PRODIS anordnar nationell utbildning för Polisen

För första gången genomför nu PRODIS en nationell polisutbildning för att öka kunskapen och stärka samverkan med gymmen.
Johan Öhman, projektledare på 100% Ren Hårdträning, kommer tillsammans med Johan Ekström, polis i Göteborg, att hålla i utbildningen, som genomförs på tre olika platser i Sverige under 2019 med start i Växjö den 27 maj.

”Det är en utbildning om Anabola Androgena Steroider och hur polisens arbetar med frågan. De som går utbildningen kommer bland annat att få lära sig mer om tecken och symptom; om drivkrafterna bakom dopning samt om hur polisen kan arbeta både aktivt och proaktivt. De kommer också att få se exempel på dopningsfall”, berättar Öhman och tillägger att det även blir tid för frågor och diskussion.

Varför är utbildningen viktig?
”Polisen är en viktig aktör i det förebyggande arbetet mot dopning. Att träningsanläggningarna samarbetar med Polisen är ett krav för att få vara med i 100% Ren Hårdträning och den här utbildningen tar upp hur det samarbetet kan se ut. Utbildningen är också viktig för att den är kunskapshöjande, både i fråga om vad som händer när man dopar sig, men också hur polisen kan arbeta med frågan”.

Är någon del i utbildningen extra viktig?
”Jag skulle säga att båda delarna är viktiga men av olika anledningar. Tanken är att man ska ha nytta av båda delarna även om man inte arbetar som polis”, säger Johan Öhman.

19-adderall-workout.w700.h700.jpg

Dopning med AAS är kriminaliserat i Sverige sedan länge. Men Polisen har inte bara en funktion när det gäller det rent operativa arbetet, som att ingripa vid brott – myndigheten är också viktigt när det kommer till det förebyggande arbetet.
”Vår uppfattning är att det har god effekt när Polisen hittar ett bra samarbete med gymmen. Till exempel ser vi gärna att Polisen då och då syns i träningslokalerna. Det kan ju ibland vara så enkelt som att en patrull tar sin kopp kaffe på ett gym, istället för på ett fik på stan. Det skapar närvaro och ger även möjlighet för direkt dialog mellan gym och polis”, menar Öhman.

Borde inte polisen anordna egna sådana här utbildningar?
”Polisen anordnar interna utbildningar lokalt runt om i landet. Den här utbildningen kommer dock att genomföras på tre ställen i Sverige för att så många poliser som möjligt ska få chansen att få samma information. Sen är den här utbildningen heltäckande vilket polisens egna sällan är.”

Vad är viktigast inför framtiden när det kommer till Polisens arbete med antidopning? 
”Att polisen får en förståelse för hur enkelt de kan bidra i det förebyggande arbetet mot dopning och hur mycket de kan få tillbaka genom att samverka med gymmen”, avslutar Johan Öhman.


Utbildningarna kommer genomföras på tre platser i landet under 2019. Den första hålls alltså i Växjö den 27 maj. Övriga två kommer att fördelas på Svealand och Norrland, men orter och datum är ännu inte helt klara. Håll utkik här, på våra sociala medier eller kontakta 100% Ren Hårdträning för mer information..

 

 

Mycket medial uppmärksamhet kring dopningsfrågan

Den senaste tiden har media fokuserat en hel del på problemet med dopning.
I vanlig ordning handlar den “dagliga” rapporteringen mest om problematiken kopplad till idrotten. Ett pågående Skid-VM i Österrike med en tidigare dopningsavstängd VM-drottning (Therese Johaug) är förstås en bidragande orsak, liksom värdlandets egen historik med dopade åkare (Christian Hoffman, Johannes Dürr, Harald Wurm m fl).

Men även på hemmaplan i Sverige har idrotten uppmärksammats med positiva fall. En volleyboll-spelare i Örkelljungas elitlag (högsta serien) har stängts av i fyra år efter att ha ertappats med Metandienon (dvs en klassisk “ryssfemma”).
Visste ni förresten att alla nu pågående avstängningar och fällande domar när det gäller brott mot dopningsreglerna går att se här.

Men intressant att notera är också att dopningen får allt större utrymme även utanför idrotten. Detta tack vare att vi som jobbar med frågan blivit bättre på att sätta problemet på kartan och ta för oss mer i debatten. Förra veckan var till exempel 100% Ren Hårdtränings Johan Öhman med i Aktuellt, när SVT gjorde en riktigt bra satsning för att belysa problemet.
Expressen följde upp några dagar senare med att göra en egen intervju med den fd kroppsbyggare som också medverkade i Aktuellt (låst artikel).

Men även på andra håll har dopningen uppmärksammats mer lokalt. Bland annat i Nya Lidköpings Tidning, som rapporterar om en pågående utredning kring ett av Sveriges största dopningsbeslag. Artikeln är låst, men det står bland annat att läsa:

- Vi talar om ett av de allra största beslagen av dopningspreparat som gjorts i landet, säger Peter Sundblad, gruppchef för Skaraborgspolisens spaningsverksamhet, och beskriver flyttlådor som var fulla av förpackningar. 


Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.44.28.png

Och i Blekinge Läns Tidning har vi den senaste veckan kunnat läsa om ett unikt fall i samband med ett dopningstillslag (låst artikel).

Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.37.01.png

Precis som tidningen är inne på är dopningen idag i första hand inte ett problem för idrotten, utan den största delen som använder Anabola steroider i Sverige är motionärer på vanliga gym.
Detta har uppmärksammats av såväl “P1 Morgon” (26 feb) i en intervju med Susanne Broström, specialistsjuksköterska påDopingjouren och av en insändare i Östersunds-Posten, som bland annat är skriven av 100% Ren Hårdträning lokalt i Jämtland, som har tagit fasta på den uppskattade totalen AAS-användare (minst 30 000) i landet och överfört det till en lokal mängd.

Skärmavbild 2019-02-26 kl. 18.33.08.png

Vi som jobbar med antidopningsfrågan tycker det är bra att problemet uppmärksammas. Vi jobbar hårt för att det ska fortsätta på detta vis och vi är mycket tacksamma över alla er som hjälper till att upplysa och informera journalister och makthavare om problemen med dopning i Sverige.

SVT:s "Aktuellt" uppmärksammar problemen med dopning

På tisdagkvällen var vår projektledare Johan Öhman inbjuden att medverka i "Aktuellt" i SVT med anledning av att problemet med dopning i Sverige uppmärksammades.
Förutom en intervju med Johan fick tittarna en inblick i dopningens vardag genom intervjuer med ungdomar som tränar på gym och en kille som dopade sig under många år och som var nära att mista livet när hjärtat stannade.

"Inslaget som föregick intervjun var bra. Det handlade om hur en vanlig svensk kille börjar med anabola steroider och vilka allvarliga konsekvenser det fick för honom. Även Dopingjouren medverkade i inslaget och berättade att många hör av sig till dem med frågor om biverkningar av anabola", berättar Johan, som kvällen till ära var iklädd finslips och kavaj. Han fortsätter:

Projektledare och programledare i samspråk om dopningsproblematiken i Sverige. Johan Öhman representerar Prodis och 100% ren hårdträning, en av få aktörer som  arbetar hårt för att stävja bruket och missbruket av steroider.

Projektledare och programledare i samspråk om dopningsproblematiken i Sverige. Johan Öhman representerar Prodis och 100% ren hårdträning, en av få aktörer som arbetar hårt för att stävja bruket och missbruket av steroider.

"Den här typen av inslag är mycket viktiga för att sätta frågan på agendan och på så sätt få allmänheten att förstå att dopning är ett stort och växande samhällsproblem. Folk måste förstå att det är helt vanliga killar som dopar sig och att de gör det av estetiska skäl. Rådande kroppsideal i kombination med en enorm tillgänglighet, snabb bekräftelse och en Quick-fix mentalitet gör att väldigt många använder anabola steroider.”

Länken till hela inslaget i Aktuellt, inklusive intervjun med Johan Öhman, hittar ni här.

Hon sätter dopningen på den politiska kartan

 ”Det pratas alldeles för lite dopning i Riksdagens korridorer”, säger Pia Steensland, KD, som tror att anledningen bottnar i en kombination av prioritering, okunskap och ointresse.
Pia Steensland vill ändra på detta. Hon har en gedigen forskarbakgrund och har bland annat doktorerat på aggression kopplat till Anabola Androgena Steroider (AAS).

Steensland är väl insatt i problematiken med AAS och har, tillsammans med sitt parti, skrivit en motion som spänner över en stor del av dopningsområdet och tar upp allt ifrån kosttillskott via till nätspaning och frågan om ett fristående svenskt NADO.
Det är dags att agera – både för idrottens och samhällets skull – tycker Steensland, som bland annat sneglat på hur det ser i Danmark.

Dopningspodden har träffat Riksdagskvinnan som vill sätta dopningen på den politiska kartan.

Podden finns där poddar finns - och givetvis här.

Pia Steensland, kristdemokratisk Riksdagskvinna, håller i den kommitémotion hon tagit initiativet till. Motionen, som spänner brett över dopningsproblematiken, ska upp i Riksdagen senare i vår.

Pia Steensland, kristdemokratisk Riksdagskvinna, håller i den kommitémotion hon tagit initiativet till. Motionen, som spänner brett över dopningsproblematiken, ska upp i Riksdagen senare i vår.Antalet dopningsbeslag ökar enligt Tullens senaste statistik

För den som vill kika på Tullens senaste statistik när det gäller beslag av dopningspreparat, så finns det rykande färska siffror här (kommunicerades av Tullen den 12 feb 2019).

Beslagen ökar, men mängden minskar. Fler, men mindre, försändelser är en rimlig anledning, eftersom bruket i samhället inte ser ut att minska.
Någon uppskattning av icke beslagtagen införsel finns inte, men trenden har en tid varit den att införsel av beståndsdelar ökar på bekostnad av färdiga preparat.

Så här ser den officiella statistiken för 2018 ut:

Skärmavbild 2019-02-12 kl. 08.59.15.png

Hur tänkte OS-mästarinnan Hanna Öberg här?

KRÖNIKA AV JOHAN ÖHMAN

OS-segraren i skidskytte Hanna Öberg väljer att tacka nej till att vara frontfigur för spelbolag.
”För mig skaver det för mycket att ta emot pengar från ett företag som tjänar på människor som sitter fast i ett missbruk”, säger Öberg till Expressen (17/11-18).
Men att bli frontfigur för kosttillskottet Vitaepro har hon inga problem med.

Det är givetvis upp till Hanna Öberg att bestämma vilka sponsorer hon vill jobba och associeras med. Men att hon av etiska skäl tackar nej till spelbolag, men ja till kosttillskott, kan tyckas förvånande.

Nu frontar hon alltså Vitaepro och bolaget Vitaelab. Samma bolag som Konsumentombudsmannen (KO) tidigare dragit till domstol för att få stopp på företagets marknadsföring.
I mars 2016 kom domen: Marknadsdomstolen gick på KO:s linje och förbjöd bolaget använda en lång rad av Vitaepros hälsopåståenden.

I tillägg till marknadsföringskritiken vet vi att en kraftig överdosering av vitaminer kan vara skadlig, och när det gäller Vitaepro har Livsmedelsverket fått en rad biverkningsrapporter om preparatet.
Därutöver vet vi att Riksidrottsförbundet direkt avråder från kosttillskott, om inte väldigt särskilda skäl föreligger.

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Hanna Öberg med sin olympiska guldmedalj. Senare 2018 skulle hon även belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets idrottsbragd i Sverige. .

Så varför väljer då en folkkär idrottare som Hanna Öberg, som uppenbart har en hög svansföring i etiska frågor kring spelbolag, att bli ansiktet utåt för landets bäst säljande  kosttillskott (Vitaepro och tillverkaren Vitaelab står för 7,1% av kosttillskott-försäljningen i Sverige enligt statistik från Svensk Egenvård).

När en annan kändis, Nicklas Wahlgren, fick frågan hymlade han inte med anledningen: ”Jag fick snuskigt bra betalt”, sa Wahlgren (Expressen 26/12 -15).

Pratar vi tillräckligt mycket om det här?
Har kändisar ett ansvar? Och var går i så fall gränsen?

Andelen människor med normalt kostintag som har behov av kosttillskott är mycket litet. Den som har en konstaterad brist på något bör givetvis se till att kompensera med detta ämne, men är knappast betjänt av att äta multipreparat som innehåller mycket annat. Det kostar bara onödiga pengar, i synnerhet när det gäller de kosttillskott som säljs i abonnemangs-form. Det vi däremot vet är att kosttillskott, även tillsynes harmlösa piller och pulver, kan leda vidare till bruk av farligare preparat.

Summa summarum: De som har störst behållning av ett preparat som Vitaepro är de kändisar som frontas i medier, samt aktieägarna i bolaget bakom produkten.

Å andra sidan har vi vant oss vid att idrotten tar ekonomiskt spjärn med hjälp av högst tvivelaktiga sponsor-samarbeten. Spelbolagen är som hökar på idrottare och idrottsevenemang och Svenska landslaget i längdskidor sponsras, vid sidan av miljöbovarna Vattenfall och McDonalds, även av hälsokost-kedjan Life.
Det är en värld vi lärt oss leva med. Men det är också en värld, och beslut, som mår bra av att luftas och ifrågasättas.


Johan Öhman
Projektledare 100% ren Hårdträning
 Du kan hitta fler krönikor av Johan Öhman här:
Misstagsdopning med kosttillskott existerar inte
Diplomering kan bygga gymmens varumärken

Podd-paket lagom till jul

Vi på 100% ren hårdträning vill passa på att önska er en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Skulle ni få lite tid över mellan pepparkaksbak, Kalle Anka och nyårsraketer vill vi passa på att puffa för Dopningspodden som släppte ett nytt avsnitt dagarna före jul, där två av våra ambassadörer, Musse Hasselvall och Peter Svensson, samtalar med Jonas Karlsson och Johan Öhman om muskler, manlighet och maskulinitet.

På tal om ambassadörer: nu är även vår ambassadörs-sida uppdaterad med info och tips från regerande olympiska mästaren i slalom, Frida Hansdotter. Spana gärna in!

Under 2019 kommer vi presentera nya ambassadörer, om än kanske inte i samma omfattning som tidigare. Vi hoppas istället kunna göra vissa aktiviteter med de ambassadörer vi har, för att stärka arbetet mot dopning. Den senaste podden är ett exempel på detta.

Vi tar nya tag på andra sidan nyår och tills dess önskar vi er en härlig vinter.

Gänghet som medverkade vid den senaste podden: Jonas Karlsson, Peter Svensson, Musse Hasselvall och Johan Öhman. Ni hittar podden på vår podd-sida, eller där poddar finns.

Gänghet som medverkade vid den senaste podden: Jonas Karlsson, Peter Svensson, Musse Hasselvall och Johan Öhman. Ni hittar podden på vår podd-sida, eller där poddar finns.


Arne Ljungqvist: Oviljan att reformera svensk antidopning kan stå idrotten dyrt

Dopningspodden är ju numer ett samarbete mellan 100% ren hårdträning och Pure For Sure.
Det senare projektet sorterar under Professor Arne Ljungqvists Anti Doping-stiftelse, och gäst i podden denna gång är Professor Ljungqvist själv.

Med Jonas Karlsson har Arne ett samtal om bristerna i det svenska antidopnings-arbetet, och om vad som borde göras framåt.
Ljungqvist är inte nådig i sin kritik, och menar bland annat att drömmen om ett vinter-OS i Stockholm falla på svensk idrotts ovilja till förändring i antidopnings-frågan.
Han är också mycket kritisk till svenska myndigheters ovilja att ta tag i problematiken med kosttillskott.

Hör hela avsnittet här, eller där poddar finns.

Skärmavbild 2018-12-07 kl. 13.03.25.png

Frida Hansdotter tar ställning för 100% Ren Hårdträning

Ännu en olympisk mästare tar ställning! Vi är glada att kunna presentera alpinstjärnan Frida Handdotter som ny ambassadör.  Frida är regerande olympisk mästare i slalom och är mitt inne i en fantastisk karriär, där hon stått på världscuppallen hela 33 gånger!

För Frida är det en självklarhet med dopningsfri träning och hennes resultat är beviset för hur långt det går att nå utan genvägar. Vi på 100% ren hårdträning är stolta att ha Frida med oss i kampen för ett dopningsfritt Sverige.

frida_hansdotter.jpeg

Ny diplomering i Gävleborgs län - och mer lär komma

100% ren hårdträning fortsätter växa och bli starkare.
Idag säger vi grattis till Faxe Atletklubb, som blivit nydiplomerat 100%-gym.
Enligt texten i Söderhamns-Kuriren firades det med bubbel och smörgåstårta. Det tycker vi att ni är värda!
Välkomna - och tack för att ni tar ställning!!

Hela artikeln finns att läsa på länken ovan, men här ett litet utdrag:

I länet (Gävleborg) är det framför allt i Sandviken och Bollnäs som kommit igång med arbetet, och i de kommunerna är det ett flertal gym som har blivit diplomerade. Och nu är alltså också Söderhamn igång med arbetet, där Faxe AK är det första gymmet att bli diplomerat. 
- Men även Gävle och Hudiksvall har visat intresse för att dra igång, berättar Hans Bergman, Gävleborgs Idrottsförbund. 
- För oss har detta varit ett jättebra stöd i vårt arbete. Vi har under våren och hösten suttit med representanter från Söderhamns kommun, polisen och Gävleborgs Idrottsförbund för att processa runt detta, säger Marcus Arvidsson, antidopingansvarig hos Faxe AK. 

Skärmavbild 2018-11-26 kl. 09.08.01.png