"Livstids avstängning är rimligt"

Poddbild.jpg

Dodningspodden är tillbaka!
Johan Öhman och Jonas Karlsson sitter åter vid sina högst tveksamma mikrofoner och poddar. Denna gång handlar det mycket om den nationella anti dopnings-konferensen i Stockholm den 8 oktober, som blir en unik möjlighet att lära sig mer om dopning, både inom idrotten och samhället.

Dessutom avhandlas några av de senaste dopningsfallen och så svarar duon på några lyssnarfrågor.
Borde det inte vara livstids avstängning för dopning? Och hur kan svenskarna träna med den före detta avstängda Therese Johaug?

Kom ihåg att ni alltid är välkomna att skicka ett mail med frågor eller synpunkter.

Ni hittar alla avsnitt av podden här eller där poddar finns.

Trevlig lyssning!

Spännande talare på Dopningskonferensen 8 oktober

Tisdagen den 8 oktober 2019 är det Nationell Konferens om Dopning.
Platsen är Industrisalen, Näringslivets hus i Stockholm och talarlistan är gedigen och täcker in många infallsvinklar på problemet med dopning inom idrotten såväl som inom samhället.

 • Hur ser fusket inom idrotten ut idag? Hur lätt är det att komma undan?

 • Hur många dopar sig i Sverige idag? Hur ser statistiken ut när det gäller införsel och beslag.
  Nya data och ny, spännande, forskning presenteras under dagen.

 • Vad är det som driver tiotusentals svenska motionärer att ta anabola steroider? Hur går snacket hos de som dopar sig? Bryr man sig ens om riskerna? Hur farligt är det?

 • Hur är det att tävla mot fuskare? Hur orättvis upplever de aktiva själva att idrotten är idag?

 • Vilka är riskerna med kosttillskott? Vad bör man se upp med och vilka är behoven?

Detta är några av frågorna som konferensen söker svaret på. Nedan följer en lista över konferensens huvudtalare.

Anmälan och kontakt:

Intresserad? Välkommen med din anmälan här.
Media välkomnas, men behöver föranmäla sig här.
Har du frågor om konferensen är du välkommen att ställa de här.


Johanna Gripenberg, chef STAD

Johanna Gripenberg, chef STAD

VÄLKOMMEN!

Vi på STAD är stolta att stå som huvudarrangör av en konferens med så mycket kompetens i talarlistan. Utbildning och forskning är grunden i vår verksamhet och även basen i vårt dopningsförebyggande arbete genom PRODIS och metoden 100% Ren Hårdträning.

Vi är glada att både Riksidrottsförbundet och Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation hakade på vårt initiativ och är medarrangörer, det garanterar att konferensen blir både bred, spetsig och spännande.


HUVUDTALARE UNDER KONFERENSEN:


Dopning - från idrottsproblem till samhällsproblem

Professor Arne Ljungqvist

Professor Arne Ljungqvist

Arne Ljungqvist
Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation

Arne Ljungqvist är en av Sverige största idrottsledare genom tiderna och tillika en pionjär inom såväl det svenska som internationella antidopnings-arbetet. Han har varit ordförande i IOK:s medicinska kommission och Internationella Friidrottsförbundets medicinska kommitté och var en av grundarna till den världsomspännande antidopnings-organisationen WADA

Arne Ljungqvist är internationellt känd som “dopningens fiende nummer ett”, och har en kunskap och ett historiskt perspektiv på området som ingen kan matcha.

I dag förestår Arne Ljungqvist sin egen stiftelse Arne Ljungqvist Anti Doping Foundation och rörelsen Pure For Sure, som arbetar med informationsspridning och utbildning.

Hör Arne om hur dopningen svängt från att i första hand vara ett idrottsproblem till att idag främst vara ett problem inom gym- och gängkulturen.


Kosttillskott - Effekter och fallgropar

Christine Helle, chef Svensk Antidoping.

Christine Helle, chef Svensk Antidoping.

Christine Helle
Chef Svensk Antidoping

Norska Christine Helle är utbildad näringsfysiolog och har arbetet såväl på Olympiatoppen som på Norsk Antidoping. Sedan ett år tillbaka är hon högsta chef för det svenska antidopningsarbetet inom RF, Svensk Antidoping.

Christine Helle är expert på dopning kopplat till kosttillskott och är bland annat medförfattare till en nyligen publicerad norsk studie om förbjudna och skadliga preparat i vissa muskelbyggande och fettförbrännande kosttillskott.
På konferensen kommer hon belysa riskerna med vissa tillskott.


Sebastian Samuelsson: Med sikte på en ren idrott

Sebastian Samuelsson, olympisk mästare i skidskytte.

Sebastian Samuelsson, olympisk mästare i skidskytte.

Sebastian Samuelsson
Olympisk mästare i skidskytte

Sebastian Samuelsson är olympisk mästare i skidskytte och en av de starkaste rösterna inom antidopning.
Sebastian har upprepade gånger kritiserat det internationella antidopnings-arbetet och bland annat varit i Vita Huset för att diskutera dopning och idrottens trovärdighet.

Samuelsson representerar en sport som haft flera uppmärksammade dopningsfall. Hur ser han på dopningen inom idrotten? Vilka är de största hindren för ett effektivare antidopningsarbete? Hur är det att tävla mot dopade åkare? Hur säker kan man vara på att någon är ren?


Nästan död av dopning. En kroppsbyggares berättelse.

Thomas Eriksson var sekunder från döden. Nu vill han hjälpa andra att inse riskerna med dopning.

Thomas Eriksson var sekunder från döden. Nu vill han hjälpa andra att inse riskerna med dopning.

Thomas Eriksson
fd dopningsmissbrukare

33-årige Thomas Eriksson ser ut som hälsan själv. Men hans historia är en annan. Lyfter han på tröjan syns ett nästan tre decimeter långt ärr över bröstkorgen. En påminnelse om när hans hjärta stannade efter tio års missbruk av anabola steroider. 

Den Thomas som kom var sekunder från döden var ett 120 kilo tungt muskelberg, fullproppat med anabola steroider, insulin, tillväxthormon. Hjärtstoppet blev en vändpunkt och sedan den dagen är han ren.

Hur vanligt är det med dopning på gymmen? Hur tänker en person som dopar sig? Vilka drivkrafter finns?


Kroppen – vår viktigaste statussymbol

Johan Öhman, PRODIS

Johan Öhman, PRODIS

Johan Öhman
Debattör och medgrundare PRODIS

Norrlänningen och sjubarnspappan Johan Öhman har arbetat med dopningsförebyggande på PRODIS under flera år, inte minst med metoden 100% Ren Hårdträning, som nu tillämpas på över 600 gym i Sverige.

Johan är en flitig anlitad föreläsare och utbildare inom dopningsprevention och fokuserar här på hur vi påverkas av vår tids kroppsideal.

Vad är det som gör att kroppen idag är så viktig för oss att vi är beredda att använda den som laboratorium för att se bra ut? Vilket tryck lever vi under från till traditionella och sociala medier? Johan Öhman pratar om behovet att vara snygg och om dopningens drivkrafter.


Så ser fusket inom idrotten ut idag. Hur lätt är det att komma undan?

Åke Andrén-Sandberg,
Ordförande Dopingkommissionen

”Det är jättesvårt att sätta munkavle på mig”. Orden tillhör Dopningskommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg, som är han känd, inte bra för att vara mycket insatt i dopningsfrågan, utan också för att då och då ta ut svängarna.

Som ordförande i Dopingkommissionen på RF har Åke full insyn i hur fusket inom idrotten ser ser ut idag och under sitt anförande kommer han att fokusera just på det.
Vilken typ av fusk är vanligast idag? Hur har det förändrats över tid? Hur enkelt eller svårt är det att komma undan med sitt fusk idag? Hur gör en för att undvika att testa positivt, eller ens bli testad överhuvudtaget?

Åke Andrén-Sandberg, ordförande RF:s Dopingkommission

Åke Andrén-Sandberg, ordförande RF:s Dopingkommission


Dopning: Attityder och användning av prestationshöjande substanser bland unga individer i Sverige

Göran Svedsäter, Lektor vid Högskolan i Gävle

Göran Svedsäter, Lektor vid Högskolan i Gävle

Göran Svedsäter
Ämnesansvarig, idrottsvetenskap HIG

Under flera år var Göran Svedsäter en dopningsjägare, fruktad av fuskarna. Han har jagat idrottare över hela världen i jakten på en ren idrott, inte minst i öststaterna.

Idag är Göran ämnesansvarig vid Högskolan i Gävle. Den senaste tiden har han tillsammans med en forskargrupp arbetat med en studie om hur dopningen i samhället ser ut i Sverige idag.

Hur många användare finns det? Hur ser attityder och inkörsportar ut? Under konferensen kommer Göran Svedsäter presentera nya data som sätter dopningsproblematiken i Sverige i nytt ljus.


Skillnaden mellan idrottens regelverk och svensk lag

Tommy Forsgren, Svensk Antidoping.

Tommy Forsgren, Svensk Antidoping.

Tommy Forsgren
Senior rådgivare, Svensk Antidoping

Tommy Forsgren har arbetat inom Riksidrottsförbundets antidopingverksamhet sedan 1987. Det gör honom till en av de mest erfarna inom området i landet. Sedan 2002 har han varit ansvarig för reglernas tillämpning och ärendehantering och det är också detta som står i fokus här.

Hur ser lagstiftningen ut kring dopning i Sverige? Hur skiljer sig lagen från idrottens regelverk?
Och varför döms inte idrottare som tar till exempel anabola steroider också för dopningsbrott i domstolar?


Gym- och fitnessdopning.
Kropp, genus och en föränderlig dopningsdemografi.

Jesper Andreasson
PhD i sociologi, docent i idrottsvetenskap

Jesper Andreassons är verksam vid Linnéuniversitetet. Hans forskning rör sig främst inom området gym-/fitnesskultur, kropp, genus och dopning. Han har i flera olika studier analyserat dagens moderna fitnesskultur och dess konsekvenser för vårt sätt att se på och förhålla oss till kropp och utseende.
Bland annat har han under flera år samtalat med och följt dopningsanvändare i deras vardagsliv och på så sätt tagit del av deras tankar om dopning, kropp och hälsa.

Tillsammans med Thomas Johansson vid Göteborgs universitet har nyligen publicerat boken ”Fitness Doping. Trajectories, Gender, Health and Bodies” (2020, Palgrave Macmillan). 

Jesper Andreasson, LInneuniversitetet

Jesper Andreasson, LInneuniversitetet


Under konferensen kommer ni även att kunna höra kortare intervjuer eller anföranden med:

 • Åsa Säfström, Dopningsmottagningen i Örebro

 • Johanna Gripenberg, chef STAD och PRODIS

 • Christina Lidén, Professor Arne Ljungqvist Anti Doping Foundation

 • Karin Skogholm, Tullverket

 • Folkhälsomyndigheten

jonas-karlsson-kommer-till.jpeg

JONAS KARLSSON

Moderator för dagen är Jonas Karlsson.
Med 20 års erfarenhet av tv-världen är Jonas en av landets mest erfarna sportjournalister. Han arbetar även som moderator, konferencier och är en av landets mest anlitade föreläsare inom antidopning.


Nationell konferens om dopning 8 oktober

Tisdagen den 8 oktober anordnas en nationell konferens om dopning i Sverige.
Huvudaarangör är STAD och PRODIS och konferensen är den första i sitt slag i landet där dopningsfrågan belyses och diskuteras både utifrån ett idrottsperspektiv och samhällsperspektiv.

konferens.jpg

Svensk Antidoping och Professor Arne Ljungqvists Anti Doping-stiftelse/Pure For Sure är medarrangörer och på scenen kommer ni möta allt från före detta steroidmissbrukare till ledande experter inom dopning och idrottsstjärnor.

Ambitionen är att belysa dopningsproblematiken i Sverige så brett som möjligt.

Mer info om tider, talare och fullständigt program kommer inom kort, men självklart är du redan nu välkommen att anmäla dig.

Konferensen vänder sig till alla som på ett eller annat sätt arbetar med antidopning, till media och till dig som är intresserad av frågan.

Har du frågor om konferensen eller vill ackreditera dig som media, skicka ett mail.

Ett axplock av sommarens dopningsnyheter

Stärkt antidopnings-arbete i Småland

Länsstyrelsen i Kalmar har tillsammans med Kronoberg och Jönköping gått ihop och ska börja satsa på metoden 100 procent ren hårdträning. Arbetsmetoden bygger på utbildning och samverkan mellan gym, polis idrott och kommun. En stor del av det förebyggande arbetet handlar också om att gymmen visar att man aktivt tar ställning, och kommunicerar anti-doping.
Länsstyrelsernas satsning kommer att pågå under tre års tid. Kalmar och Kronobergs län har tidigare jobbat med den här metoden omkring 10 år och har lyckats med att omkring hälften av träningsanläggningarna diplomerade. SVT var först med att rapportera om detta.

***

Wada ger grönt ljus åt Karolinska

Antidopningsorganisationen Wada lyfter sin delvisa avstängning mot Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 
Wada meddelade i november förra året att antidopningslaboratoriet inte längre tilläts göra en viss typ av test, sedan ett blindtest som Wada skickar ut hanterats fel. 
Det rörde sig om en specifik form av test, enligt den så kallade GC/C/ IRMS-metoden där man skiljer konstgjort testosteron från kroppens eget. Under avstängningen fick proverna skickas med en särskild transport till en annan godkänd anläggning. Wada meddelar nu att problemet är löst. (TT)
Under avstängningen har dock antidopningslaboratoriet kunnat utföra andra dopningsanalyser som vanligt. 

 ***

Kinesiske simstjärnan Sun Yang - en av sommarens mest omdiskuterade idrottsutövare..

Kinesiske simstjärnan Sun Yang - en av sommarens mest omdiskuterade idrottsutövare..

Nya dopningsfall inom elitidrotten

Dopningsfallen inom elitidrotten fortsätter dugga tätt. Under sommarmånaderna har vi bland annat noterat att:

 • Den peruanske simmaren Mauricio Fiol testats positivt för dopning två gånger inför spelen. Det är för övrigt inte första gången han åker fat för dopning. Redan vid de förra Panamerikanska spelen (2015) åkte han fast med anabola steroider i kroppen. En lång avstängning är nu att vänta.

 • Seattles fotbollsspelare Roman Torres (lagkapten i Panama) stängs av i tio matcher och måste betala en femtedel av sin årslön, sedan han åkt fast i en dopningskontroll. På Twitter hävdar han att han aldrig dopat sig medvetet och skyller det positiva testet på kosttillskott.

 • Det har stormat kring den dopningsmisstänkte simstjärnan Sun Yang. Kinesen vann två guld på VM i Gwangju, Sydkorea, men möttes av burop och efteråt vägrade Duncan Scott (England) och Mack Horton (Australien) att dela prispall med 27-åringen.
  100% Ren hårdtränings ambassadör Sarah Sjöström stöttar protesterna:
  ”Jag tycker det är ett bra statement, jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med dopning. Jag förstår inte varför han är med på mästerskapet över huvud taget”, säger Sjöström till SVT.
  Sun Yang, som tidigare åkt fast för dopning, anklagas för att ha saboterat ett dopningstest förra året och riskerar livstids avstängning.

 • Inför samma sim-VM tvingades den australiska simstjärnan Shayna Jack lämna Australiens VM-trupp. Först angavs personliga skäl, sedan bekräftades ett positivt dopningstest. JAck skyller på kosttillskott. ¨

 • Domen för svenska löparstjärnan Meraf Bahta har fastställts till 1 år. Bahta missad tre testtillfällen i följd, vilket är ett brott mot dopningsreglerna. Hon friades först, men domen överklagades och fastställdes till ett år. Bahta är fri att tävla i september.

 • Österrikes antidopningskommission stänger av skidåkarna Dominik Baldauf och Max Hauke i fyra år för bloddopning, fram till 28 februari 2023. Det var under skid-VM i Seefeld i februari i år som polisen slog till och grep nio personer för misstänkta för dopningsbrott, däribland de båda österrikiska åkarna. Hauke blev ertappad med nålen i armen mitt under en pågående blodtransfusion. Hauke och Baldfauf kom sexa i sprintstafetten, innan de avslöjades

 • Den brittiska stjärncyklisten Chris Froome har nu officiellt utsetts till segrare i 2011 års Spanien runt, Vuelta a España, rapporterar BBC. För åtta år sedan vanns Vueltan av spanske Juan José Cobo och Froome cyklade in på andra plats. Men spanjoren testade positivt för dopning och har nu fråntagits segern.

 • Slutligen: en australisk triatlet, som tävlar utanför elitdivisionerna, stängs av i fyra år då han har testat positivt för epo. Då han ledsagat en synskadat triatlet diskas även denne från ett lopp som de har genomfört tillsammans. Stephen Thompson tog silver i åldersgruppen 35-39 år i sprintdistansen för amatörer när världsmästerskapet i triathlon avgjordes i Australien i september i fjol, men har nu blivit av med det silvret och stängts av i fyra år. Ett par dagar efter silverloppet agerade han ledsagare åt den synskadade triatleten Gerrard Gosens. Även Gosens diskas från loppet som de genomförde tillsammans, även om Thompson testade negativt efter paratriathlonloppet.
  Thompson hävdar att han inte tagit några otilllåtna preparat, men säger att han inte har energi att bestrida avstängningsbeslutet.

***

Hunden Molly jagade fuskande friidrottare i Borås

Bild: Borås Tidning. En länk till artikeln finns i texten.

Bild: Borås Tidning. En länk till artikeln finns i texten.

Jakten på fuskarna tar ständigt nya vägar. Under sommarens U20-EM i Borås nosade Molly, världens första sökhund specialiserad på dopning, dopade friidrottsjuniorer.
Vi saxar följande ur Borås Tidning:
”Molly är bara ett av många vapen mot fuskarna. Vårt arbete har utvecklats på många olika plan”, säger antidopningsveteranen Jan Engström.
Den vita springer spanieln jobbar för RF och kan nosa sig till dopningsklassade preparat och markera vid till exempel en misstänkt väska eller i ett omklädningsrum. Om hon gör det rapporterar hundförarna Michael och Joanna Sjöö vidare och eventuellt leder det till en dopningskontroll.
Men Molly är också ett sätt att skapa dialog.
- Unga idrottsutövare kommer fram, börjar klappa henne och sen blir det frågor om dopning. Molly hjälper oss med informationsdelen också. Det är bra att fler vågar komma fram och prata, säger Joanna Sjöö.

Det är en hundinstruktör på svenska tullen som har tränat upp Molly. Om hunden satte dit några fuskare vid tävlingarna i Borås återstår att se.


Krönika: Diplomering bygger gymmets varumärke

100% Ren Hårdträning växer och är idag starkare än någonsin. Det är hög tid att också gymmen själva ser metoden som en affärsidé. I tider då dopningen ökar är det viktigare än någonsin att ta ställning och bygga sin image anser Johan Öhman, före detta projektledare på 100% Ren Hårdträning.

100% Ren Hårdträning är ett bevis för att det går att växa utan dopning.
Genom metodiskt och långsiktigt arbete har vi stadigt blivit starkare, och idag har vi över 600 diplomerade träningsanläggningar i 17 län.

Johan Öhman var i flera år projektledare på PRODIS och en av de som var med och startade arbetet med 100% Ren Hårdträning. Idag arbetar han deltid med projektet på distans.

Johan Öhman var i flera år projektledare på PRODIS och en av de som var med och startade arbetet med 100% Ren Hårdträning. Idag arbetar han deltid med projektet på distans.

Vårt arbetsnamn 100% Ren Hårdträning är egentligen en metod, som bygger på utbildning och samverkan mellan gym, polis, idrott och kommun.
En stor del av det förebyggande arbetet handlar också om att gymmen visar att man aktivt tar ställning, och kommunicerar anti-dopning.

Många gym är bra på detta. När jag reser runt i landet ser jag ofta 100% Ren Hårdtränings diplom i receptionen, och ute i träningslokalerna hänger affischer och annat profilmaterial från oss. Det är verkligen roligt att se!

Gymmen borde dock bli ännu bättre på att använda sin diplomering i marknadsföringssyfte. I tider som dessa, när utseendet är viktigare än någonsin och ”superkroppen” definieras som muskulös och deffad, så ökar användandet av dopning och andra olagliga eller hälsofarliga produkter.
Att då visa att man tar detta problem på allvar genom att vara ett diplomerat 100% gym, är att visa att man är en seriös träningsanläggning. Det sänder en signal att jag som förälder kan skicka mina tonåringar till gymmet med vetskapen om att personalen är välutbildad i dessa frågor och att det finns ett samarbete med polisen.

Ett bra exempel på detta är  100% Ren Hårdtränings ”kampanjvecka”. Den hålls traditionellt vecka 41 och i år är inget undantag.

Syftet med kampanjveckan är varje år att sätta antidopnings-frågan på kartan och skapa en medvetenhet om problemet. Detta gjordes i år med bravur. Gensvaret på förra årets kampanjvecka var fantastiskt. Och det är gymmens förtjänst!


Johan Öhman
Fd Projektledare

Ps. är ditt gym inte är anslutet till 100% Ren Hårdträning, kan du helt enkelt stega ner till gymmet och kräva att de tar ställning mot dopning!

Gym i Halland börjar arbeta med 100% Ren Hårdträning

”Det är lätt att få tag i dopningspreparat och det är inget som vi vill vara delaktiga i. Vi vill syssla med friskvård.”
Orden kommer från Sandra Johansson, platschef på Nordic Wellness.
Gymkedjan arbetar med 100% Ren Hårdträning och nyligen certifierades nya gym i Halland.

Ett nytt antidopning-nätverk har startat upp i Falkenberg. Gymmen Nordic Wellness och Strandhälsan var först ut att bli certifierade inom ramen för ”100 procent Ren Hårdträning”.
Hallands Nyheter har uppmärksammat satsningen och skriver om det här (bakom betalvägg).

– Vi vill vara med och förebygga dopningsfall, säger Sandra Johansson, platschef på Nordic Wellness till Hallands Nyheter. Och fortsätter:
– Vi ska kunna se tecken på våra medlemmar om de är dopade eller inte så att vi ska kunna agera. Vår tanke är att säkra upp gymmen, att det är rent från dopning och att det är seriöst. Föräldrar ska kunna lämna sina ungdomar på gymmen och kunna känna sig säkra med det.

Även Polisen i Falkenberg och Räddningstjänsten Väst har uppmärksammat det nya antidopnings-samarbetet och skrivit om på sina hemsidor.

Ska%CC%88rmavbild+2019-06-25+kl.+09.26.44.jpg


STAD söker nya medarbetare till 100% Ren Hårdträning

STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) söker nu nya medarbetare till 100% Ren hårdträning.
I annonsen går det läsa:

”STAD söker nu två drivna samordnare till vårt spännande dopningsförebyggande arbete som riktar sig mot träningsanläggningar. Ditt arbete sker inom ramen för 100 % ren hårdträning, en metod som STAD utvecklat och nu sprider genom det nationella nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige).”

Mer info om tjänsterna finns här.

Välkommen att söka - eller att tipsa någon du tror skulle passa för jobbet!

Skärmavbild 2019-06-18 kl. 09.59.50.png


Lyckad polisutbildning i Växjö följs av fler tillfällen

I Växjö anordnades i måndags den första av årets tre polisutbildningar. Utbildningen är en halvdag med föreläsningar av PRODIS Johan Öhman och Johan Ekström, utredare på spaningssektionen i Göteborg och en av landets mest kunniga poliser när det gäller dopningsfrågan.

Johan Öhman (PRODIS) och Johan Ekström (spaningssektionen i Göteborg) svarar på åhörarnas frågor under utbildningstillfället i Växjö den 27 maj . Nya utbildningar väntar i höst i Luleå och Stockholm.

Johan Öhman (PRODIS) och Johan Ekström (spaningssektionen i Göteborg) svarar på åhörarnas frågor under utbildningstillfället i Växjö den 27 maj . Nya utbildningar väntar i höst i Luleå och Stockholm.

Totalt kom omkring 45 deltagare och rapporterna skvallrar om en lyckad dag och en frågvis åhörarskara.
Kul med en intresserad publik och framförallt viktigt att polisen håller sig informerad om dopningsproblematiken i samhället och hur poliskåren kan arbeta med frågan.

Två utbildningstillfällen återstår under året:
10:e oktober i Luleå och 3:e december i Stockholm. Inbjudan till respektive tillfälle ser ni här nedan.

Anmälan sker till info@renhardtraning.com Observera att det bara finns ett begränsat antal platser, så först till kvarn är det som gäller! Tipsa gärna kollegor som du tycker borde ta del av utbildningen.
Vid eventuella frågor kring utbildningen var vänlig och kontakta: Vendela Hasselberg, projektsamordnare PRODIS och 100% Ren Hårdträning.

Skärmavbild 2019-05-28 kl. 17.46.42.png
3dec.jpg

Antidopnings-arbetet uppmärksammas återigen

Vi som arbetar med projektet 100% Ren Hårdträning tycker alltid det är bra när problematiken med dopning uppmärksammas i media. Ofta handlar rubriker om att dopningen ökar, vilket givetvis stärker oss i övertygelsen om att mer arbete behövs.

Men då och då är det också skönt att snubbla över artiklar som understryker att det arbete som görs runtom i landet verkligen har effekt.

Såhär skriver Motala och Vadstenas Tidning om vad Korpen i Motala erfarit av arbetet med 100% Ren Hårdträning:

Skärmavbild 2019-05-24 kl. 12.26.27.png

Bland annat säger verksamhetsansvariga Åsa Hjärtstrand:

"För oss är det här jätteviktigt" och “ Nya medlemmar informeras redan från start att dopningsbrott leder till avstängning. De får också veta att man på plats på gymmet kan komma att bli testad, via urinprov, av polisen eller en representant av Riksidrottsförbundet.”

Foto: MVT/Rita Furbring 

Foto: MVT/Rita Furbring 

Korpen i Motala har även tagit avstånd ifrån energidrycker. Det är inte förbjudet att medta dem i lokalerna, men någon försäljning sker inte. 

Från början, förklarar Åsa, handlade det mycket om att det krävdes kunskap om olika dryckers innehåll för att kunna sälja det. Då valde man istället bort det. 

Tipsa oss gärna när lokalmedia nära dig tar upp dopning eller arbetet mot dopning, Vi sprider gärna bra rapportering och goda exempel vidare: info@prodis.se

Dopningen uppmärksammades i Public Service under Påskveckan.

Media fortsätter att uppmärksamma dopningen i samhället.
Under påskhelgen sändes dokumentären “Kärleken och steroiderna” i P4. Den finns även som podd.
Programmet handlar om Andreas som börjar dopa sig med anabola steroider för att bevisa för sin styvfar att han visst kan bli stor och stark. Med tiden tar steroiderna över Andreas liv och han glider allt längre bort från sin fru och sina barn.
Till slut tvingas han välja vilket liv han vill leva - och det är bråttom, eftersom bieffekterna sliter hårt på hans kropp.

Andreas Svensson tillsammans med hustrun Mia. Dokumentären ger en inblick i en dopares vardag och våndor och rekommenderas av oss på 100% Ren Hårdträning.

Andreas Svensson tillsammans med hustrun Mia. Dokumentären ger en inblick i en dopares vardag och våndor och rekommenderas av oss på 100% Ren Hårdträning.

På påskafton gjorde även SVT Nyheter (Rapport) ett inslag om dopning i kosttillskott. Reportaget är baserat på den studie Christine Helle, chef på Svensk Antidoping, gjort tillsammans med hennes norska kollegor. Hennes studie har vi uppmärksammat tidigare. Men bra att media hakar på.
Ni kan se inslaget här.

Från idrottens värld noterar vi att den förre olympiske och världsmästaren på 1 500 meter, kenyanen Asbel Kiprop, fortsätter att hävda att han är oskyldig till dopning trots att han har stängts av i fyra år.
29-åringen åkte fast i ett test under träning i november 2017 och stängdes av tillfälligt 2018.
Kiprops prov visade spår av bloddopningsmedlet Epo. 

Slutligen noterar vi att hockeylegendaren Börje Salming uttalat sig om dopningen inom ishockey i SVT:s nya dokumentär om ishockeyns historia:

- Det är klart att det har funnits i hockeyn, och säkert finns i dag, Jag tycker det är väldigt viktigt, att vi bygger på ungdomarna så att de vet exakt vad de ger sig in på. Jag har ju en dotter som är friidrottare. Vi pratar om att man måste vara försiktig när man tar någonting, till exempel när man dricker något. Det är likadant med hockey. Det finns många att ha koll på sig själv, och spelarna, säger Salming, som är övertygad om att hans egen sport har problem med dopning.

Skärmavbild 2019-04-23 kl. 22.41.25.png