterande reproduktionstekniker i de två kohorterna.

En prospektiv observationsstudie av män som frivilligt påbörjade användning av AAS rapporterade en initial minskning av sädesvolym, spermakoncentration, totalt spermieantal, progressiv rörlighet, totalt rörligt spermieantal och medeltestikelvolym vid slutet av cykeln och vid 3-månaders uppföljning, med återhämtning efter 1 år. Även om hormonparametrarna återhämtar sig efter 3 månader, förväntas återhämtning av spermatogenesen efter 1 år.

 
Efter avslutat bruk av AAS
Ungefär tre fjärdedelar av AAS-användarna upplevde förbättrad livskvalitet under användning, men vissa upplever aggressivt beteende och vätskeretention. Vid avslutad användning upplever de låg sinnesstämning, gynekomasti,
minskad sexuell lust, erektil dysfunktion (ED), reducerad orgasmisk tillfredsställelse, ejakulationsrubbningar och olika kombinationer av olika sexuella symtom.

 


Referens: Mulawkar PM, Maheshwari PN, Gauhar V, Agrawal SG, Mohammed TO, Singh AG, Tak GR, Shah US, Shukla DP, Mamankar D. Use of anabolic-androgenic steroids and male fertility: a systematic review and meta-analysis. J Hum Reprod Sci 2023; 16: 268-85. Texten är en ombearbetning av text i Dr. Å Andrén Sandbergs nyhetsbrev “kortdopisar” 2024.

Föregående
Föregående

Antidopningsdagen - bra tillfälle att visa upp gymmets arbete och sätta dopningen på kartan

Nästa
Nästa

Nyhetssvepet februari: Grovt dopingbrott i Skåne och uppmärksammade idrottsdomar