Gym i Halland börjar arbeta med 100% Ren Hårdträning

”Det är lätt att få tag i dopningspreparat och det är inget som vi vill vara delaktiga i. Vi vill syssla med friskvård.”
Orden kommer från Sandra Johansson, platschef på Nordic Wellness.
Gymkedjan arbetar med 100% Ren Hårdträning och nyligen certifierades nya gym i Halland.

Ett nytt antidopning-nätverk har startat upp i Falkenberg. Gymmen Nordic Wellness och Strandhälsan var först ut att bli certifierade inom ramen för ”100 procent Ren Hårdträning”.
Hallands Nyheter har uppmärksammat satsningen och skriver om det här (bakom betalvägg).

– Vi vill vara med och förebygga dopningsfall, säger Sandra Johansson, platschef på Nordic Wellness till Hallands Nyheter. Och fortsätter:
– Vi ska kunna se tecken på våra medlemmar om de är dopade eller inte så att vi ska kunna agera. Vår tanke är att säkra upp gymmen, att det är rent från dopning och att det är seriöst. Föräldrar ska kunna lämna sina ungdomar på gymmen och kunna känna sig säkra med det.

Även Polisen i Falkenberg och Räddningstjänsten Väst har uppmärksammat det nya antidopnings-samarbetet och skrivit om på sina hemsidor.

Ska%CC%88rmavbild+2019-06-25+kl.+09.26.44.jpg


STAD söker nya medarbetare till 100% Ren Hårdträning

STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) söker nu nya medarbetare till 100% Ren hårdträning.
I annonsen går det läsa:

”STAD söker nu två drivna samordnare till vårt spännande dopningsförebyggande arbete som riktar sig mot träningsanläggningar. Ditt arbete sker inom ramen för 100 % ren hårdträning, en metod som STAD utvecklat och nu sprider genom det nationella nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige).”

Mer info om tjänsterna finns här.

Välkommen att söka - eller att tipsa någon du tror skulle passa för jobbet!

Skärmavbild 2019-06-18 kl. 09.59.50.png


Lyckad polisutbildning i Växjö följs av fler tillfällen

I Växjö anordnades i måndags den första av årets tre polisutbildningar. Utbildningen är en halvdag med föreläsningar av PRODIS Johan Öhman och Johan Ekström, utredare på spaningssektionen i Göteborg och en av landets mest kunniga poliser när det gäller dopningsfrågan.

Johan Öhman (PRODIS) och Johan Ekström (spaningssektionen i Göteborg) svarar på åhörarnas frågor under utbildningstillfället i Växjö den 27 maj . Nya utbildningar väntar i höst i Luleå och Stockholm.

Johan Öhman (PRODIS) och Johan Ekström (spaningssektionen i Göteborg) svarar på åhörarnas frågor under utbildningstillfället i Växjö den 27 maj . Nya utbildningar väntar i höst i Luleå och Stockholm.

Totalt kom omkring 45 deltagare och rapporterna skvallrar om en lyckad dag och en frågvis åhörarskara.
Kul med en intresserad publik och framförallt viktigt att polisen håller sig informerad om dopningsproblematiken i samhället och hur poliskåren kan arbeta med frågan.

Två utbildningstillfällen återstår under året:
10:e oktober i Luleå och 3:e december i Stockholm. Inbjudan till respektive tillfälle ser ni här nedan.

Anmälan sker till info@renhardtraning.com Observera att det bara finns ett begränsat antal platser, så först till kvarn är det som gäller! Tipsa gärna kollegor som du tycker borde ta del av utbildningen.
Vid eventuella frågor kring utbildningen var vänlig och kontakta: Vendela Hasselberg, projektsamordnare PRODIS och 100% Ren Hårdträning.

Skärmavbild 2019-05-28 kl. 17.46.42.png
3dec.jpg

Antidopnings-arbetet uppmärksammas återigen

Vi som arbetar med projektet 100% Ren Hårdträning tycker alltid det är bra när problematiken med dopning uppmärksammas i media. Ofta handlar rubriker om att dopningen ökar, vilket givetvis stärker oss i övertygelsen om att mer arbete behövs.

Men då och då är det också skönt att snubbla över artiklar som understryker att det arbete som görs runtom i landet verkligen har effekt.

Såhär skriver Motala och Vadstenas Tidning om vad Korpen i Motala erfarit av arbetet med 100% Ren Hårdträning:

Skärmavbild 2019-05-24 kl. 12.26.27.png

Bland annat säger verksamhetsansvariga Åsa Hjärtstrand:

"För oss är det här jätteviktigt" och “ Nya medlemmar informeras redan från start att dopningsbrott leder till avstängning. De får också veta att man på plats på gymmet kan komma att bli testad, via urinprov, av polisen eller en representant av Riksidrottsförbundet.”

Foto: MVT/Rita Furbring 

Foto: MVT/Rita Furbring 

Korpen i Motala har även tagit avstånd ifrån energidrycker. Det är inte förbjudet att medta dem i lokalerna, men någon försäljning sker inte. 

Från början, förklarar Åsa, handlade det mycket om att det krävdes kunskap om olika dryckers innehåll för att kunna sälja det. Då valde man istället bort det. 

Tipsa oss gärna när lokalmedia nära dig tar upp dopning eller arbetet mot dopning, Vi sprider gärna bra rapportering och goda exempel vidare: info@prodis.se

Dopningen uppmärksammades i Public Service under Påskveckan.

Media fortsätter att uppmärksamma dopningen i samhället.
Under påskhelgen sändes dokumentären “Kärleken och steroiderna” i P4. Den finns även som podd.
Programmet handlar om Andreas som börjar dopa sig med anabola steroider för att bevisa för sin styvfar att han visst kan bli stor och stark. Med tiden tar steroiderna över Andreas liv och han glider allt längre bort från sin fru och sina barn.
Till slut tvingas han välja vilket liv han vill leva - och det är bråttom, eftersom bieffekterna sliter hårt på hans kropp.

Andreas Svensson tillsammans med hustrun Mia. Dokumentären ger en inblick i en dopares vardag och våndor och rekommenderas av oss på 100% Ren Hårdträning.

Andreas Svensson tillsammans med hustrun Mia. Dokumentären ger en inblick i en dopares vardag och våndor och rekommenderas av oss på 100% Ren Hårdträning.

På påskafton gjorde även SVT Nyheter (Rapport) ett inslag om dopning i kosttillskott. Reportaget är baserat på den studie Christine Helle, chef på Svensk Antidoping, gjort tillsammans med hennes norska kollegor. Hennes studie har vi uppmärksammat tidigare. Men bra att media hakar på.
Ni kan se inslaget här.

Från idrottens värld noterar vi att den förre olympiske och världsmästaren på 1 500 meter, kenyanen Asbel Kiprop, fortsätter att hävda att han är oskyldig till dopning trots att han har stängts av i fyra år.
29-åringen åkte fast i ett test under träning i november 2017 och stängdes av tillfälligt 2018.
Kiprops prov visade spår av bloddopningsmedlet Epo. 

Slutligen noterar vi att hockeylegendaren Börje Salming uttalat sig om dopningen inom ishockey i SVT:s nya dokumentär om ishockeyns historia:

- Det är klart att det har funnits i hockeyn, och säkert finns i dag, Jag tycker det är väldigt viktigt, att vi bygger på ungdomarna så att de vet exakt vad de ger sig in på. Jag har ju en dotter som är friidrottare. Vi pratar om att man måste vara försiktig när man tar någonting, till exempel när man dricker något. Det är likadant med hockey. Det finns många att ha koll på sig själv, och spelarna, säger Salming, som är övertygad om att hans egen sport har problem med dopning.

Skärmavbild 2019-04-23 kl. 22.41.25.png

Emma Linblom inspirerade nätverket

Förra veckan höll Emma Lindblom en inspirationsföreläsning på PRODIS nationella nätverksträff.
Emma är före detta elitlöpare på medel och långdistans och jobbar numera som nutritionist hos Riksidrottsförbundet.
Föreläsningen var mycket uppskattad och innebar en intressant avslutning på en bra dag med några av de representanter som arbetar med att sprida metoden 100% Ren Hårdträning.

Vi passade också på att ställa några frågor till Emma, som inspiration, nu när vårsolen lockar till träning.

Ditt bästa träningstips?
Träna ute med kompisar; har man bestämt träff med någon vet man att det blir av och att vara utomhus både stärker immunförsvaret och ger energi.

Ditt bästa mellanmål?
Smoothie bowl toppad med färsk frukt/bär och hemmagjord granola.

Ditt bästa argument för att träna hårt och rent?
Jag förespråkar att man ska göra bra val utefter sina egna förutsättningar både när det gäller träning, mat och sömn. Att träna rent är det bästa och det enda bra valet.

IMG_6538.jpeg

Tips på intressant radiodokumentär

”Jag kommer ihåg när dom tog steroiderna ifrån mig, hur jag grät. Det gjorde ont, det gjorde jävligt ont.”


Orden tillhör Andreas Svensson, som ville bli stor och stark. Han bestämde sig för att bygga muskler med hjälp av anabola steroider.
Andreas blev stor som ett hus men också aggressiv och kall. Hans missbruk blev allt jobbigare att hantera, både för honom själv och omgivningen.
Till slut tvingades han till ett val.
Vilket var viktigast? Kärleken till familjen eller steroiderna?

I denna P4-dokumentär beskrivs hurt ett liv med steroider kan se ut. Programmet sänds på söndag 21 april, men kan höras på länken ovan redan nu.

Foto: via Sveriges Radio

Foto: via Sveriges Radio

"Det finns dopningspreparat som inte går att spåra"

Nu finns ett nytt avsnitt av Dopningspodden ute. Denna gång träffar Jonas Karlsson Mikael Lehtihet, hormonläkaren och specialist i endokrinologi och kanske den läkare i landet som möter flest personer med dopningsrelaterade problem. Hans patienter är allt från hobbybyggare till etablerade elitidrottare.

Det blir ett samtal om preparat, bieffekter, bieffekter och antal missbrukare.  Men också om varför statistiken visar att relativt få söker sig till öppenvården; samt om idrottsdopning som är omöjlig att spåra.

Podden finns givetvis här på vår hemsida samt där poddar finns.
Trevlig lyssning! Och har du tankar om vilka som borde intervjuas i podden framöver, eller vad podden borde ta upp eller diskutera - tveka inte att höra av dig. Skriv ett mail

I senaste avsnittet av dopningspodden möter ni endokrinologen Mikael Lehtihet; här på sitt rum på medicinmottagningen på St. Görans Sjukhus.

I senaste avsnittet av dopningspodden möter ni endokrinologen Mikael Lehtihet; här på sitt rum på medicinmottagningen på St. Görans Sjukhus.

2,8 miljoner till fortsatt antidopnings-arbete

Regeringen har beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fortsätta stödja STAD:s (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) arbete mot dopning.
I detta ingår att samordna nätverket PRODIS (prevention av dopning i Sverige) samt vidareutveckla och sprida arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning.

“Det dopningsförebyggande arbete som bedrivs över hela landet inom nätverket PRODIS bidrar aktivt till att motverka bruket. Det leder också till ökad kunskap om dopningens skadeverkningar i samhället”, säger socialminister Lena Hallengren.

Johanna Gripenberg, chef på STAD, som är den organisation som leder arbetet med 100% Ren Hårdträning.

Johanna Gripenberg, chef på STAD, som är den organisation som leder arbetet med 100% Ren Hårdträning.

Totalt ska 2,8 miljoner kronor fördelas till STAD under 2019.

“Vi på STAD är glada över att regeringen fortsätter att finansiera vårt viktiga dopningsförebyggande arbete. Det visar att regeringen förstår omfattningen och problemen kopplade till dopning i samhället. Vi ser fram emot att få vidareutveckla vårt arbete med 100% Ren Hårdträning och PRODIS”, säger Johanna Gripenberg, chef på STAD.

“Pengarna är välkomna och gör att vi kan jobba vidare med våra långsiktiga mål. Vi ser ju att problemet med dopning ökar och att det kryper längre ner i åldrarna. Regeringen vet det, och vi är tacksamma att de nu möjliggjort så att vi kan lägga in en växel till i det preventiva arbetet”, säger Johan Öhman, projektledare på PRODIS.

Hela pressmeddelandet från regeringen finns att läsa här.

PRODIS anordnar nationell utbildning för Polisen

För första gången genomför nu PRODIS en nationell polisutbildning för att öka kunskapen och stärka samverkan med gymmen.
Johan Öhman, projektledare på 100% Ren Hårdträning, kommer tillsammans med Johan Ekström, polis i Göteborg, att hålla i utbildningen, som genomförs på tre olika platser i Sverige under 2019 med start i Växjö den 27 maj.

”Det är en utbildning om Anabola Androgena Steroider och hur polisens arbetar med frågan. De som går utbildningen kommer bland annat att få lära sig mer om tecken och symptom; om drivkrafterna bakom dopning samt om hur polisen kan arbeta både aktivt och proaktivt. De kommer också att få se exempel på dopningsfall”, berättar Öhman och tillägger att det även blir tid för frågor och diskussion.

Varför är utbildningen viktig?
”Polisen är en viktig aktör i det förebyggande arbetet mot dopning. Att träningsanläggningarna samarbetar med Polisen är ett krav för att få vara med i 100% Ren Hårdträning och den här utbildningen tar upp hur det samarbetet kan se ut. Utbildningen är också viktig för att den är kunskapshöjande, både i fråga om vad som händer när man dopar sig, men också hur polisen kan arbeta med frågan”.

Är någon del i utbildningen extra viktig?
”Jag skulle säga att båda delarna är viktiga men av olika anledningar. Tanken är att man ska ha nytta av båda delarna även om man inte arbetar som polis”, säger Johan Öhman.

19-adderall-workout.w700.h700.jpg

Dopning med AAS är kriminaliserat i Sverige sedan länge. Men Polisen har inte bara en funktion när det gäller det rent operativa arbetet, som att ingripa vid brott – myndigheten är också viktigt när det kommer till det förebyggande arbetet.
”Vår uppfattning är att det har god effekt när Polisen hittar ett bra samarbete med gymmen. Till exempel ser vi gärna att Polisen då och då syns i träningslokalerna. Det kan ju ibland vara så enkelt som att en patrull tar sin kopp kaffe på ett gym, istället för på ett fik på stan. Det skapar närvaro och ger även möjlighet för direkt dialog mellan gym och polis”, menar Öhman.

Borde inte polisen anordna egna sådana här utbildningar?
”Polisen anordnar interna utbildningar lokalt runt om i landet. Den här utbildningen kommer dock att genomföras på tre ställen i Sverige för att så många poliser som möjligt ska få chansen att få samma information. Sen är den här utbildningen heltäckande vilket polisens egna sällan är.”

Vad är viktigast inför framtiden när det kommer till Polisens arbete med antidopning? 
”Att polisen får en förståelse för hur enkelt de kan bidra i det förebyggande arbetet mot dopning och hur mycket de kan få tillbaka genom att samverka med gymmen”, avslutar Johan Öhman.


Utbildningarna kommer genomföras på tre platser i landet under 2019. Den första hålls alltså i Växjö den 27 maj. Övriga två kommer att fördelas på Svealand och Norrland, men orter och datum är ännu inte helt klara. Håll utkik här, på våra sociala medier eller kontakta 100% Ren Hårdträning för mer information..