DOPNING - ETT VÄXANDE PROBLEM I SVERIGE

Hjälp & stöd

Använder du dopningsklassade preparat? Är du orolig för din hälsa?  Eller är du anhörig till någon du misstänker tar anabola steroider eller andra förbjudna preparat? Nedan finns information om vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp att hantera ditt, eller andras, missbruk.

Tränar du på ett gym där du sett eller hört något, bör du omgående prata med personalen på din träningsanläggning. Dopningspreparat kan inte bara vara skadliga, de är dessutom förbjudna. Förhoppningsvis har träningsanläggningen en handlingsplan att följa, men om de inte har det bör de agera genom att tipsa Polisen eller ta ett samtal med den "misstänkte".

Skulle du uppleva att problemet inte tas på allvar av din träningsanläggning, kan du givetvis själv vända dig till polisen. Enklast är att gå in på www.polisen.se och lämna ett tips eller ringa 114 14 och berätta vad du sett eller vet. Tipsen kan lämnas anonymt. 

Länkar där du kan läsa mer om dopning:

  • Dopingjouren harDopingjouren på senare år reducerat sin telefonjour, men fortfarande finns möjligheten för missbrukare eller anhöriga att höra av sig för stöd och råd via ett formulär. Den som kontaktar Dopingjouren kan vara anonym och sekretess gäller.

    Dopingjouren är placerad vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och arbetar för att öka kunskaperna och medvetandegöra konsekvenserna av dopningsmissbruk genom information, utbildning och forskning.

    Dopingjourens hemsida innehåller mycket bra information om dopning och det finns mycket skrivet som kan ge svar på frågor.

  • Har du använt eller behöver du hjälp att sluta användandet av dopningspreparat? Till Dopningsmottagningen i Örebro kan du vända dig om du eller någon du känner har problem med icke-medicinskt användande av dopningspreparat, såsom anabola androgena steroider.

    Mottagningen har på senare tid av olika skäl kraftigt reducerat sin verksamhet. Kontakta Landstinget i Örebro för aktuell information om Dopningsmottagningen verksamhet.

  • Antidoping Sverige är Sveriges Nationella Antidopingorganisation. Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets stadgar och Idrottens Antidopingsreglemente som är en svensk översättning av WADA:s (World anti-doping agency) Världsantidopingkod. På antidoping.se finns Dopinglistan (listan över förbjudna preparat och metoder inom idrotten) och sökverktyget Röd-gröna listan, där du kan söka efter svenskregistrerade läkemedel för att se om de är dopingklassade.

  • Dopinglinkki är en finsk sida/webbtjänst som är avsedd för idrottare och motionärer som använder dopingmedel, deras närstående, yrkesfolk som i sitt arbete kommer i kontakt med personer som använder dopingmedel. Här finns bland annat en faktabank om biverkningar mm.

  • Antidoping Norge är Norges nationella antidopingorganisation. Hemsidan är informativ, med mycket filmer och bra sökfunktioner.