100% AMBASSADÖRER

Vi vill synas för att öka medvetenheten om vår verksamhet och skapa debatt kring problemen med dopning i Sverige. Bruk av dopningspreparat är inte geografiskt eller socialt begränsat, utan finns över allt. Därför strävar vi efter att synas överallt. Som ett led i det har vi tagit hjälp av ett flertal profiler som stöttar vår verksamhet genom att ta ställning för 100% Ren Hårdträning.


Skärmavbild 2018-12-04 kl. 19.57.02.png

Frida Hansdotter

ALPINT
Född:
1985, Norberg
Meriter: OS-guld i slalom 2018, två VM-silver (slalom och lagtävling), samt tre VM-brons (två i slalom och ett i lagtävling).

Frida Hansdotter är regerande olympisk mästare i slalom. Hennes seger i PyeongChang gjorde henne till en av de största i den svenska alpinhistorien. Totalt i världscupen har hon över 30 pallplatser. Säsongen 15/16 vann hon slalomcupen totalt.

I pisten är hon en graciös fighter, och har med sin bländande teknik tillhört världstoppen i ett decennium. Men 2018 var året då hon verkligen skidade sig fram till att bli en favorit hos den svenska idrottspubliken.

Sin fysiska styrka har hon inte bara visat prov på i slalombacken. Hösten 2018 var hon den enda (i lag med Kim Källström) som besegrade Anja Pärson och Peter Forsberg i tv-programmet “Vem kan slå Anja och Foppa”.

Min träningsfilosofi?
Träna hårt men smart. Ha en bra plan och roligt på vägen mot dina mål. 

Min inställning till kosttillskott?
Vanliga mat räcker långt. Se över vad du äter och vilket intag du behöver, man kommer långt på vanliga hederlig husman och tallriksmodellen. Men jag som reser 200 dagar och inte alltid har möjlighet att laga bra mat själv, då vi oftast bor på hotell, kan ibland behöva fylla på med lite extra protein och kolhydrater efter hårda träningspass.

Därför tycker jag att det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
Det är en självklarhet för mig. Att träna och tävla på lika villkor, dopingfritt. Jag tror inte elitidrott är det största problem i Sverige utan okunskapen hos motionärer som vill åt "superkroppen" på ett snabbt sätt som inte är möjligt på kort tid utan förbjuda preparat. Att dopa sig är både dumt och farligt. Det är hård träning och tålamod som ger dom rätta resultaten på rena villkor. 

Mitt bästa träningstips
Variation på träning och är man opepp på att komma igång, köp snygga träningskläder i glada färger :) Det är mitt bästa tips!


IMG_8943.jpg

Sarah Sjöström

SIMNING
Född:
1993, Rönninge
Meriter: OS-guld 100m fjäril, OS-silver 200m frisim, OS-brons 100m frisim. Totalt 9 VM-guld utomhus i lång bana och ytterligare 3 VM-guld i kort bassäng.

Sarah Sjöström slog igenom 2008, när hon som 14-åring vann EM-guld på 100 meter fjärilsim. Sedan dess har hon varit en sanslös medaljmaskin och hennes prissamling innehåller fler än 50(!) internationella seniormedaljer.

Sarah har med sin suveränitet, spontanitet och glädje till idrotten simmat rakt in i publikens hjärtan. Två gånger har hon belönats med både Jerringpriset och Bragdguldet. 2017 utsågs hon till både världens bästa kvinnliga simmare och Europas bästa kvinnliga idrottare, alla kategorier.

Min träningsfilosofi?
Träna smart! Tråkigt svar kanske, men det är det bästa svaret. Det gäller bara att hitta vad som är smart träning för en själv. 

Min inställning till kosttillskott?
Kosttillskott behövs inte i de allra flesta fall, om inte läkare eller dietist har rekommenderat något. Extra protein och kolhydrater (tex bars och sportdryck) är sånt som jag behöver som tillskott. 

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
För elitidrottare är det en självklarhet att träna och tävla dopingfritt. Men förmodligen har motionärer inte lika bra koll på att det är ett lagbrott och väldigt farligt att använda preparat som snabbar på muskeltillväxt och liknande. Doping och träning hör aldrig ihop! Varken för idrottare eller motionärer.

Mitt bästa "träningstips" till motionärer?
Komplicera inte saker för mycket. Om du inte hinner träna så räcker det med en snabb 5 min ”cirkel”  (tex armhävningar/utfallshopp/fällkniven/plankan) eller gör 10 armhävningar bara. Allt är bättre än inget får man tänka de dagarna man har för lite tid. 


IMG_20181012_084213.jpg

Aron Anderson

ÄVENTYRARE, FÖRELÄSARE, INSPIRATÖR
Aron Anderson är inte bara äventyrare och framgångsrik idrottare. Han är en fantastisk förebild som gång på gång visat att det går att genomföra tillsynes omöjliga uppgifter och projekt. Med en obändig positivism har han tagit sig an massor av tuffa utmaningar – och lyckats genomföra dem. Bland annat har han genomfört en Svensk Klassiker, bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro samt simmat över Ålands hav.

Nämnde vi förresten att Aron är rullstolsburen, efter en cancersjukdom som gjorde att han förlorade funktionen i benen. På sitt imponerande CV har Aron även fyra Paralympics och mycket mer.

Aron ör en fighter och hans meritlista talar för sig själv och är en tydlig signal till alla som tar genvägar att det går att uppnå otroliga saker genom att vara målmedveten, metodisk och tänka positivt.

Min träningsfilosofi?
Efter att ha elittränat i mer än 15 års tid har jag lärt mig vad som fungerar bäst för mig för att kunna prestera på topp efter mina egna förutsättningar. Det ledord som jag har kommit fram till är variation.
Jag tränar väldigt många olika sporter och på olika sätt för att bygga en stark och skadefri kropp. Träning är en enormt viktig del av mitt liv och att dra på mig en onödig skada på grund av en överbelastning hade varit så tråkigt. 

Min inställning till kosttillskott?
Jag letar alltid efter sätt att prestera optimalt i mitt liv (både i idrotten och i mitt entreprenörskap) och det gör jag först och främst genom att vara noga med min kosthållning. Ovanpå det tar jag även kosttillskott i form av bland annat vitamin D3, omega-3, supergreens-tillskott samt i perioder kreatin. Jag tror inte att det räcker med "vanlig" kost om man vill prestera helt optimalt som min ambition är att göra. Dock är det väldigt viktigt att noga kontrollera de tillskott man stoppar i sig då vissa har visat sig innehålla dopingklassade (och farliga) ämnen. 

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
Doping och idrott hör inte ihop. Ska man tävla så ska man, i min värld, göra det på lika villkor och att då ta hjälp av förbjudna substanser som dessutom är skadliga för kroppen känns bara otroligt fel. 

Mitt bästa träningstips
Variation! För att undvika skador och bygga en stark kropp tror jag det är viktigt att variera många sorters rörelser. I mitt liv som äventyrare tränar jag allt från surfski till mountainbike, simning, styrketräning, längdskidor och fallskärmshoppning. Vill du dessutom bli bättre på något riktigt snabbt är mitt bästa tips att träna med någon som är bättre än dig och som på så sätt tvingar dig att utvecklas för att kunna hänga med i tempot. 


Skärmavbild 2018-10-10 kl. 15.01.36.png

IK Sävehof

IK Sävehof är världens största handbollsklubb och en av landets giganter när det kommer till meriter. Klubben har vunnit många SM-guld på dam- såväl som herrsidan. Senaste guldet för herrarna kom 2010, medan damerna år 2018 är regerande svenska mästare.
Vid sidan av elitverkamheten är klubben känd för sin breda och framgångsrika ungdomsverksamhet, som fostrat ett stort antal stjärnor.
Klubben arrangerar även världens största handbollsturnering, ungdomsturneringen Partille Cup.

Vår träningsfilosofi?
Min träningsfilosofi handlar främst om att individerna man tränar ska förstå vad som krävs av dem på kort och lång sikt för att bli så bra som möjligt. I det ingår utbildning och att spelarna tar ansvar för sin egen utveckling. Mer konkret så handlar det om att träna hårt och på gränsen, men framför allt smart och med ett tydligt syfte. Jag är övertygad om att inre driv och fokus på så bra genomförande som möjligt av varje pass är de viktigaste ingredienserna i receptet till framgång. 
(Elvir Rakovic, fysansvarig)

Vår inställning till kosttillskott?
Generellt tycker vi att man bör ha en restriktiv syn på kosttillskott. Många av kosttillskotten är verkningslösa och det finns en övertro på deras effekt. I grund och botten handlar det om basala saker som sömn, bra kost samt hård träning för att kunna bli bra inom idrott, vid sidan om rätt genetiska förutsättningar så klart. Dessutom finns det en risk att man får i sig otillåtna medel av misstag. I vissa fall kan det dock, av olika anledningar, vara befogat med komplement till kosten men dessa tillskott ska alltid sättas in i samråd med medicinska teamet inom klubben.
(Elvir Rakovic, fysansvarig)

Därför tycker vi at det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
För Sävehofs del är det viktigt att som ungdoms- och elitklubb stå för en ren idrott som bedrivs på lika villkor mellan alla spelare. Allt annat är fusk. Vi vill medvetandegöra hela Sävehofs samlade nätverk med spelare, ledare, föräldrar, stödmedlemmar, supportrar, partners/sponsorer och besökare till Partille Arena och Improve Gym om de fysiska skador som drabbar den enskilde utövaren/spelaren med också de psykiska och sociala påfrestningar det innebär för den enskilde tillsammans med nära och kära vid dopningsmissbruk.
Stefan Albrechtson, Klubbdirektör)


Mitt bästa "träningstips" till motionärer?

Att man börjar se träning som något roligt och inget tvingade som ger ångest. Detta genom att hitta en träningsform som passar dig och inte ställa för höga krav på träningen. En lång promenad kan räcka ibland samtidigt som ett hårt intervallpass passar när du har energin till det. Hitta en kompis som du kan lägga upp dina rutiner med så ni kan peppa varandra. 
Till de motionärer som redan tränar en del skulle jag rekommendera målbilder. Kortsiktiga och långsiktiga, kan vara att ta mer vikter/springa snabbare tempo på intervallerna, att ha som mål att genomföra ett lopp, eller att genomföra ett visst antal pass per månad. 
(Linnea Pettersson, lagkapten)

Jag håller på med en lagidrott och tycker det är som roligast när jag får träna tillsammans med andra människor. Därför är mitt bästa träningstips att hitta sig en eller flera träningspartners. Träningen blir mycket roligare då och ni sporrar varandra.
(Jonathan Edvardsson, lagkapten)


FullSizeRender.jpg

Musse Hasselvall

PROGRAMLEDARE & KAMPSPORTSPROFIL
Född: 1972
Meriter: 5 SM-guld i jujutsu, brons från både världs- och europamästerskap.

En pratkvarn med förkärlek för kampsport och espresso Så har Musse Hasselvall beskrivit sig själv. Han blev känd för en bredare publik som programledare i kampsportsmagasinet "Rallarsving". Men Musse är en mångsysslare: regissör, skådespelare och dessutom en flitigt anlitad föreläsare och moderator.
Stenhård utanpå men mjuk inuti. Musse har tagit ställning för 100% Ren Hårdträning tidigare. För honom är det en självklarhet att träna rent.

Min träningsfilosofi?
Jag gör något jag tycker är roligt. Annars tränar jag inte. 

Därför tycker jag att det är viktigt att ta ställning för ren hårdträning?
För att riskerna att till exempel hamna i missbruk och att konsekvensen av det på sikt kan bli långt större än de bieffekter som kommer med doping. Det kan resultera i livslångt lidande för både den enskilda personen och omgivningen.

Min inställning till kosttillskott?
Jag håller inte på med kosttillskott. Har under några få, korta perioder försökt använda mig av tillskott för att jag har blivit övertygad om att det skulle vara bra för mig. Men det har alltid varit för äckligt, tråkigt och oinspirerande för att jag ska stå ut. Mat är för mig förknippat med njutning. Lägg till ordet ”kost” och det blir i regel ointressant. Det måste få vara lustfyllt annars funkar det helt enkelt inte för mig.

Mitt bästa träningstips till motionärer? 
Hitta något du brinner för och tycker är roligt, som inte handlar om utseende, då finns det större chans att du gör det ofta. Hitta gärna flera fysiska saker du gillar att göra för variation och för att det inte ska bli så specialiserat. Och du behöver inte alltid prestera och tävla.


IMG_8904.jpeg

Susanna Kallur

FRIIDROTT
Född: 1981, New York
Meriter: Tre gånger europamästare i häcklöpning,
VM-brons 60 m häck, världsrekordhållare 60 meter häck

Sanna var under många år en av Sveriges största och mest folkkära stjärnor inom friidrott. För detta belönades hon med Jerringpriset 2006.
Än idag har hon världsrekordet på 60 meter häck inomhus.

Karriären avslutades med en finalplats på inomhus-EM 2017. Att hon lyckades ta sig dit, efter nästan ett decennium skadeproblem, var det slutgiltiga beviset för att skallen hos denna målmedvetna dalkulla tillslut besegrade kroppen.
100% Ren Hårdträning och 100% hjärta personifierar Susanna Kallur.

Min träningsfilosofi
Som motionär älskar jag att det numer kan tränas utan en endaste tanke på prestation. Jag vill träna för att må bra, vara stark, pigg, frisk och bli gammal. Träningen får gärna komma med nån bonus också, som till exempel en liten naturupplevelse eller att man gör det ihop med folk man gillar. Två flugor osv.

Min inställning till kosttillskott 
Kosttillskott kan väl vara bra om man har brist på nåt, tänker jag. Men vanlig bra mat räcker hur långt som helst. Så där är det väl bäst att börja. Att se över vad man tillagar och äter själv. Jag har aldrig tagit några kosttillskott förutom D-vitamin. 

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
Det är självklart för mig. Dopning är både dumt och farligt. Vill man ha en superkropp (eller vad det nu är som lockar?) är det tålamod och hård träning som gäller. Om det finns okunskap därute så måste vi alla hjälpas åt att upplysa och prata om det.

Mitt bästa "träningstips" till motionärer
Om jag är osugen att träna brukar jag ta till knepet att sätta på mig träningskläder bara. Känns ju dumt att när kvällen kommer behöva ta av de helt otränad. Då ökar chanserna markant att ta träningschansen när den kommer och att det blir av!  Annars kan det löna sig att följa @motionsklubben på Instagram. Ett motionskonto rätt och slätt. Inspiration - helt utan proteintillskott och annat onödigt.


IMG_20180630_190142_1.jpg

Moa Hjelmer

FRIIDROTT
Född:
1990, Stockholm
Meriter: EM-guld 400 meter 2012, IEM-brons 400 meter 2013 samt medaljer från junior-mästerskap.

2012 blev Moa Hjelmer sensationell europamästare i en av de tuffaste och mest krävande friidrottsgrenarna. I prisskåpet finns ytterligare tre EM-medaljer från både senior och junior-nivå, samt många SM-guld på sträckor från 100m till 400 meter. 2012 utsågs hon till "Årets nykomling i svensk idrott" på Idrottsgalan.

Tvåbarnsmamman Moa satsar vidare mot nya mästerskap. Vid sidan av tävlingsbanan är hon även engagerad i debatten om utseendefixering och kroppsideal och brinner för att skapa en mer accepterande inställning till hur vi ser på våra kroppar.

Min träningsfilosofi?
Att träna mycket men på ett smart och genomtänkt sätt. Och att få även de jobbiga träningspassen att bli roliga med hjälp av mina träningskompisar, vi hjälper varandra framåt.

Min inställning till kosttillskott?
Jag älskar mat och trots att jag tränar hårt så får jag i mig det jag behöver genom att äta varierat, utan extra tillskott.

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
Sociala medier finns på både gott och ont, när det gäller utseende har det mest gått åt det "onda" hållet, där snygga kroppar hyllas oavsett vad för sorts livsstil som ligger bakom. Att människor väljer att utsätta sina kroppar för fara genom otillåtna medel för att nå status genom utseende är farligt. Vi pratar mer om psykisk ohälsa än någonsin, samtidigt som vi uppmanas att uppnå helt orimliga kroppsliga ideal. Den ekvationen går inte ihop och därför är det viktigt att ta ställning mot doping och för en mer accepterande inställning till människors olika utseenden. För hur vi ser ut på utsidan aldrig kan säga något om hur vi mår på insidan.

Mitt bästa "träningstips" till motionärer?
Allsidighet. Gör inte bara en sak, en sorts träning. Träna istället olika saker, det är både roligt och nyttigt för kroppen! Så våga testa nya grejer: springa, simma, cykla, hoppa, kasta, slå bollar osv..


Skärmavbild 2018-05-24 kl. 14.12.59.png

Björn Ferry

SKIDSKYTTE
Född: 1978 i Stensele.
Meriter: Olympisk mästare i jaktstart i Vancouver 2010. Därtill har Ferry tre VM-medaljer, inklusive ett guld i mixedstafett. Under sina år i världscupen vann han sju segrar.


Björns frispråkighet och humor gick rätt genom tv-rutorna. Och även efter karriären har han fortsatt briljera i tv, som expertkommentator och tv-profil.

Min träningsfilosofi?
Jag har alltid haft som strategi att umgås med dem som är bättre än mig själv. Det gör att jag alltid sett omgivningens utveckling som ett sätt för mig att utvecklas.

Min inställning till kosttillskott?
Jag tror inte kosttillskott behövs överhuvudtaget så länge man äter rejält med mat. 

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
Som idrottare finns det inget mer frustrerande än att tävla mot dem som fuskar. Jag tror det är viktigt att förmedla att de idrottare som nått de största framgångarna i Sverige gjort det på ett schysst sätt. 


Skärmavbild 2018-05-24 kl. 14.12.44.png

Heidi Andersson

ARMBRYTNING
Född: 1981, Ensamheten
Meriter: 11 VM-guld, 3 EM-guld

Heidi är ett kraftpaket från de västerbottniska skogarna. Hon kommer från en familj där kraftmätning genom armbrytning var tradition. Heidi tog sporten en nivå till och vann många internationella titlar.
Hon är gift med skidskytten Björn Ferry och brinner för både ren miljö och ren idrott.

Min träningsfilosofi?
Det finns inga genvägar. 

Min inställning till kosttillskott?
Kosten är helt klart en viktig del av mitt träningsupplägg. Kosttillskott behövs inte. Jag får i mig allt jag behöver via maten. Jag äter vanlig mat. Helst bra råvaror, kravmärkt och närproducerat. Gärna vilt.

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
För mig är det en självklarhet att träna och tävla på rena villkor. Dopning är fusk och det håller man inte på med enligt mina grundvärderingar. #renhårdträning


image1.jpeg

Peter Svensson

FÖRELÄSARE OCH INSPIRATÖR
Peter Svensson har en idrottslig bakgrund i fotbollen, och har som ung ”varit i slagsmål i varenda folkets park i Värmland”.
Han beskriver hur han ville bli muskulös och stark för att ingen annan skulle kunna slå först. Idag arbetar han för att vara en motkraft till det idealet och nyansera bilden av vad maskulinitet kan vara.


Peter är en uppskattad föreläsare på temat manlighet och maskulinitet och brinner för att rubba vår bild av stereotypa och traditionella könsroller.

Min träningsfilosofi?
Jag jämför mig bara med mig själv. Min kropp, mina förutsättningar. Fuska får anda göra. 

Min inställning till kosttillskott? 
Träningen har alltid varit viktigare än kosttillskotten för mig. Jag tar nån proteinbar ibland, nåt med extra energi ibland. Regeln är dock att smärta och trötthet är tecken på att kroppen behöver vila. Så då vilar jag.

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
Skeva ideal har präglat gymkulturen och samhället så länge jag kan minnas. Dopade förebilder skrev träningsböcker, drev träningstidningar, hyllades som idrottsstjärnor, blev programledare och hade huvudroller i filmer. Skeva manlighetsideal blev norm – en norm som vi vet skapar både psykisk och fysisk ohälsa och doping är liksom en av huvudingredienserna när det går riktigt dåligt. Unga män hör av sig om både potensproblem och ökad aggressivitet, kroppar som tar slut och en mental ohälsa utan ände. 

Mitt bästa träningstips?
Använd den egna kroppen så mycket som möjligt. Stå på händer, hoppa högt eller långt, klättra i rep, dra upp er i stänger. En funktionell kropp är en universell kropp att ha med sig hela livet. Ett annat tips ör att träna med vänner, då förenar ni nytta med nöje. Skratta mer än ni skriker! 


P4058102.jpg

Angelica Brage

STYRKELYFT
Född: 1987, Linköping
1 VM-guld, 1 VM-silver, 3 EM-guld, 1 EM-brons och 11 SM-guld.


Angelica har visat att det går att bli bäst i en så extrem styrkesport utan att ta förbjudna preparat.

Hon varit ambassadör för 100% Ren Hårdträning länge och varit en aktiv röst mot dopningen inom såväl idrotten och bland motionärer.
Angelica driver eget företag som tränare och föreläser om träning och styrkeutveckling.

Min träningsfilosofi?
100 % Ren Hårdträning för mig går ihop med min filosofi i stort ”offra Inget – vinn allt” som belyser det värdefulla i att hitta vägar där träning och vägen mot måluppfyllelse är genuin. Var sann, var på riktigt, var rädd om din kropp och möt den unika urkraft som du rent naturligt har inom dig.

Min inställning till kosttillskott?
Det är ytterst få kosttillskott som faktiskt bär på evidens som prestationshöjande. Det är tillika en oreglerad marknad där du som konsument inte med 100 % säkerhet kan veta dess innehåll trots förteckningar. Personligen under min idrottskarriär har jag helt valt bort kosttillskott för att vanlig mat har gett mig allt jag behöver.

Därför tycker jag det är viktigt att ta ställning för ett dopningsfritt Sverige?
Projektet 100 % Ren Hårdträning och antidopingfrågan i stort är viktig för mig ur flera aspekter. Inom ramen av det accepteras inte otillåtna preparat eller genvägar. Potentialen till stordåd träningsmässigt finns inom oss alla. Det handlar inte om vad du tar, utan om vad du ger, och det talar så tydligt för att något ytterligare blir överflödigt. Alla bär på en egen, unik urkraft att lyfta sig själv och det är det som räknas på riktigt."