Musse och Moa tar ställning

Vår skara ambassadörer fortsätter att växa. Förra veckan lanserades programledaren och kampsportprofilen Musse Hasselvall som nygammal ambassadör för 100% Ren Hårdträning.

Senast att ta ställning är friidrottsstjärnan Moa Hjelmer, europamästare och mångfaldig svensk mästare på 400 meter .
Moa, som den här säsongen är tillbaka efter att ha blivit mamma för andra gången, siktar på att ta sig till Europamästerskapen i augusti. 
Hon är engagerad i debatten om utseendefixering och kroppsideal och brinner för att skapa en mer accepterande inställning till hur vi ser på våra kroppar, det gör henne till en perfekt ambassadör för 100% Ren Hårdträning

På vår ambassadörs-sida kan du läsa en presentation av både Moa och Musse. Där bjuder de dessutom på träningstips och sin syn på kost och träning. 

  Moa Hjelmer är en av svensk friidrotts största profiler under 2010-talet. För henne är det självklart att ta ställning för 100% Ren Hårdträning.

Moa Hjelmer är en av svensk friidrotts största profiler under 2010-talet. För henne är det självklart att ta ställning för 100% Ren Hårdträning.

Johan gör 50 000 burpees för ren träning

Halvvägs in i året, midsommar för dörren och långledigt.
För många innebär det lugna, lata dagar.
Andra har ett löfte att hålla. Som garanterar en svettig semester.

Johan Olsson, PT och gymägare i Simrishamn, lovade i ett svagt ögonblick i höstas att om han fick en T-shirt ifrån 100% Ren Hårdträning så skulle han i gengäld göra 50 000 burpees under 2018 för att manifestera mot dopning.
Poängen var nu inte tröjan i sig, utan att ta ställning för ren hårdträning. Men självklart skickade vi honom en T-shirt.
På Johans Instagram (@friskisptjohan) kan man följa hans väg mot 50 000.  Men för säkerhets skull kontaktade vi honom, nu när han rimligen borde vara ungefär halvvägs genom sitt löfte. 

Hur går det för dig, Johan?
- Bortsett från en sjukvecka så har det gått bra. Jag har som mål att göra 1000 i veckan och det håller jag.

Det var ett ganska mastigt löfte för en relativt liten sak. Har du ångrat dig någon gång?
- Haha, det är nog det klädesplagg som jag någonsin jobbat hårdast för. Men att uppmärksamma arbetet för ren idrott är ingen liten sak. Jag vill visa att det går att göra hyfsat flippade saker utan att behöva stoppa i sig en massa konstgjorda tillskott och andra kemiska blandningar. Så ångrat mig har jag inte gjort, men vissa pass är vidriga att genomföra.

100%.jpg

Vad säger "folk"? 
- Är du inte frisk?? Haha, nä men jag har fått en del pikar. Några har sagt att jag inte ska tala högt om det för då är risken att jag blir intagen för vård.  Många har ju ett visst agg mot just burpees, men samtidigt är de imponerade av att jag kan hålla fokus. Jag fick en hel del positiva reaktioner under ”Spin of Hope” när jag körde ”burpees of Hope”. På en timme samlade jag in ca 9500 :- till Barncancerfonden med mina 592 burpees.

Du verkar närmast besatt av burpees. På din Instagram kan man till och med se din lille son hemma göra burpees ...  Vad är grejen?
- Det är en suverän helkroppsövning. Sen är den ju fruktansvärt tillgänglig. När vi fick vårt första barn 2015 satte jag som mål att göra 36 500 burpees det året. Jag visste då inte hur mycket tid jag skulle kunna avsätta för träning och tänkte att 100 Burpees om dagen skulle jag väl kunna göra. Sen har jag testat lite olika metoder. 2015 gjorde jag 100 burpees på tid med 30 kg viktväst. Det var ingen bra idé … Ner gick bra men upp var lite småjobbigt kan jag säga, haha.

Du jobbar som PT på Friskis & Svettis i Simrishamn - vad är det framför allt för kunder du tränar?
- Mina kunder är väldigt blandade, jag har allt från folk som jobbar med viktnedgångar och att få in träning på rutin, till rena elitsatsningar.

Vilket är ditt allra bästa träningstips?
- Våga träna utanför din bekvämlighetszon. Det är viktigt att hitta sina svaga sidor och förbättra dem, för att nå längre med träningen

Du har varit i branschen ett tag. Sett över tid - ser du någon trend kring kundernas efterfrågan och behov?
- Nästan alla jag träffar nämner någon form av viktnedgång de vill åstadkomma. Så kroppsideal ligger som en röd tråd genom de flestas önskemål. Sen ökar frågor kring kosttillskott hela tiden. Jag har varit på min nuvarande arbetsplats i ca 1,5 år och i början var det nästan uteslutande frågor kring detta. Nu har de flesta förstått min åsikt om det och frågorna handlar om träning och återhämtning istället.

Vilken är din inställning i frågan? 
- Jag står för en ren idrott utan tillsatser. Jag ser igen mening med kosttillskott om inte en läkare har rekommenderat det. I och med att man vet att det inte hinner testas i takt med att det kommer på marknaden, så finns det med all sannolikhet flera förbjudna preparat öppet på marknaden. Quickfix-tankarna i dagens snabba samhälle är väldigt påtagliga när man pratar med motionärer; man försöker ta varje genväg, istället för att förstå att det enda som gäller 100% Ren Hårdträning!

Hur arbetar du och ditt gym för att stå för 100% Ren Hårdträning?
- Jag jobbar aktivt med att lägga fram allvaret i dopningsfrågan mot de personer som jobbar i kommunen med dessa frågor, men det är en utmaning som vår kommun har att ta tag i. Vi tillhör Riksidrottsförbundet, vilket gör att vi har en tydlig policy och ett ställningstagande mot all doping. Så arbetet fortskrider hela tiden och vi har även oannonserade kontroller.

burpee.jpg

Hur mycket tränar du själv?
- Mellan 3-5 pass i veckan, mestadels burpees, men jag smyger in bålträning och rörlighet ganska ofta. Då man ibland inte sträcker rejält i upphoppen de sista 200-300 burpeesen, är det lätt för att få en höftböjare som inte är till ens fördel.

Hur gör man den perfekta burpeen?
- Ska jag svara på ett lite invecklat sätt så är det när man får med sig accelerationen från bålen och benen i uppgången och kan justera bäckenet i bra läge, så man får bra kraft från både ben och bål i upphoppet. Och sen att man sträcker ut rejält i upphoppet, så man får rejält med syre till muskulaturen och aktiverar höftpartiet. ”Inget hopp – ingen burpee” är regeln jag följer. Annars är det bara att köra.

Till sist: hur långt har du kvar till dina 50 000 och exakt hur mycket ser du fram emot den sista? 
- Efter dagens pass på 451 Burpees har jag nu bara 25 962 kvar! Jag har inte börjat tänka på den sista än. Det finns en risk att det börjar att kännas jobbigt då! Just nu är det sjukt energigivande att bara dra av ett pass på mellan 300-550 stycken, så jag hoppas ju på att det fortsätter så.

Skärmavbild 2018-06-20 kl. 08.34.30.png

FAKTA!

 

 

Namn: Johan Olsson ( @friskisptjohan på Instagram )           

Ålder: 34

Bor: Köpingebro, strax utanför Borrby i hjärtat av Österlen.

Yrke: Träningsansvarig och PT på Friskis & Svettis i Simrishamn.

Så ofta tränar jag: 3-5 pass i veckan

Träningsfilosofi: Kör träning som ger energi, inte tar! 

Vi på 100% Ren Hårdträning önskar Johan trevlig träningssommar och såklart lycka till i det fortsatta burpeesandet. Vi håller tummarna för att han orkar distansen ut.
Imponerande är det, hur som helst!

Sanna Kallur ställer sig bakom 100% ren hårdträning

Trefaldiga europamästaren och nuvarande världsrekordhållaren på 60 meter häck, Susanna Kallur, är nästa stora tunga profil att ta ställning för 100% Ren Hårdträning.

- Det är självklart för mig. Dopning är både dumt och farligt. Vill man ha en superkropp, eller vad det nu är som lockar, är det tålamod och hård träning som gäller. Om det finns okunskap därute så måste vi alla hjälpas åt att upplysa och prata om det, säger Sanna Kallur. 

Dopning uppmärksammas ofta inom idrotten, men problemet är desto större utanför sportens värld. Motionärer som tar anabola steroider är ett växande problem. Minst 40 000 svenska motionärer uppskattas idag ta förbjudna, muskelbyggande preparat i jakten på ”superkroppen”. Sannolikt betydligt fler, då mörkertalet är stort.

IMG_8904.jpeg

För att uppmärksamma detta samhällsproblem, fortsätter ”100% Ren Hårdträning” knyta upp ambassadörer inom elitidrott och motion. Sedan tidigare har bland andra simstjärnan Sarah Sjöström, Heidi Andersson och Björn Ferry tagit ställning mot dopning och FÖR "100% Ren Hårdträning". De följs nu alltså av trefaldiga europamästaren i häcklöpning, Sanna Kallur. 

- Det är viktigt att profiler som Sanna och Sarah Sjöström hjälper oss att nå ut med de här frågorna, för dopningen är ett betydligt större problem än vad många tror. För framför allt unga män är steroider en "quick fix” till superkroppen. Men det går att fixa en superkropp även på laglig väg. Sanna och Sarah, som vi nu lanserat senast, är ju bevis för det. Men det tar såklart tid, säger Johan Öhman, projektledare på 100% Ren Hårdträning.

För senaste info: följ oss även på sociala medier: 
@renhardtraning (instagram)
 www.facebook.com/renhardtraning (facebook) 

Världens bästa Sarah ny ambassadör för 100%

Simstjärnan och regerande olympiska mästaren Sarah Sjöström är ny ambassadör för ”100% Ren Hårdträning”.
- Förmodligen har motionärer inte lika bra koll på att det är ett lagbrott och väldigt farligt att använda preparat som snabbar på muskeltillväxt, säger Sarah Sjöström.

Sarah.jpg

2009 uppskattades antalet steroidanvändare på gymmen runt om i landet till omkring 10 000.
I dag är den samlade expertisen överens om att siffran är minst 40 000 användare per år. Sannolikt fler, då mörkertalet är stort.

Ett kroppsideal med större, mer väldefinierade muskler breder ut sig. Undersökningar visar att 75% av unga svenska män skulle vilja vara mer muskulösa än de är för att vara mer attraktiva.

Mot denna bakgrund arbetar PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) med projektet ”100% Ren Hårdträning”. Målet är att minska användande och spridning av dopning, och verka för en dopningsfri miljö på träningsanläggningar i Sverige.

- Det pratas och skrivs mycket om dopning inom idrotten, men i Sverige är det framför allt ett samhällsproblem. Och tyvärr ett mycket större sådant än vad många tror, säger projektledaren Johan Öhman.

Johan Öhman har jobbat med ”100% Ren Hårdträning” i många år och vet att mörkertalet är stort:
- Det finns inga exakta siffror, men uppskattningar pekar på mellan 40 000 och 100 000 användare av anabola steroider i landet. Oavsett vilken siffra man väljer så är det alldeles för många. Framförallt handlar det om killar som snabbt vill bygga muskler.

Idrotten har sitt eget regelverk, men pratar man om samhällsdopningen så är lagen i Sverige tydlig: all hantering av anabola steroider är förbjuden, oavsett om du köper, säljer, brukar eller innehar (medicinska skäl undantaget). Detta är okänt för många, i synnerhet eftersom preparaten är så enkla att få tag på.

- Men kunskapen ökar. ”100% Ren Hårdträning” bygger på aktiv samverkan mellan kommuner, gym och polis. Metoden används i dag på närmare 700 gym i över 100 kommuner och vi ser att det verkligen går att göra skillnad, säger Johan Öhman.

För Sarah Sjöström har det aldrig funnits något alternativ till ren hårdträning och som elitidrottare testas hon regelbundet.

- För mig som elitidrottare är det en självklarhet att träna och tävla dopningsfritt. Men förmodligen har motionärer inte lika bra koll på att det är ett lagbrott och väldigt farligt att använda preparat som snabbar på muskeltillväxt och liknande. Dopning och träning hör aldrig ihop! Varken för idrottare eller motionärer, säger Sarah Sjöström.

Eriksdalsbadet, där Sarah ofta tränar, är med i ”100% Ren Hårdträning”, vilket innebär att personalen utbildats i att bemöta och hantera personer som misstänks ta dopningspreparat.

Och när det kommer till dopning, oavsett om det handlar om idrott eller kroppsbyggare på gym, så är Sarah Sjöström säker på vad hon vill se:
- Hårdare straff, och fler kontroller avslutar Sarah Sjöström.


För senaste info: följ oss även på sociala medier: 
@renhardtraning (instagram)
 www.facebook.com/renhardtraning (facebook) 

Björn Ferry och Heidi Andersson tar ställning

Vi på 100% Ren Hårdträning arbetar just nu med att knyta upp ambassadörer som tar ställning för ren träning. 
Vi är glada att nu kunna presentera Björn Ferry och Heidi Andersson.
Björn är bland annat världs- och olympiamästare i skidskytte, och Heidi Andersson fyller på med elva VM-guld i armbrytning till den gemensamma samlingen meriter i hemmet i Storuman.

Ni kan läsa med om Heidi och Björn under fliken "ambassadörer".
Och håll utkik - fler namn presenteras inom kort   

Dd8DM4rVMAAfcaf.jpg-large.jpg

En trotjänare tackar för sig

Tidningen Barometern har uppmärksammat att en nyckelperson inom det förebyggande antidopningsarbetet har gått i pension (artikeln nedan).

Precis som tidningen skriver, har Kjell Lindberg under lång tid varit en frontfigur i det förebyggande arbetet i Småland, och dessutom bidragit stort till det nationella preventionsarbetet mot dopning i och med sitt engagemang i PRODIS.

I artikeln trycker Kjell på just samverkan: "Det är en kedja somhänger ihop. Allt måste fungera om man vill göra ett bra arbete."
Rekryteringen av Kjells ersättare pågår. Vi hoppas på ett fortsatt stort engagemang och gott samarbete med Kalmarregionen.
Tack för allt gott jobb Kjell! Njut av pensionärslivet!

Skärmavbild 2018-05-15 kl. 11.16.47.png

Podd 2 ute nu: "Beställ idag - gå ner i vikt idag"

Avsnitt 2 av "100% Ren podd" är ute nu. Johan kämpar vidare med ljudet på Skype och Jonas går igenom sina krämpor. Men framför allt mycket snack om kroppsfixeringen nu när beachsäsongen närmar sig. 
Dessutom en djupdykning i fallet Caster Semenya och Lionel Messi. Vem ska egentligen ha rätt att prestera? Du hittar avsnittet här. 
Trevlig lyssning!

 Jonas & Johan har en podd ihop. Nu är avsnitt 2 ute. Finns här - och där poddar finns.  

Jonas & Johan har en podd ihop. Nu är avsnitt 2 ute. Finns här - och där poddar finns.