"Mår illa av att Ryssland ska tillbaka"

Nytt avsnitt av “100"% ren podd” är nu ute. det tionde i ordningen!
Den här gången sitter Johan Öhman och Jonas Karlsson i en kylslagen bil i Valdemarsvik och samtalar om turbulensen i Wada.
”Sverige sitter på lite väl höga hästar”, menar Johan Öhman.

För mer fördjupning i diskussionerna kring Wada rekommenderas den krönika i ämnet som Jonas Karlsson skrivit.

Podden hittar ni som vanligt på vår podd-sida eller där poddar finns.

100% ren hårdtränings arbete gör avtryck

Det är kul att se att Prodis och 100% ren hårdträning fortsätter att få mycket uppmärksamhet, även efter det att Kampanjveckan avslutats.
När tre nya gym certifierades i Västernorrland förra veckan skrev lokalpressen en längre artikel.
Och det är viktigt
Viktigt, så att fler får upp ögonen för problemet med dopning.

Skärmavbild 2018-11-11 kl. 11.43.58.png

I Falköping uppmärksammas arbetet mot dopning också. Näste vecka (de 21 november) kommer 100% ren hårdtränings Jonas Karlsson och Johan Öhman föreläsa inför storpublik om dopning inom inom idrotten och som samhällsproblem.
Falköping har slagit på stort och fått en helsida i länets tidningar, samt annonserat längs vägarna.
Vi hoppas på stor uppslutning, och framför allt på att åhörarna får med sig några tankeställare om till exempel kosttillskott, att diskutera vidare. 

Skärmavbild 2018-11-12 kl. 09.52.45.png
Upphöjda föreläsare.    Johan Öhman (tv) och Jonas Karlsson har fått fin exponering inför besöket i Falköping.       På Jonas Karlssons Instagram (@_jonaskarlsson): "Falköping verkar på tårna inför vår stundande föreläsning. Härligt! Vi ser fram emot att komma. På bilderna: En tysk sektledare och en bitter präst.”

Upphöjda föreläsare. Johan Öhman (tv) och Jonas Karlsson har fått fin exponering inför besöket i Falköping. På Jonas Karlssons Instagram (@_jonaskarlsson): "Falköping verkar på tårna inför vår stundande föreläsning. Härligt! Vi ser fram emot att komma. På bilderna: En tysk sektledare och en bitter präst.”

En inblick i dopningens vardag

Snubblar över artiklar i Alingsås Tidning och Borås Tidning och tänker att det kan vara intressant läsning.
Inte för att dessa egentligen innehåller något nytt, utan mer för att den ger en inblick i en värld som kanske är främmande för många, men som är vanligare än man kan tro.

Bakgrund:
Dopningen strömmar in i landet. Tullens beslag har ökat lavinartat sedan början av 2000-talet. Men det handlar inte enbart om färdigproducerade läkemedelsprodukter, som tabletter eller ampuller. Tvärtom.
På senare år har det blivit vanligare med råmaterial, med slutadress hemliga dopingfabriker i Sverige. Försändelserna kommer bland annat från Kina och forna öststaterna. Beståndsdelarna importeras, deklarerade som till exempel hälsokost, hårvårdsprodukter eller badsalter, men innehållet är alltså ibland något helt annat.
I “fabrikerna” blandas sedan slutprodukten till, innan den paketeras och säljs vidare, framför allt via nätet.

I Sverige finns en lång historik av underground-tillverkning, och hemliga “laboratorium” påträffas då och då. Marginalerna är goda, kunderna många och straffen ofta relativt lindriga.

Att handla med anabola steroider är mer lönsamt än att handla med kokain”, säger polisens insatsledare Jonas Berg efter ett tillslag i Skåne.

Den senaste underjordiska tillverkningen som avslöjades fanns i Herrljunga. Inte på något sätt något av de största beslagen, snarare symptomatiskt för hur det kan se ut i dopningens Sverige.

Skärmavbild 2018-11-06 kl. 11.15.31.png

Artiklarna som nämns är låsta, och återges inte i sin helhet i text här. Men här kommer en sammanfattning och några utdrag:

I början av året beslagtog tullen på Arlanda en försändelse adresserad till en man i Herrljunga. I paketet fanns 540 gram av ett dopningsklassat preparat, varvid det beslutades om en så kallad kontrollerad leverans, där paketet skickades vidare till mottagaren, vilken sattes under bevakning.

Mottagaren hämtade ut försändelsen i en butik utan att veta att han var satt under bevakning. Tullen ingrep senare och genomförde husrannsakan, vid vilken man hittade stora mängder dopningspreparat, kanyler och sprutor. Där fanns även utrustning för att tillverka, förpacka och distribuera dopningsmedel. Lägenheten beskrevs av tullen som “en tillverkningslokal för dopningspreparat".

Ur artikeln i Alingsås Tidning:

I de förhör som hållits erkänner mannen brott och medger att det är han som står bakom hanteringen av materialet i bostaden, och den tillverkning av dopningspreparat som skett där. 
- Ja, det är riktigt, jag visste att fabriken fanns där. Jag tillverkar doping där, säger han i ett av förhören där han också berättar att han har läst sig till kunskaperna om tillverkning på nätet. 
- Jag sköter allt från början till slut, kokar ihop, fyller flaskor, etiketterar och så vidare, säger han. 
Vad mannens syfte med tillverkningen var ger han sig egen förklaring till. 
- Till en början var det för eget bruk, sedan började jag sälja på internet, säger den misstänkte mannen, som själv påstår sig ha sålt dopningspreparat vid 30-40 tillfällen med början från fjolårshösten.


Enligt åklagaren motsvarar 540 gram insmugglat dopningspreparat drygt 100 000 dopningsenheter. I samband med husrannsakan hos mannen hittade Tullen substanser i en mängd motsvarande drygt 550 000 dopningsenheter.
Mannen har erkänt brott och åtalas nu för grovt dopningsbrott och grov smuggling.

Saken är den att detta inte är så ovanligt. 2006 avslöjade polisen den första underjordiska dopningsfabriken i Sverige. Polisen påträffade då även automatvapen och andra skjutvapen, vilket inte är förvånande. Kopplingen mellan anabola steroider och grov brottslighet är känd sedan länge.

Sedan dess har många tillslag gjorts, fabriker har sprängts och domar har fallit, men inget tyder på att produktionen (eller konsumtionen) minskar. Snarare tvärtom, då man i Sverige på senare år även kunnat se ett flöde av dopning ut ur landet.

“Fabrikerna” är oftast allt annat än kliniskt rena. Även om tillverkarna gärna marknadsför sig som i stort sett toppmoderna laboratorium, så är verkligheten ofta långt därifrån. Här tas sällan hänsyn till hygien och några garantier för substanser eller deras beståndsdelar kan knappast ges.

I en kommentar till TT (i Göteborgs-Posten) säger polisens insatsledare vid ett tillslag i Göteborg:

Det som mötte oss var en fullt fungerande fabrik för anabola steroider, mer eller mindre enligt löpandebandprincipen. Med spis, vätskor, etikettmaskiner, tablettmaskiner och allsköns utrustning.

Det var allt annat än ett laboratorium, vilket man antytt i sin reklam på internet. Det var väldigt skitigt och ohygieniskt på alla sätt och vis.

En bild av en hemlig och olaglig dopningsfabrik i Sverige och hur det såg ut vid myndigheternas tillslag (ej samma tillfälle som i texten ovan). Ibland betonas det i en säljande text hur steril och medicinskt baserad tillverkningen är. Men i själva verket ser det oftast ut ungefär såhär. (Bilder ur polisens förundersökning)

En bild av en hemlig och olaglig dopningsfabrik i Sverige och hur det såg ut vid myndigheternas tillslag (ej samma tillfälle som i texten ovan). Ibland betonas det i en säljande text hur steril och medicinskt baserad tillverkningen är. Men i själva verket ser det oftast ut ungefär såhär. (Bilder ur polisens förundersökning)


Som beskrivs i artikeln i GP har preparaten sålts via internet, vilket åklagaren menar är både farligt och hänsynslöst, då männen saknat kontroll över om till exempel minderåriga funnits bland köparna.

Den som söker lite på internet hittar ganska många beskrivningar av liknande tillslag. Ofta ser mönstret ungefär likadant ut: substanser är inköpta från något land i öster; i Sverige blandas substanserna i ampuller eller vialer; de paketeras och etiketteras innan det sker en ganska öppen försäljning via internet.

Anabola steroider kan ha allvarliga biverkningar och skadeverkningar, såväl fysiska som psykiska, om de tas som preparat som verkligen är framtagna i rena och ändamålsenliga lokaler.
Det säger sig självt att bieffekterna kan bli långt värre, eller oförutsägbara, om preparaten tillverkas i icke-sterila miljöer, av hobbykemister som importerat billiga substanser från fjärran länder.

Det är därför viktigt att känna till hur tillkomsten av anabola steroider i Sverige kan se ut. Det finns inga “hederliga tillverkare”. Det handlar om kriminell verksamhet, där tillverkaren/importören givetvis eftersträvar så stora marginaler som möjligt. Kvaliteten - och riskerna - blir därför ofta därefter, tvärtemot vad som saluförs på säljarnas hemsidor eller i diverse forum på nätet.

100% ren kreativitet i Norrtälje!

Den nationella kampanjveckan må vara över för den här gången men det vore en omöjlighet att låta Trygg i Norrtäljes vecka gå obemärkt förbi. Norrtälje gjorde veckan till sin, och det med bravur!

Veckan inledes med uppmuntran att delta i den lokala tävlingen –sittande knäböj.
Tävlingen gick ut på att utmana alla kommunens invånare att utföra sittande knäböj på olika platser, fota och dela på Instagram under #knabojnorrtalje. Dels för att minska stillasittandet men också för att uppmärksamma kommunens dopningsförebyggande arbete och 100% Ren Hårdtränings kampanjvecka. Akuten på Norrtälje sjukhus drog hem vinsten och tilldelades 100%-mössor.

Inte nog med lokal tävling, Norrtälje bjöd även på lokala ambassadörer* i form utav stjärnskotten Tuva och Jakob som båda valt att ställa upp som förebilder för ren träning. Fantastiskt tycker vi!

En stor applåd till samordnare Sofie, alla medverkande gym, Tuva, Jacob och alla andra som gjorde Norrtäljes vecka till en exemplarisk sådan! Som belöning skickar vi en låda med blandat profilmaterial i form av t-shirts, vattenflaskor och gym-handdukar.

Norrtälje är givetvis inte det enda nätverk som levererade en fantastisk vecka, det var många regioner såväl som gym som gjorde ett helt fantastiskt jobb! Vi har valt att lyfta Norrtälje som ett exempel på hur man kan göra veckan till sin egen på lokal nivå vilket vi hoppas kan inspirera!

*ett koncept Vänersborg under flera året jobbat framgångsrikt med.

Följ akuten på Norrtälje sjukhus på Instagram @livetpaakuten

Följ akuten på Norrtälje sjukhus på Instagram @livetpaakuten

Glada och välförtjänta vinnare!

Glada och välförtjänta vinnare!

Tuva Klar -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

Tuva Klar -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

Jacob Logård -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

Jacob Logård -Norrtäljes lokala ambassadör för 100% Ren Hårdträning

Heja Trygg i Norrtälje -följ deras arbete på Instagram @trygginorrtalje

Heja Trygg i Norrtälje -följ deras arbete på Instagram @trygginorrtalje

Kampanjveckans vinnare 2018!

Vi lovade att lotta ut en föreläsning till det gym som anordnade den bästa tävlingen under årets uppmärksamhetsvecka, en tuff uppgift med tanke på alla bra tävlingar och arrangemang vi fått ta del av. 

Stort grattis till Crossfit Karlskoga som inspirerat och inte minst motiverat sina medlemmar att sprida tävlingsbidrag och budskapet om 100% Ren Hårdträning på sociala medier! Fantastiskt bra jobbat! Ni vinner ett föreläsningstillfälle att arrangera under 2019. 

Tusen tack till alla gym som deltagit i årets kampanjvecka och som på alla olika sätt bidragit till en fantastisk kampanjvecka! 

Kampanjveckan 2018s vinnare - Crossfit Karlskoga

Kampanjveckan 2018s vinnare - Crossfit Karlskoga

"Det är fett dåligt med dopning"

… så löd en rubrik i Öviks Allehanda förra veckan, en av flera medier som uppmärksammade träningsanläggningarnas ställningstagande mot dopning under vår Kampanjvecka.

Radio Örebro och Radio Västerbotten gjorde direktsända intervjuer med Johan Öhman och Jonas Karlsson. Och här kommer ytterligare några länkar till artiklar vi hittat. Bland annat uppmärksammades aktiviteter som gjordes i Östergötland samt i Småland.

Vi vet att även andra tidningar, till exempel Piteå Tidningen, skrivit om Kampanjveckan, men artiklarna är låsta.

Har ni andra länkar till medias bevakning av vår Uppmärksamhetsvecka så meddela oss gärna så sprider vi gärna vidare.

Trevlig helg! Och tack för ett härligt engagemang under förra veckan.

Skärmavbild 2018-10-18 kl. 12.58.50.png

 

Aron Anderson ny ambassadör för 100% ren hårdträning

Vi är stolta och glada att presentera Aron Anderson som ny ambassadör för 100% ren hårdträning.
Aron är inte bara äventyrare och framgångsrik idrottare. Han är en fantastisk förebild som gång på gång visat att det går att genomföra tillsynes omöjliga uppgifter och projekt. Med en obändig positivism har han tagit sig an massor av tuffa utmaningar – och lyckats genomföra dem. Bland annat har han genomfört en Svensk Klassiker, bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro samt simmat över Ålands hav.

Nämnde vi förresten att Aron är rullstolsburen, efter en cancersjukdom som gjorde att han förlorade funktionen i benen?

IMG_20181012_084213.jpg

På sitt imponerande CV har Aron även fyra Paralympics och mycket mer.
Arons meritlista talar för sig själv och är en tydlig signal till alla som funderar på att ta genvägar till framgång att det går att göra otroliga prestationer genom att vara målmedveten, metodisk och tänka positivt.


Följ Arons händelserika liv på hans instagram: @aronanderson eller hans hemsida .
Och på vår ambassadör-sida kan du läsa mer om Arons syn på träning, kosttillskott mm på vår hemsida. Länk i bion

Härlig respons under Uppmärksamhetsveckan

När olympiska spel avslutas brukar ordföranden i den Olympiska kommittén ofta basunera ut att det varit “The best games ever”.
När Uppmärksamhetsveckan nu går mot sitt slut känns det relevant att utbrista något liknande. För gensvaret på vår uppmaning att denna vecka jobba extra för att uppmärksamma problemen med dopning i Sverige har varit fantastiskt.
Och det är gymmens förtjänst.

På många av våra över 600 anslutna gym har det anordnats event och tävlingar; föreläsningar och olika ställningstaganden. Det i sin tur har skapat medial uppmärksamhet på många håll, vilket gett en viktig spridning även utanför gymvärlden.

Vi på Prodis och 100% ren hårdträning känner att vi har vind i ryggen och vill passa på att tacka för att ni ansträngt er för att göra Uppmärksamhetsveckan 2018 till en riktigt bra sådan.

På många håll fortsätter arbetet för att uppmärksamma 100% ren hårdträning och problemet med dopning även under helgen.
Vi ser fram emot att få se och läsa om era fortsatta äventyr på sociala medier under hashtaggen #renhårdträning.

Här nedan ett axplock av de aktiviteter som våra medlemsgym skapat under veckan som gått.

Malkars träningscenter i Kalmar har under veckan anordnat både hängtävling (monkeybar) och tipspromenad för att aktivt visa sitt ställningstagande mot dopning.

Malkars träningscenter i Kalmar har under veckan anordnat både hängtävling (monkeybar) och tipspromenad för att aktivt visa sitt ställningstagande mot dopning.

Fighting face på Malkars gym.

Fighting face på Malkars gym.

På Nolakolan i Ö-vik anordnades tävlingar som alla våra anslutna gym stod bakom. Elever tävlade mot bland andra poliser, som var på plats.

På Nolakolan i Ö-vik anordnades tävlingar som alla våra anslutna gym stod bakom. Elever tävlade mot bland andra poliser, som var på plats.

Imponerade blickar mot en stark insats i Chinners Park.

Imponerade blickar mot en stark insats i Chinners Park.

Full fart på Friskis Tyresö, där man under veckan kunnat delta i diverse tävlingar och tagit del av 100% material.

Full fart på Friskis Tyresö, där man under veckan kunnat delta i diverse tävlingar och tagit del av 100% material.

Norrbottens idrottsförbund besökte Korpen Piteå för att prata om vikten av förebyggande arbete mot dopning och för att sprida budskapet om svensk antidopning och 100% Ren Hårdträning

Norrbottens idrottsförbund besökte Korpen Piteå för att prata om vikten av förebyggande arbete mot dopning och för att sprida budskapet om svensk antidopning och 100% Ren Hårdträning

På Kristinedals träningscenter i Göteborg hade man i onsdags 100% utbildning för Göteborgs olika gym.

På Kristinedals träningscenter i Göteborg hade man i onsdags 100% utbildning för Göteborgs olika gym.

Norrtälje har varit härligt på hugget under årets Uppmärksamhetsvecka. NTC har, tillsammans med resten av medlemsgymmen i kommunen, uppmanat alla att delta i sittande knäböj under veckan.

Norrtälje har varit härligt på hugget under årets Uppmärksamhetsvecka. NTC har, tillsammans med resten av medlemsgymmen i kommunen, uppmanat alla att delta i sittande knäböj under veckan.

Campushallen arrangerade tävlingar i armhävning och magstyrka för att sätta fokus på egen kroppsträning och ren hårdträning. Även polisen var på plats för att prata med besökare och svara på frågor.

Campushallen arrangerade tävlingar i armhävning och magstyrka för att sätta fokus på egen kroppsträning och ren hårdträning. Även polisen var på plats för att prata med besökare och svara på frågor.

IK Sävehof tar ställning för 100% ren hårdträning

Mångfaldiga mästare. Sävehofs A-lag har inte bara vunnit många SM-guld genom åren - det är också världens största handbollsklubb, med en mycket imponerande ungdomsverksamhet.  Vi på 100% ren hårdträning tycker IK Sävehof är en perfekt ambassadör för oss och vår verksamhet.

Mångfaldiga mästare. Sävehofs A-lag har inte bara vunnit många SM-guld genom åren - det är också världens största handbollsklubb, med en mycket imponerande ungdomsverksamhet. Vi på 100% ren hårdträning tycker IK Sävehof är en perfekt ambassadör för oss och vår verksamhet.

Vi på 100% ren hårdträning är glada och stolta att världens största handbollsklubb vill bli ambassadör för 100% ren hårdträning.
För Sävehof är det en självklarhet att stötta arbetet för ett dopningsfritt Sverige. Därför tar nu klubbens bägge elitlag ställning för 100% ren hårdträning.

- För Sävehofs del är det viktigt att som ungdoms- och elitklubb stå för en ren idrott som bedrivs på lika villkor mellan alla spelare. Allt annat är fusk, säger klubbdirektören Stefan Albrechtsson.

Sedan tidigare har stjärnor som Sarah Sjöström, Susanna Kallur och Björn Ferry med flera blivit ambassadörer för att sätta samhällsdopningen på kartan.
Nu blir Sävehof första lag att ta ställning för 100% ren hårdträning. Detta för att skapa en diskussion om problemet samt upplysa om bieffekter och andra faror förknippade med dopning.

- Vi vill medvetandegöra hela Sävehofs samlade nätverk med allt från spelare och ledare till föräldrar, supportrar och besökare i Partille Arena och Improve Gym, om de fysiska skador som drabbar den enskilde utövaren/spelaren. Men också de psykiska och sociala påfrestningar det innebär för den enskilde tillsammans med nära och kära vid dopningsmissbruk, avslutar Albrechtson.

Vi önskar Sävehof lycka till denna säsong och tackar för ett mycket fint samarbete.
Här kan ni se vilka som tidigare lanserats som ambassadörer för oss.

Många är taggade inför Kampanjveckan

Nästa vecka är vår nationella Kampanjvecka för att sätta extra fokus på problemen med dopning i Sverige.
Responsen från våra medlemsgym runtom i landet har varit överväldigande och glädjande många verkar riktigt taggade på att skapa events på sina anläggningar. Kul!

Nätverket i Norrtälje tänker ett steg längre. Utöver att samtliga åtta anslutna gym gör sina egna aktiviteter så har man även beslutat att göra en utmaning för ALLA invånare i kommunen.

Man på huk i väntans tider medan ugnsbakad gädda frodas i ugnen.

Man på huk i väntans tider medan ugnsbakad gädda frodas i ugnen.

Via sociala medier uppmanas invånarna i Norrtälje att hoppa upp från soffan och göra en djup stillasittande knäböj, en så kallad "huksittande". 
Gärna i olika miljöer: ute, inne, i väntan på bussen mm. 
Syftet är att minska stillasittande och göra något ganska enkelt och resultatet kommer att samlas det under två hashtags:  #knabojnorrtalje och #renhardtraning .

Kul initiativ tycker vi på 100% ren hårdträning, som önskar Norrtälje - och alla andra lycka till med aktiviteterna under nästa vecka.

Från centralt håll utlovar vi en fin present till den som nästa vecka gör den mest innovativa knäböjen och taggar oss.

***

Som sagt - många olika aktiviteter kommer ske runt om i landet nästa veckan. Vi som jobbar dagligen med på 100% ren hårdträning kommer bege oss ut i landet.

På tisdag deltar vi på ett seminarium i Örebro om dopning, våld och maskulinitet, där Johan Öhman och Jonas Karlsson finns med bland föreläsarna.

På onsdag besöker vi Göteborg och Partille, bland annat kommer vi ha en monter i Partille Arena där Sävehofs handbollslag (dam/herr) spelar matcher den dagen.

På torsdag väntar dubbla föreläsningar i Umeå, på Dragonskolan (dag) och på IKSU (kväll).

Vi hoppas på fin uppslutning och bra samarbeten.
Håll oss gärna informerade om vad som händer på just ditt gym!